Општина Ковачица

Општина Ковачица је једна од општина у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Јужнобанатски округ. По подацима из 2004. општина заузима површину од 419 км2 (од чега на пољопривредну површину отпада 37.780 ха, а на шумску 39 ха).

Седиште општине је насеље Ковачица. Општина Ковачица се састоји од 8 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 25.274 становника. Већину становништва чине Словаци и Срби. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -8‰, а број запослених у општини износи 3.868 људи. У општини се налази 8 основних и 1 средња школа.

Општина Ковачица
Babka1

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Аутономна покрајина Војводина
Управни округ Јужнобанатски округ
Седиште Ковачица
Становништво
Становништво Пад 25.274
Географске карактеристике
Површина 419 km2

Serbia Kovačica

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Насељена места

Општину Ковачица чини 8 насеља:

Kovacica mun
Мапа општине Ковачица.

Етничка структура

Етнички састав према попису из 2011.[1]
Словаци
  
10.577 41,85 %
Срби
  
8.407 33,26 %
Мађари
  
2.522 9,98 %
Румуни
  
1.543 6,10 %
Роми
  
806 3,19 %
остали
  
565 2,23 %
неизјашњени
  
854 3,38 %
укупно: 25.274

Познате личности

Референце

  1. ^ Етничка структура након пописа 2011.

Спољашње везе

Јужнобанатски управни округ

Јужнобанатски управни округ са простире у северном делу Србије односно у југоисточном делу северне српске покрајине, Војводине на 4.245 km². Пољопривредне површине чине 80,9%, а под шумом је 5,4% укупне површине. Обухвата градове и општине:

Град Панчево - градска насеља: Панчево (седиште), Старчево и Качарево,

Град Вршац - седиште градско насеље Вршац,

Општина Пландиште - седиште сеоско насеље Пландиште,

Општина Опово - седиште градско насеље Опово,

Општина Ковачица - седиште градско насеље Ковачица,

Општина Алибунар - градска насеља: Алибунар (седиште) и Банатски Карловац,

Општина Бела Црква - седиште градско насеље Бела Црква,

Општина Ковин - седиште градско насеље Ковин.Седиште округа је градско насеље Панчево. Има укупно 293.370 становника (попис 2011).

Галерија Бабка у Ковачици

Галерија „Бабка” у Ковачици један је од неколико изложбених простора и једна од три приватне галерије наивне ликовне уметности војвођанских Словака у Србији. Галерија је основана средином 1991. године са главним циљем њеног оснивача Павела Бабке да афирмише младе генерације ковачичких сликара, и укаже јавности и на друге облике уметничких заната у Ковачици и њеном окружењу.

Галерија наивне уметности у Ковачици

Галерија наивне уметности у Ковачици изложбени је простор у коме своја дела излазу наивни сликари из Ковачице. Основана је 15. маја 1955. године у Банатском селу Ковачица у Покрајини Војводина.Спада у ред од туриста најпосећенији објекат на подручју општине Ковачица, првенствено због слика сликарке Зузане Халупове и Мартина Јонаша.

Галерија наивне уметности у Падини

Галерија наивне уметности у Падини изложбени је простор у Дому културе „Михал Бабинка”. У њој своја дела излазу наивни сликари из Падине и Ковачице. Основана је средином седамдесетих година 20. века у дому културе у Банатском селу Падина надомак Ковачице.

Дебељача

Дебељача (мађ. Torontálvásárhely, Debellács) је насеље у општини Ковачица, у Јужнобанатском округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 4913 становника.

Дебељачка језера

Дебељачка језера представљају систем од пет вештачких језера смештених недалеко од истоименог села, општина Ковачица. Језера су удаљена око 40 километара од Београда, а од Новог Сада око 90 километара. Настала су тако што је вода испунила копове глине. Језера су потом порибљена, тачније четири од пет њих, па данас представљају туристичку и риболовачку атракцију јужног Баната. Језера обилују шараном, амуром, бабушком и другом рибом.

Идвор

Идвор је насеље у Србији, у општини Ковачица, у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 974 становника. Познато је као родно место српског научника Михајла Пупина.

Ковачица

Ковачица (свк. Kovačica) је градско насеље у општини Ковачица, у Јужнобанатском округу, у Србији.

