Општина Кучево

Општина Кучево је општина у Браничевском округу, на североистоку Србије. По подацима из 2004. општина заузима површину од 721 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 35009 ha, а на шумску 35915 ha).

Центар општине је насеље Кучево. Општина Кучево се састоји од 26 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 15516 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -8,9‰, а број запослених у општини износи 3343 људи. У општини се налази 18 основних и 1 средња школа.

Општина Кучево
Srpce

Српце, једно од 26 насеља у упштини Кучево
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Браничевски округ
Становништво
Становништво Пад 15.516
Географске карактеристике
Површина 721 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Насељена места у општини

Благојев Камен

Благојев Камен је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 26 становника.

Браничевски управни округ

Браничевски управни округ се налази у источном делу Републике Србије. Обухвата град и општине:

Град Пожаревац - градска насеља: Костолац и Пожаревац (седиште)

Општина Велико Градиште - седиште градско насеље Велико Градиште

Општина Голубац - седиште сеоско насеље Голубац

Општина Мало Црниће - седиште сеоско насеље Мало Црниће

Општина Жабари - седиште сеоско насеље Жабари

Општина Петровац на Млави - седиште градско насеље Петровац на Млави

Општина Кучево - седиште градско насеље Кучево

Општина Жагубица - седиште сеоско насеље ЖагубицаСедиште округа је градско насеље Пожаревац, позната раскрсница путева, кроз који и данас воде бројне саобраћајнице. Има укупно 183.625 становника (попис 2011).

Средином XIX века, у време осамостаљивања српске државе, Пожаревац постаје, поред Крагујевца, друга престоница кнеза Милоша Обреновића. Кнез Милош Обреновић је још за живота подигао себи, у Пожаревцу, споменике:

Саборну цркву (1819. године), конак - дворац (1825. Године)

нову чаршију (1827. Године) и

ергелу Љубичево (1860. године).Културне знаменитости Браничевског округа су:

Виминацијум, Костолац

Народни музеј у Пожаревцу (први саграђен након београдског)

Етно парк Тулба (јединствени музеј у природи)

Галерија слика Милене Павловић-Барили (познате сликарке и песникиње надреализма)

Манастири Рукумија, Сестрољин. Туман, Брадача, Заова, Горњак, Витовница, Нимник

Голубачки Град, СО Голубац

Краку лу Јордан, с. Волуја СО КучевоПриродне знаменитости Браничевског округа су:

пећине у СО Кучево: пећина Церемошња, пећина Равништарка, Дубочка пећина, Шевичка пећина

врело реке Млаве, Жагубица

Крупајско врело, Крепољин

Горњачка клисураПривредни капацитети овог округа концентрисани су у близини градова Пожаревац и Костолац.

Начелник округа је био Горан С. Петровић (одлуком Владе Републике Србије од 28. јуна 2007. године).

Садашњи начелник округа је Александар Ђокић (постављен Решењем Владе РС број 119-8806/2013 од 16.10.2013. године)

Велика Бресница

Велика Бресница је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 235 становника.

Волуја

Волуја је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 919 становника.

Дубока (Кучево)

Дубока је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 890 становника.

Дубочка пећина

Дубочка пећина је систем подземних канала у кречњацима слива Понорске реке, у средњем делу Пека, код села Дубоке у источној Србији. Спада међу најдуже пећине у држави и према најновијим мерењима, укупна дужина њених канала износи 2.734 метара.

Назива се још и Велика пећина. Богата је главним и бочним каналима, изворима и понорима, језерцима, дворанама, украсима.

Зеленик

Зеленик је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 186 становника.

Каона (Кучево)

Каона је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 589 становника.

Краку Лу Јордан

Краку лу Јордан (влашки: Јорданова коса) је археолошки локалитет који се налази се на ушћу реке Бродице у Пек, код Кучева и спада у категорију споменика културе од изузетног значаја. Представља најпотпуније истражени металуршки центар у источној Србији. Археолошка ископавања започета су 1971. године и уз мање прекиде трајала су до 1987. године.

Локалитет је смештен на јужној падини брежуљка, где је под нагибом постављен металуршки погон са унутрашњим распоредом, а намена му је била прерада руде бакра и гвожђа. Откривено је више металуршких постројења са пећима, просторија за припремање жара, као и низ других просторија за животне потребе металурга и рудара. Од покретног археолошког материјала пронађене су алатке, рударске лампе, велики судови за жарење руде, жрвњеви и друго. На основу Диоклецијановог новчића који је откривен на локалитету, извршено је прецизно датовање у крај III века. Овај металуршки комплекс разорен је у великом пожару крајем IV века.Надморска висина подножја брежуљка је око 206m, а географске координате центра објекта су: λ = 21°48'43" (21.8118), φ = 44°29'14" (44.4871)

Кучајна (Кучево)

За тврђаву код Кучева погледајте Кучајна (тврђава).Кучајна је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 386 становника.

