Оливер Дулић

Оливер Дулић (Београд, 21. јануар 1975.) је српски политичар, хирург и некадашњи ватерполиста српско-буњевачког порекла.[2] Као народни посланик Демократске странке био је председник Народне скупштине Републике Србије од 23. маја 2007. до 25. јуна 2008. године.

Био је један од вођа студентских протеста 1996. године. Одрастао је и живи у Суботици у којој је запослен на одељењу Ортопедске хирургије и трауматологије суботичке болнице, а власник је и фирме за промет рачунарима, рачунарском опремом и софтвером, ДГ компјутерс.

Оливер Дулић
Oliver Dulić
Оливер Дулић
Биографија
Датум рођења21. јануар 1975.(44 год.)
Место рођењаБеоград
СФРЈ
Држављанство Србија
 Хрватска[1]
УниверзитетУниверзитет у Београду
Политичка
партија
Демократска странка

Standard of the President of the National Assembly of Serbia

Стандарта председника Народне Скупштине Републике Србије

Породица и приватни живот

Оливер је рођен као трећи (од четворице) синова Ивана и Наде Дулић из Суботице. Ожењен је Андреом са којом има једну ћерку. Његов брат је Модест Дулић.

Крштен је у српској православној цркви по својој вољи. Слави славу света Петка[3] По националности је Југословен.[4][5][6]

Образовање, научни и спортски рад

Основну школу је завршио у Суботици, а Медицински факултет Универзитета у Београду је уписао 1993. године. Студије је окончао 1999. године са просечном оценом 8.77, после чега је уписао постдипломске студије из ортопедске хирургије, а тренутно специјализује ортопедску хирургију и трауматологију. Као аутор или коаутор је објавио осам радова из разних области хирургије који су објављивани на студентским конгресима у Берлину, Каиру и Мајамију и три рада која су објављена на домаћим студентским конгресима.

Поред Медицинског факултета универзитета у Београду завршио је и стручну школу при универзитету у Ослу на тему „Интернационални здравствени системи“, а у Суботици је завршио основну музичку школу за тамбуру, клавир и гитару. Од 2006. године студира мастер студије на тему „Европске интеграције и управа“ факултета за економију, финансије и администрацију који се налази у склопу универзитета Сингидунум из Београда. Течно говори енглески језик, а служи се и немачким, норвешким и мађарским језиком.

Дулић се петнаест година бавио ватерполом као професионални играч у клубовима у државном рангу такмичења.

Политичка каријера

Оливер Дулић улази у политички живот 1996. године са Чедомиром Јовановићем као један од вођа студентских протеста. Учествовао је у оснивању Студенстке иницијативе (из које је касније настао студентски покрет „Отпор“) и Балканског форума, а два пута је биран у састав студентског парламента Универзитета у Београду.

Демократској странци приступа 1997. године, а 1999. године је постао потпредседник општинског одбора ДС за Суботицу. Наредне године је постао потпредседник покрајинског одбора ДС за Војводину и на том положају је остао до фебруара 2006. године када је на конгресу странке изабран за члана председништва и одбора за здравство и спољну политику.

Биран је за посланика Народне скупштине Републике Србије у четири сазива на изборима:

Био је кандидат ДС за председника општине Суботица, али га је победио тесним резултатом представник Савеза војвођанских Мађара Геза Кучера.

23. маја 2007. године изабран је за председника Скупштине Србије и на том положају био је до 25. јуна 2008. године.

7. јула 2008. изабран је за министра за животну средину и просторно планирање у Влади Републике Србије.

Афера око злоупотребе службеног положаја у корист фирме Нуба инвест

Управа криминалистичке полиције и Тужилаштво за организовани криминал су у марту 2012. године покренули предистражни поступак поводом издавања дозвола за постављање оптичких каблова уз магистралне и регионалне путеве у Србији за 2009. и 2010. годину.[7] Тужилац Миљко Радисављевић је у октобру 2012. године изјавио да постоји основана сумња да је приликом издавања дозвола фирми Нуба инвест, прекршен Закон о планирању и изградњи и да су тада три особе, међу којима и бивши министар Оливер Дулић злоупотребили службени положај[7].Савет за борбу против корупције је у новембру 2010. године поднео извештај у коме стоји да је приликом издавања дозвола фирми Нуба инвест дошло до кршења законске процедуре, као и да су Нуба и њени власници били у повлашћеном положају.[8] Фирма Нуба инвест је у време добијања дозвола постојала тек неколико месеци, имала је само једног запосленог и оснивачки капитал вредан 3.000 евра.[8]

Поводом извештаја Дулић је демнатовао рекавши да „ни на који начин није повезан са том фирмом“ и да „је све у складу са законом[9]

Децембра 2012. године, Ванпретресно Веће Специјалног Суда у Београду је одбацило Оптужницу против Дулића.