Меморијални комплекс у Идвору

Меморијални комплекс у Идвору је основан у родном месту Михајила Пупина (1854-1935), а у спомен на рад и заслуге српског научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија и добротвора. Представља знаменито место и заштићено непокретно културно добро од изузетног значаја.

Комплекс у Идвору, месту у општини Ковачица, се састоји од родне куће Михајла Пупина, Основне школе и Задужбине – Народног дома Михајла Пупина. Родна кућа једног од најуспешнијих Срба у дијаспори данас је место својеврсног ходочашћа. Зидана је у опеци, омалтерисана и обојена, покривена двоводним кровом са бибер црепом. Основна школа је саграђена у последњој деценији 19. века, а Народни дом 1935. у стилу еклектике са пресудним утицајем неокласицизма. У родној кући и школи данас су музејске поставке, а у парку и споменик Михајла Пупина, рад Александра Зарина.Родна кућа и Основна школа су реконструисане 1979. године, а уз Народни дом је саграђен Дом културе. Санација и адаптација родне куће је извршена у периоду од 2002. до 2004. године а реконструкција Народног дома и Школе током 2005. и 2006. године.

Наивна уметност из Ковачице

Наивна уметност из Ковачице или ковачичка наива је назив за школу наивне уметности која се развила у селу Ковачица

. Ковачица има велики значај на мапи светског наивног сликарства и представља својеврсну метрополу наиве. Ово мало село дуже од четрдесет година задивљује свет својом уметношћу, а посебно сликарством.

Падина (Ковачица)

Падина (свк. Padina) је насеље у Србији у општини Ковачица у Јужнобанатском округу. Налази се на ширем ободу Делиблатске пешчаре. Према попису из 2011. било је 5531 становника.

Позоришни ловор

Позоришни ловор (свк. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby - Divadelný vavrín) је смотра аматерског позоришног стваралаштва Словака у Војводини.

Путниково

Путниково је насеље у Србији у општини Ковачица у Јужнобанатском округу. Насеље колониста и оптаната је никло 1925. године. Званични назив је добило 1931. године одлуком председника Министарског савета КЈ. Име месту је предложио др Славко Каменковић општински лекар у Уздину. По теретном броду "Војвода Путник" који је 1924. године донео оптанте до пристаништа код Панчева. Према попису из 2011. било је 200 становника.

Самош

Самош је насеље у Србији у општини Ковачица у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 1.004 становника.

Уздин

Уздин (мађ. Újozora, рум. Uzdâni) је насеље у општини Ковачица, у Јужнобанатском округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 2.029 становника.

ФК Долина

ФК Долина је фудбалски клуб из Падине, Србија, и тренутно се такмичи у Српској лиги Војводина, трећем такмичарском нивоу српског фудбала.

У сезони 2012/13. Долина се као првак Српске лиге Војводина пласирала у Прву лигу Србије, други такмичарском нивоу српског фудбала, али се након једне сезоне вратила у Српску лигу пошто је заузела 14. место.

ФК Спартак Дебељача

ФК Спартак Дебељача је фудбалски клуб из Дебељаче, и тренутно се такмичи у Другој јужнобанатској лиги Запад, шестом такмичарском нивоу српског фудбала. Клуб је основан 1911. и један је од најстаријих клубова у Србији.

Након испадања из Српске лиге Војводина у сезони 2009/10., Спартак је у наредне две сезоне испао два ранга ниже. Прво је у сезони 2010/11.испао из Војвођанске лиге Исток, а затим у сезони 2011/12. из ПФЛ Панчево, тако да се од сезоне 2012/13. такмичио у шестом рангу такмичења, Другој јужнобанатској лиги Запад. У сезони 2017/18 Спартак је заузео прво место у Другој јужнобанатској лиги "Запад"-север, и изборио је такмичење у вишој лиги.

Црепаја

Црепаја је насеље у општини Ковачица, у Јужнобанатском округу, у Србији. Налази се на прометном путу Панчево-Ковачица, и железничкој прузи Зрењанин-Панчево. Урбано је насеље, са свим погодностима за живот, које се интензивно развија. Према попису из 2011. у Црепаји живи 4.364 становника. У националној структури преовладава српско становништво.

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.