Овде се налази Кућа Вукашина Милошевића, као и акумулационо језеро. У широј околини насеља налази се и стара и разрушена војна касарна основана за потребе југословенске народне армије, тренутно се налази у власништву Војске Србије. Близу касарне се налази најлепше и најпознатије првомајско излетиште у околини, Платан. За време 1. маја овде се скупи и до две стотине људи, како младих, тако и породице са децом.

Овде се налази Запис Манојловића храст (Кучајна).

Кучево

Кучево је градско насеље и седиште истоимене општине у Браничевском округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 3.944 становника.

Мала Бресница

Мала Бресница је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 104 становника.

Пећина Равништарка

Пећина Равништарка је речна пећина и налази се у атару села Равниште, око 12 км од Кучева. Мада је улазни део посетио Јован Цвијић, још 1894. године, кроз целу пећину су први пут прошли сески младићи 1980. године.Спада у ред већих пећина на тлу Србије. Главни канал дуг је 502 м, а укупна дужина пећинских канала је 589 метара. Налази се на надморској висини од 406 метара. Просечна температура у пећини је 80Ц. Кроз пећину протиче поток Понорац, који извире два километара узводно у Бисиној пећини. Има само једну дворану „Црни дворац“, дугу 43, широк 20 и висине 12 метара. У пећини се посебно издвајају: Шарац краљевића Марка, Главоње и Лепа Равништарка, која је уједно и амблем пећине.За туристичке посете је потпуно уређена 2007. године.

Раденка

Раденка је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 609 становника.

Сена (Кучево)

Сена је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 175 становника.

Српце

Српце је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 111 становника.

Турија (Кучево)

Турија је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 466 становника (без лица у иностранству).

Према првим резултатима Пописа становништва 2011. "Укупно пописана лица" 761, "Укупан број становника" 471, "Лица у иностранству" 290, "Укупан број домаћинстава" 207, "Укупан број станова" 329.

Насеље Турија се налази северозападно од Кучева на удаљености од око 10 минута, тј. на око 8,5 километара (мерено од Основне школе "Вељко Дугошевић" или од Цркве Светих апостола Петра и Павла у Турији па до Општинске управе у Кучеву). Село је растуреног типа (са више засеока). У новије доба село се развија поред магистралног пута Кучево - Пожаревац. У селу се налази матична основна школа која носи име народног хероја Вељка Дугошевића и са подручним одељењем из Каоне има око 100 ђака.

Кроз насеље пролазе три важне саобраћајнице - магистрални пут Пожаревац-Кучево-Мајданпек-Неготин (некада М-24, сада државни пут IБ реда 33), регионални пут Турија - Ракова Бара - Кривача - Малешево, и даље до Голупца (некада Р-256, сада државни пут IIБ реда 376), и железничка пруга Беогад-Пожаревац-Кучево-Мајданпек-Бор и даље ка Неготину до Прахова, или ка Зајечару па преко Књажевца и Сврљига до Ниша. Ове саобрађајнице и географски положај, заједно са Поштом, Месном канцеларијом Турија, Месном заједницом "Турија" Турија, матичном Основном школом "Вељко Дугошевић" Турија, чини насеље малим локалним центром у општини Кучево.

У насељу се налази и Воденица Витомира Ђорђевића у Турији (Кучево). Иначе, Турија је позната по некада великом броју воденица и ваљаоница чији се остаци до дана данашњег могу видети. У Турији се налазе и пар омањих пећина, видиковац Стење (Стањ) где се могу наћи и поједини археолошки остаци из ранијих периода (римског периода) и на коме се налази омања пећина. Највиши врх је на брду/планини Ђула (нешто преко 500 метара).

Церемошња (пећина)

Церемошња (Јованова пећина) је пећина код истименог села у сјеверном дијелу Хомољских планина, јужно од Кучева у источној Србији. Гравитира према средњем Пеку (Звижду) и веома је богата пећинским украсима. Дугачка је 775.5 м и обухвата површину од 4 574 м². Уређена је за разгледање у периоду од 19.02. 1978. до 04.07. 1980. године, када је отворена за јавност и дужина уређене стазе износи 431 м.

Церовица (Кучево)

Церовица је насеље у Србији у општини Кучево у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 314 становника.

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.