Општина Бела Паланка

Бела Паланка је општина Пиротског округа на југу Србије. Према попису из 2011. године је општина имала 12126 становника. Средиште општине и највеће насеље је град Бела Паланка.

Општина Бела Паланка
Bela Palanka pogled sa brda

Поглед на Белу Паланку
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Јужна и источна Србија
Управни округ Пиротски округ
Седиште Бела Паланка
Становништво
Становништво Пад12.126
Густина становништва 23.45 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 517 km2

Serbia Bela Palanka

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Горан Миљковић (СНС)
Веб-сајт www.belapalanka.org.rs

Географија

На територији општине налази се крашка Шљивовичка планина. Правац простирања планине је југоисток-северозапад, од Бабушнице до Беле Паланке. Одликује се веома малом количином воде и растињем. На овој планини истиче се Шљивовички врх (1258 m).[1]

Највећа река која протиче кроз више насеља у општини је Нишава.

Šljivovički vrh 02

Шљивовички врх виђен са стазе која води од села Вргудинац ка врху Дивна Горица (Сува планина).

Sljivovicki vis

Шљивовички Вис

Демографија

Етнички састав према попису из 2011.‍[2]
Срби
  
10.395 85,72 %
Роми
  
1.418 11,69 %
остали
  
213 2,59 %
Pirotski district
Положај општине Бела Паланка у Пиротском округу

Референце

  1. ^ „Šljivovik-Šljivovički vrh-Šljivovik”. Staze i bogaze.
  2. ^ Етничка структура након пописа 2011.
Бабин Кал

Бабин Кал је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 51 становника (према попису из 1991. било је 107 становника).

Бежиште

Бежиште је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 175 становника (према попису из 1991. било је 266 становника).

Белановачко-црвеноречко сужење

Белановачко-црвеноречко сужењење које није ни епигенија, ни сутеска, саставни је део Белопаланачке котлине, и слива реке Нишаве у средњем Понишављу. Административно припада општини Бела Паланака у Пиротском управном округу.

Белопаланачка бањица

Белопаланачка бањица је најјачи термо – минерални извор у средњем Понишављу у сливу реке Нишаве.

Вета

Вета је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 134 становника (према попису из 1991. било је 188 становника).

Горња Коритница

Горња Коритница је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 109 становника (према попису из 1991. било је 150 становника).

Насеље се налази на путу Бела Паланка - Бабушница на обалама реке Коритница.

Градиште (Бела Паланка)

Градиште је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 65 становника (према попису из 1991. било је 98 становника).

Долац (насеље)

Долац (насеље) је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 430 становника (према попису из 1991. било је 468 становника).

Долац (село)

Долац (село) је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 72 становника (према попису из 1991. било је 99 становника).

Коритничка река

Коритничка река је река у Србији у сливу Нишаве која настаје код села Ресника, у подножју Суве планине на 570 m н.в. од неколико мањих токова, Спаја се Нишавом као њена лева притока, код насеља Бела Паланка. Протиче кроз општину Бела Паланка у Пиротском округу. Извире у подножју Суве планине и дугачка је око 10 km. Протиче кроз насеља Горња Коритница, Доња Коритница и Дивљана.Низводно од села Дивљане Коритничка река је преграђена 1983. године и на том њеном делу формирано је Дивљанско језеро.

Крупачка бањица

Крупачка бањица је термоминерални лековити крашки извор у сливу реке Нишаве у Белопаланачкој котлини.

Мирановац

Мирановац је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 43 становника (према попису из 1991. било је 89 становника).

Мирановачка Кула

Мирановачка Кула је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 17 становника (према попису из 1991. било је 39 становника).

Пиротски управни округ

Пиротски управни округ се налази у југоисточном делу Републике Србије. Обухвата град и општине:

Град Пирот - седиште градско насеље Пирот,

Општина Бела Паланка - седиште градско насеље Бела Паланка,

Општина Бабушница - седиште градско насеље Бабушница и

Општина Димитровград - седиште градско насеље Димитровград.Седиште округа је градско насеље Пирот. Има укупно 92.277 становника (попис 2011).

Пирот се први пут помиње још у II веку. У његовој околини се налази црква св. Петке из XIII века, а манастир св. Јована Богослова, с краја XIV века, пример је средњовековне српске архитектуре.

Лековита вода из Звоначке бање, климатског лечилишта, коришћена је још у античком добу, а природне лепоте овог краја познате су широм Србије.

Ћилимарство (ткачка делатност, данас и грана индустрије) је најстарији занат који је Пирот прославио широм света. Пиротски крај познат је и по овчијем качкаваљу (Пиротски качкаваљ) и производу од млека, вурди.

Највећи део капацитета пиротских привредних колектива лоциран је у индустријској зони.

Ремезијана

Ремезијана је археолошки локалитет који се налази у месту Бела Паланка (општина Бела Паланка).

Припада категорији споменика културе од великог значаја, који је уписан у централни регистар 1988. године. Локални регистар води Завод за заштиту споменика културе Ниш. Ремезијана је била седиште епископије (седиште епископа Никите) у 4. веку.

Сврљишке планине

Сврљишке планине представљају планински венац, који се пружа територијама опшитина Сврљиг, Бела Паланка, Нишка Бања, Пантелеј (Град Ниш). Највиши врх је Зелени врх са висином 1334 метра (изнад села Гулијан), а на Зеленом врху се налазе још две високе коте (1273 м и 1271 м). Од осталих врхова ваља навести: Црни врх (1270 метара), изнад села Лозан; Плеш (1267 метара), изнад села Белоиње; Уланац (1191 метар), изнад села Периш; Големи камен (1173 метра)...

Сврљишке планине обухватају површину од 430 km².

Сутеска Светог Оца (Бела Паланка)

Сутеска Светог Оца је ртаста ивична епигенија реке Нишаве, дуга 1,5 km и дубока од 85 до 185 m. Једна је од неколико епигенетских клисура и сужења средњег Понишавља. Иако на први поглед сурова, са оголићеним стеновитим странама, она је богата флористичким богатством и реликтним флорним врстама из терцијера.

Црвена Река

Црвена Река је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2011. било је 457 становника (према попису из 1991. било је 678 (становника).

Приликом радова на коридору 10 у близини насеља, локалитет Кладенчиште, откривени су остаци још једне цркве старе 1700 година.

Шљивовик (Бела Паланка)

Шљивовик је насеље у Србији у општини Бела Паланка у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 263 становника (према попису из 1991. било је 391 становника).

Насеље се налази у подножју Шљивовичког виса.

Насељена места општине Бела Паланка
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.