Апелациони суд у Беоргаду је јуна 2013. укинуо потврђену оптужницу Специјалног тужилаштва.[10]

Референце

  1. ^ Blic Online | Tužilaštvo oduzelo Duliću tri pasoša - dva srpska i jedan hrvatski Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 16, 2012) (на језику: енглески), Приступљено 5. 4. 2013.
  2. ^ Press Online, 27. мај 2007., Приступљено 17. 4. 2013.
  3. ^ Press Online :: Dobio ime po Dragojeviću!, Приступљено 5. 4. 2013.
  4. ^ Слушам савете многих, али одлуке доносим сам Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 23, 2015) (на језику: енглески) . Evropa magazine/web-stranica Demokratske stranke web site. Dragana Đevori
  5. ^ Za popis porodice 45 minuta Alo novine. B. Nenković; 02.10.2011
  6. ^ Dulić: 'Nisam Hrvat nego Jugoslaven'
  7. 7,0 7,1 „Случај Дулић, опасне кабловске везе“ (приступљено 7. октобра 2012.)
  8. 8,0 8,1 САВЕТ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: ИЗВЕШТАЈ О ПОСТУПКУ ИЗДАВАЊА ДОЗВОЛА ПРЕДУЗЕЋУ НУБА ИНВЕСТ Д. О. О. БЕОГРАД ЗА ИЗГРАДЊУ ОПТИЧКОГ КАБЛА ДУЖ МАГИСТРАЛНИХ И РЕГИОНАЛНИХ ПУТЕВА; извештај на интернету (приступљено 7. октобра 2012.), Приступљено 17. 4. 2013.
  9. ^ Šta je sve Dulić govorio o "Nubi", Приступљено 17. 4. 2013.
  10. ^ Укинута оптужница против Дулића („Политика“, 28. јун 2013)

Спољашње везе

1975

1975. је била проста година.

2007

2007. је била проста година.

23. мај

23. мај (23.5.) је 143. дан године по грегоријанском календару (144. у преступној години). До краја године има још 222 дана.

Влада Мирка Цветковића

Влада Мирка Цветковића је била прва Влада од 5. октобра 2000. године у којој није учествовала Демократска странка Србије*, а у којој је учествовала Социјалистичка партија Србије, и дошла је након две Владе на чијем је челу био др Војислав Коштуница, председник ДСС-а. Премијер Србије је био Мирко Цветковић.

Владу је изабрао осми сазив Народне скупштине Републике Србије.

Ово је била 11. Влада Републике Србије од успостављања вишестраначја 1990. године. На дужност је ступила 7. јула 2008. године.

Градски стадион у Новом Пазару

Градски стадион у Новом Пазару је стадион са више намена у Новом Пазару, Србија. Тренутно се користи највише за фудбалске мечеве и он је домаћи терен ФК Нови Пазар. Капацитет стадиона је око 9.200 гледалаца, од тога је само северна трибина без седећих места. Стадион се тренутно састоји од источне и западне трибине, а од априла 2012. и северне трибине.

Демократска странка (Србија)

Демократска странка (скраћено ДС) је опозициона политичка странка у Србији социјалдемократске оријентације. Њен председник је Зоран Лутовац, изабран на унутарстраначким изборима 2018. године.

Избори за народне посланике Србије 2007.

Ванредни избори за народне посланике у Републике Србије одржани су 21. јануара 2007. године, седми пут по реду од увођења вишестраначких избора 1990. године и први од стицања независности Србије након расформирања државне заједнице Србије и Црне Горе.

Избори за народне посланике Србије 2012.

Избори за народне посланике Републике Србије 2012. су одржани 6. маја 2012. Истог дана, одржани су и председнички избори, избори за посланике скупштине Војводине, односно локални избори у оним општинама и градовима где одборницима истиче мандат, али не и на територији Косова и Метохије, чиме су бирачи по први пут после 1992. године излазили на опште изборе.

Избори за председника Србије

Избори за председника Србије, по Уставу, одржавају се сваке пете

године. Први пут су одржани 1990. године, када је та функција уведена.

Локални избори у Србији 2008.

Локални избори за одборнике скупштина општина и градова у Србији 2008. су одржани 11. маја 2008. године.

Председник Народне скупштине Републике Србије Оливер Дулић је расписао изборе 29. децембра 2007.

Претходно је парламент Србије усвојио пакет измена закона којима се одређује локална самоуправа, чиме су испуњени сви услови из Уставне повеље за расписивање локалних избора.

У четири општине конституисање највиших органа није било извршено у року, па су расписани поновни избори одборника, који су одржани 9. новембра 2008. године (Врњачка Бања, Књажевац, Пријепоље и Рума).

