Операција Купрес

Операција Купрес 92 је кодни назив за операцију Југословенске народне армије у априлу 1992. године, у Босанској крајини, чији је циљ био ослобађање општине Купрес од хрватских снага.

Купрес 92
Део рата у БиХ
Map 8 - Bosnia - Kupres, April 1992

Операција Купрес 92
Време:април 1992.
Место:Купрес
Резултат: Победа ЈНА
Сукобљене стране
Logo of the JNA
ЈНА
Хрватска
Хрватска
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia
Херцег-Босна
Patch of the Croatian Defence Forces
ХОС
Команданти и вође
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Славко Лисица
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Момир Талић
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Жељко Гласновић
HOS flag.svg Иван Мамић
HOS flag.svg Маринко Бељо
Жртве и губици
85 погинулих, 154 рањених 160 погинулих

Увод

По отпочињању рата у Хрватској у лето 1991. године, национално сукобљавање Срба, Хрвата и Бошњака (тада Муслимана) у Босни и Херцеговини досегло је тачку кључања. Купрес се — као општина од посебног стратегијског значаја (кроз општину пролази један од три пута који повезују средњу Босну и Херцеговину) — на самом почетку рата у Босни нашао на удару; међунационални сукоби Срба и Хрвата додатно су били заоштрени с обзиром на националну измешаност територије (51% Срби, 39% Хрвати). Током првих дана априла, купрешки Хрвати и добровољци из Хрватске врше напад на град Купрес и најважније саобраћајнице општине.

Команде Бањалучког корпуса и 30. партизанске дивизије почетком априла покрећу акцију ослобађања општине Купрес а хрватске снаге се повлаче у Хрватску. Њих предводи генерал Славко Лисица. Мада је Војска Републике Српске званично основана тек 12. маја 1992. године, борци и јединице ЈНА који су учествовали у операцији били су готово комплетно носиоци борбених деловања ВРС током наредних година рата.

Види још

Литература

  • Milutinović, M. Rat je poćeo rijećima. — Banja Luka: Grafid, — 495 p. 2010. ISBN 978-99955-41-15-6.
  • David C. Isby. Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995 — Washington: Diane Publishing Company — Vol. 1. — 501 p. 2003. ISBN 978-0-7567-2930-1.
  • Thomas, Nigel; Mikulan, Krunoslav (2006). The Yugoslav Wars (2): Bosnia, Kosovo and Macedonia 1992—2001. Osprey Publishing. ISBN 978-1-84176-964-6.
Купрешко поље

Купрешко поље је велика крашко поље у југозападном делу Босне, Босна и Херцеговина. Смештена је источно од два суседна крашка поља: Ливањског и Гламочког, те северно од Дувањског поља. Пружа се од северозапада ка југоистоку, дугачко је 24 км, широко 10 км, а површина му је 93 км2. Просечна надморска висина поља износи 1.130 метара. Геолошки се састоји од верфенских шкриљаца и делимично од пешчаника, кречњака, доломита и слојева мелофира. У јужним је крајевима покривено неогеним језерским талозима, глином и шљунком. Средиште поља је место Купрес, мало насеље и центар општине чије се становништво стално одлива.

Купрешка висораван са свих страна је окружена планинама. На североистоку је Стражбеница (Вучковац 1.504 м), Велика Плазеница (Демировац 1.766 м), Мала Плазеница (1.556 м), па седло Купрешка или Велика Врата (1.384 м) и планина Стожер (1.758 м); на југоистоку Лупоглава (1.448 м), Црни Врх (1.506 м), Јаворни Врх (1.468 м); на југу и југозападу су Козја Глава (1.482 м), Малован (1.828 м), Јарам (1.662 м) и Курљај (1.593 м); на западу и северозападу су Кривајац (1.662 м) и Мали Виторог (1.748 м). Све планине су углавном покривене шумом и ливадама које дају одличну сточну храну. Североисточне планине представљају развође, па воде са једне стране теку у Јадранско, а са друге у Црно море.

У терцијару поље је било језеро. Будући да се налази на великој надморској висини, клима Купрешког поља је оштра, са средњом годишњом температуром од 5,7 °С. Међу становништвом најзаступљеније је бављење сточарство. Узгаја се купрешка овца, врста праменке.

Простор Купрешког поља састоји се из три хидрографски доста самосталне котлине: Барјамовачка на северу, Мртвичка у средини и Милачка на југу. Тло је најнеравније у барјамовачком делу, где су многобројне велике косе, вртаче и увале, а тек на западу је пространа раван. Кроз овај крај протиче река Мртваја, која извире код села Стражбенице, тече према северозападу и понире на крају поља, близу Шеменоваца. Мртвичком котлином тече река Мртвица у коју се уливају потоци Смрдељ, Карићевац и Јазмак. Милачком котлином тече река Милач, водом најбогатија купрешка понорница.

Славко Лисица

Славко Лисица (Ламинци код Градишке, 18. фебруар 1944 — Београд, 28. јун 2013) био је генерал-мајор Војске Републике Српске у пензији, бивши командант Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске и командант Оперативне групе Добој (ОГ Добој). Био је један од ријетких команданата који је употребљавао војну тактику блицкриг. Оснивач је Центра војних школа Војске Републике Српске.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.