Оломоуц

Оломоуц (чеш. Olomouc) или Олмиц нем. Olmütz) град је у Моравској, на истоку Чешке Републике и седиште истоименог Оломоуцког краја и округа Оломоуц. Град се налази на обалама реке Мораве и има 101.268 становника (2003).

Оломоуц је центар области Хана, а својевремено је био и главни град историјске чешке земље Моравске. Тај статус је одавно изгубио, али ипак је још у 19. веку био значајан војни и административни центар. Нпр. за време револуције 1848., аустријски двор се из Беча склонио у лојални Оломоуц, где је Франц Јозеф I и крунисан.

Оломоуц
чеш. Olomouc
Olomouc panorama
Панорама Оломоуца
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Чешка
КрајОломоуцки крај
Основан10. век
Становништво
Становништво
 — 102.255
 — густина989,31 ст./km2
Географске карактеристике
Координате49°35′38″ СГШ; 17°15′03″ ИГД / 49.593889° СГШ; 17.250833° ИГДКоординате: 49°35′38″ СГШ; 17°15′03″ ИГД / 49.593889° СГШ; 17.250833° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Ндм. висина219 m
Површина103,36 km2
Оломоуц на мапи Чешке
Оломоуц
Оломоуц
Оломоуц на мапи Чешке
Остали подаци
ГрадоначелникМартин Новотни
Веб-сајт
olomouc.eu

Историја

Легенда говори да је град био основан у време Римског царства, мада археолошки налази из времена Римљана потврђују постојање само римског војног логора.

Године 1306. овде је убијен последњи владар из династије Пшемисловаца, Вацлав III Пшемисл, што је био преломан догађај који је означио крај владавине једине чешке аутохтоне краљевске династије.

У време Првог светског рата, власти Аустроугарске монархије су у овом месту основале концентрациони логор, у коме је утамничено хиљаде Срба (војника и цивила). Логораши су довођени највише са простора Шумадије, Подриња, Тимочке Крајине, Босне и Херцеговине...

Матија Корвин је баш у Оломоуцу крунисан за чешког краља.

Становништво

Популација (ист.): Оломоуц
Година
Становништво

Знаменитости

Olomouc letecky 2
Поглед са неба на историјско језгро Оломоуца
Olomouc 1593 Willenberg
Гравира града из 1593. г.
Olomouc square
Оломоуц - Градска већница са астрономским сатом и средишњи трг
Olomouc, Kapucínská (2)
Улица у старом делу Оломоуца

Оломоуц је вероватно најлепши град Чешке Републике, после Прага. Свакако он после Прага има највеће очувано историјско градско језгро. Град је био и остао значајан пре свега као административно и културно средиште. Оломоуц има неколико великих тргова, међу којима се истиче Горњи трг са Стубом свете Тројице, високим 50 m и украшеним барокним скулптурама. Стуб је изграђен 17161754. Спада у УНЕСКО-уву листу културне баштине човечанства.

Најважнија црква је Катедрала Светог Вацлава, до које се налази Бискупска палата, романска грађевина из 12. века.

Од профаних грађевина најзначајнија је градска већница, изграђена у 15. веку, са готском капелом са једне стране. Њен торањ је висок 100 m и украшен астрономским сатом.

Стари универзитет је отворен 1573. и угашен 1860, поново отворен 1946. и назван Универзитет Палацког према Јану Палацком.

Оломоуц се поноси са својих 6 барокних фонтана. Фонтане су пребродиле много векова захваљујући брижљивој политици градских отаца. Док је већина европских градова уклањала фонтане када би увела водоводну мрежу, у Оломоуцу је одлучено да се оне задрже као предострожност у случају пожара. Фонтане су украшене мотивима из времена старог Рима.