Грађани Србије уписани у бирачке спискове су бирали одборнике у 24 скупштине градова и 150 скупштина општина.

Милан Бачевић

Милан Бачевић (1953., Коморане) је српски политичар, члан СНС-а, амбасадор у Народној Републици Кини и раније министар природних ресурса рударства и просторног планирања у Влади Ивице Дачића.

Завршио је Природно-математички факултет, а магистрирао и докторирао у Скопљу. Редовни је професор на Универзитету у Приштини. Потпредседник је Српског географског друштва.

Председник Народне скупштине Републике Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије председава Народном скупштином Републике Србије. Тренутна председница Скупштине Србије је Маја Гојковић, народни посланик Српске напредне странке, изабрана 23. априла 2014. године.

Референдум о изградњи рафинерије у Смедереву 2010.

Неуспели референдум у Смедереву је одржан 8. августа 2010. на коме се становништво града изјашњавало о томе да ли је за изградњу рафинерије за прераду сирове нафте. Није успео због недовољне излазности, али може бити поновљен.

СД Црвена звезда

Спортско друштво Црвена звезда из Београда је спортско друштво које обухвата велики број клубова који се такмиче у одређеним спортским дисциплинама. Клубови Црвене звезде су освојили 702 трофеја. Од тога 679 титула националног шампиона, националног купа или суперкупа, 8 титула европског првака, 12 титула регионалног шампиона и 3 титуле светског првака. Црвена звезда је најуспешније спортско друштво у Србији.Навијачи СД Црвена звезда називају се Делије север. Навијачка група је основана 1989. године. У оквиру спортског друштва постоје готово сви спортови, али најпознатији је ФК Црвена звезда.

Саша Драгин

Саша Драгин (Сомбор, 10. јун 1972) је српски политичар. Био је министар заштите животне средине у Влади Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Мирка Цветковића.

Славица Ђукић Дејановић

Славица Ђукић Дејановић (Рача, Ђурђево, 4. јула 1951) је српска политичарка, потпредседница Социјалистичке партије Србије (СПС), народни посланик, министар без портфеља у Влади Републике Србије, бивша министарка здравља у Влади Србије, бивша председница Народне скупштине Републике Србије и вршилац дужности председника Републике Србије.

Проф.др Славица Ђукић Дејановић је била директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду.

Од 2016. године је министар у Влади Србије задужен за демографију и популациону политику у другој влади.

Споменик Зорану Ђинђићу у Прокупљу

Споменик Зорану Ђинђићу у Прокупљу први је споменик подигнут у знак сећања на премијера Србије, убијеног у атентату 12. марта 2003. Споменик је откривен на свечаности одржаној 1. августа 2007. године, на 55-годишњицу рођења Зорана Ђинђића. Подигнут је у Прокупљу, према жељи његове мајке, Миле Ђинђић, јер породица Ђинђић потиче из Топличког краја.

Томислав Николић

Томислав Николић (Крагујевац, 15. фебруар 1952) је српски политичар, бивши председник Републике Србије, оснивач и први председник Српске напредне странке, бивши председник Народне скупштине Републике Србије и бивши потпредседник владе Србије и Савезне Републике Југославије.Један је од оснивача Српске радикалне странке, чији је био потпредседник, а касније и заменик председника, Војислава Шешеља. Када се Шешељ фебруара 2003. године добровољно предао Хашком трибуналу, преузео је вођство Српске Радикалне странке. Три пута кандидат на председничким изборима у Србији (2003, 2004, 2008), и једном кандидат за председника СР Југославије (2000).

Обављао је дужност потпредседника Владе Србије у периоду од 1998. до 1999. и потпредседника Владе СР Југославије од 1999. до 2000, а маја 2007. године на пет дана је обављао и дужност председника Народне скупштине Републике Србије.

Томислав Николић је 5. септембра 2008. године поднео оставку на дужност заменика председника Српске радикалне странке због размимоилажења која су у странци настала поводом усвајања Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са Европском унијом. У Скупштини Србије заједно са још двадесет радикалских посланика формирао је посланички клуб „Напред, Србијо“, а 12. септембра искључен је из Српске радикалне странке. Месец и по дана касније, 21. октобра, званично је основао Српску напредну странку на чијој оснивачкој скупштини је био изабран за председника.На председничким изборима у Србији 2012. године је однео победу над кандидатом Демократске странке, Борисом Тадићем. Дужност је предао 31. маја 2017. свом наследнику Александру Вучићу.

13. мај 2007 — 25. јун 2008.
ПретходникТомислав Николић
НаследникСлавица Ђукић Дејановић
Министри

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.