Општа језичка инфраструктура

Општа језичка инфраструктура (енгл. Common Language Infrastructure (CLI)) је отворена спецификација развијена од стране компаније Мајкрософт који описује извршни код и окружење за његово извршење које чини језгро Microsoft .NET Framework-а и имплементације бесплатног софтвера отвореног кода Mono и Portable .NET. Спецификација дефинише окружење које омогућава да више језика на високом нивоу могу да се користе на другим рачунарским платформама без писања програма за одређену софтверску архитектуру.

Преглед

CLI

Између осталог, CLI спецификација описује четири следећа аспекта:

Систем општих типова 
Скуп типова података и операција који деле сви СОТ програмски језици.
.NET метаподаци 
Информације о програмској структури, тако да се може референцирати између програмских језика и алата, што олакшава рад са кодом написаном на језику које не користите.
Заједничка језичка спецификација 
Овај скуп правила дефинишу подскуп система општих типова.
Систем виртуелног извршавања 
Овај систем учитава и извршава CLI компатибилне програме, користи метаподатке да комбинује посебно генерисане делове кода у току извршења.


Сви компатибилни језици компајлирају Општи интермедијални језик (енгл. Common Intermediate Language (CIL)), који је посредни језик који је издвојен из хардверске платформе. Када се код извршава, специфична платформа система виртуелног извршавања ће компајлирати CIL на машински језик у складу са специфичним хардвером.

Резервисана реч

У рачунарском језику, резервисана реч (такође позната као резервисани идентификатор) је реч која не може да се користи као идентификатор, на приме то су име променљиве, функције, или лабеле - они су "резервисани из употребе". Ово је синтаксичка дефиниција, а резервисана реч можда нема никаквог смисла.

Појам који је уско повезан и појам са којим се често меша је кључна реч која је реч са посебним значењем у одређеном контексту. Ово је семантичка дефиниција. Насупрот томе, имена у стандардној библиотеци која нису уграђена у језику се не сматрају резервисаним речима или кључним речима. Изрази "резервисана реч" и "кључна реч" често се користе као синоними - може се рећи да је резервисана реч "резервисана за употребу као кључна реч" - и формална примена варира од језика до језика; за овај чланак ми је разликујемо као што је горе наведено.

У принципу резервисане речи и кључне речи не морају да се поклапају, и у већини модерних језика кључне речи су одвојене од резервисаних речи, то чини граматичко рашчлањавање лакшим, и од тада је кључне речи не могуће мешати са идентификаторима. У неким језицима, као што су С или Пајтон, резервисане речи и кључне речи се поклапају, док у другим језицима, као у Јави, све кључне речи су резервисане речи, али неке резервисане речи нису кључне речи - оне су "резервисане за будућу употребу". У осталим језицима, као што су Алгол и PL/I постоје кључне речи али не и резервисане речи, и кључне речи се разликују од идентификатора по другим значењима.

Архитектура
Општа језичка инфраструктура (CLI)
CLI језици
Компоненте
Остале имплементације
Предстојећи
ISO стандарди по бројевима
1–9999
10000–19999
20000+

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.