На грбу Оломоуца се налази моравски орао, са словима SPQO, која значе Senatus PopulusQue Olomuciensis (латински Сенат и народ Оломоуца), што је алузија на чувену скраћеницу SPQR (Senatus Populusque Romanus – Сенат и народ римски) која представља Римско царство. У ствари, грб Оломоуца се од грба Моравске (ако занемаримо разлику у боји орловог језика, који је на грбу Оломоуца црвен а на грбу Моравске златан) разликује једино по овим словима, чиме је исказана претензија Оломоуца да буде главни град Моравске.

Култура

Занимљивости у вези са Србијом

У Оломоуцу се налазило 1925. године српско војничко гробље, за пострадале Србе у рату.[1] Следеће 1926. године подигнут је маузолеј, у коме су сахрањени сви српски војници умрли на подручју Моравске, за време Првог светског рата. Сада је нажалост у јако лошем стању, али Град Оломоуц припрема његову реконструкцију.

У Оломоуцу је 1. маја 1807., рођен Франтишек Александр Зах, генерал српске армије и управник српске војне академије.

У Оломоуцу су боравили кнез Милош Обреновић, Ђорђе Стратимировић и Константин Богдановић, о чему сведочи спомен плоча на кући у једној од улица које излазе на главни градски трг.

Грађани Оломоуца током агресије НАТО пакта организовали су демонстрације у знак подршке Србији. Место окупљања било је управо код ове спомен плоче.

У једној од многобројних цркава у Оломоуцу, налази се фреска која је после ко зна колико времена поново откривена приликом реконструкције пре неколико година, Турци под Београдом.

Партнерски градови

Познате личности у вези Оломоуца

Галерија

Holy Trinity Column

Стуб свете Тројице, под заштитом УНЕСКОа

Dom svateho Vaclava

Катедрала св. Вацлава

Moravske divadlo

Моравско позориште

Kostel Sv. Gorazda

Православна црква у Оломоуцу

Референце

  1. ^ "Политика", Београд 26. мај 1925.

Спољашње везе

Бохуњовице (Оломоуц)

Бохуњовице (чеш. Bohuňovice) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Велки Ујезд

Велки Ујезд (чеш. Velký Újezd) је насељено мјесто са административним статусом варошице (чеш. městys) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Длоуха Лоучка (Оломоуц)

Длоуха Лоучка (чеш. Dlouhá Loučka) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Долоплази (Оломоуц)

Долоплази (чеш. Doloplazy) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Жеротин (Оломоуц)

Жеротин (чеш. Žerotín) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Крелов-Брухотин

Крелов-Брухотин (чеш. Křelov-Břuchotín) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Лоучани

Лоучани (чеш. Loučany) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Лубјењице

Лубјењице (чеш. Luběnice) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Мрсклеси

Мрсклеси (чеш. Mrsklesy) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Мјеротин

Мјеротин (чеш. Měrotín) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Норберчани

Норберчани (чеш. Norberčany) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Оломоуцки крај

Оломоуцки крај (чеш. Olomoucký kraj) је један од 13 чешких крајева, највиших подручних управних јединица у Чешкој Републици. Управно седиште краја је град Оломоуц, а други већи градови на подручју овог краја су Преров, Простјејов и Шумперк.

Површина краја је 5.159 км², а по попису становништва из 2011. године Оломоуцки крај има 639.946 становника.

Сењичка

Сењичка (чеш. Senička) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Славјетин (Оломоуц)

Славјетин (чеш. Slavětín) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Стрењ

Стрењ (чеш. Střeň) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Товерж

Товерж (чеш. Tovéř) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Ујезд (Оломоуц)

Ујезд (чеш. Újezd) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Хорњи Лодјењице

Хорњи Лодјењице (чеш. Horní Loděnice) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Хњевотин

Хњевотин (чеш. Hněvotín) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Оломоуц, у Оломоуцком крају, Чешка Република.

Округ Оломоуц (6 + 3 + 86 + 1)
Градови
Варошице
Насељена мјеста
Војна база
Више од милион становника
Између 100 хиљ. и милион становника
Између 50 и 100 хиљ. становника
Између 20 и 50 хиљ. становника

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.