Округ

Округ (рус. о́круг, буг. окръг, укр. округа) је српски назив за управно подручје у Републици Србији. Речи истог или сличног облика и значења срећу се и у другим словенским језицима. Дата српска реч је одговарајућа енглеској речи дистрикт (district).

Порекло и развој речи

Реч округ је словенског порекла. Изведена је од речи круг, у значењу: окружено, обухваћено, опасано подручје. На сличан начин изведене су и речи сличног значења у још неким индоевропским језицима (нем. Bezirk, франц. Arrondissement).

Дата реч се среће у већини словенских језика, где је махом очувала првобитно значење (мада је негде застарела, нпр. у чешком језику):

Појам округа у државама

Србија

У данашњој Републици Србији постоји подела на 29 округа + Град Београд. Најновија подела Србије на округе спроведена је 1992. године, уместо дотадашњих заједница општина, а раније срезова.

Бугарска

У Бугарској је подела државе на округе постојала у раздобљу од 1946. до 1987. године, после чега је земља издељена на области.

Русија

У историји Русије од Царске Русије преко СССР-а до данашње Русије окрузи као засебне јединице јављали су се више пута и у различитим облицима и нивоима месне самоуправе.

Током Царске Русије окрузи су били засебне подручне јединице настањене козацима са великим степеном самоуправе. Исти су укинути 1920. године, са пропашћу старог система управе.

У прво време Совјетског Савеза окрузи су били главни облик управне поделе државе. До 1930. године већина датих округа је укинута и уступила место рејонима. Једино је у области Закарпатја појам округа остао устаљен до дан-данас.

Године 1970. правно су створени национални окрузи, који су већ 1977. године преиначени у аутономне округе. Дате самоуправне јединице су образоване за подручја матично насељена од стране малобројних и раштрканих мањина у Сибиру. Аутономни окрузи су се очували и у савременој Русији, иако је последњих година неколико укинуто. (види → Аутономни окрузи Русије).

У савременој Русији су 2000. године правно су створени 7 федералних округа, као највише поделе државе. Године 2010., створен је и осми округ. Дате самоуправне јединице су образоване од више нижих федералних јединица (махом федералних република, крајева и области). Права федералних округа су прилично ограничена. (види → Федерални окрузи Русије).

Поред свега, у савременој Русији правно постоје и градски окрузи, који обухватају подручје града средње величине (најчешће 50-100 хиљ. становника.). Друге јединице сличне величине и броја становника нису окрузи, већ су рејони — сеоски рејони или рејони са обухватом мањег града и његове сеоске околине. На крају, у свакодневном говору реч округ се спомиње и у изразима попут сеоског округа, станичног округа итд., све у поимању средишњег места са околином, без правног или управног значаја.

Види још

Јужна Каролина

Јужна Каролина (енгл. South Carolina), савезна је држава у „дубоком југу“ Сједињених Држава. Граничи се са Џорџијом на југу, Северном Каролином на северу и излази на Атлантски океан на истоку. Првобитно део Провинције Каролина, Провинција Јужна Каролина је једна од 13 колонија које су прогласиле независност од Британске круне током Америчке револуције. Колонији је име дао краљ Чарлс II у част свог оца, Чарлса I (Carolus је латинска верзија имена Чарлс). Јужна Каролина је била прва држава која је изгласала отцепљење од Уније и била је држава-оснивач Конфедеративних Америчких Држава. По Попису у Сједињеним Државама 2010, Јужна Каролина је 24. савезна држава по броју становника са 4.625.384 становника. Јужна каролина се састоји од 46 округа а главни град је Колумбија.

Асколи Пичено (округ)

Округ Асколи Пићено (итал. Provincia di Ascoli Piceno) је округ у оквиру покрајине Марке у средишњој Италији. Седиште округа и највеће градско насеље округа је истоимени град Асколи Пићено.

Површина округа је 1.228 км², а број становника 214.068 (2010. године).

Бјела (округ)

Округ Бјела (итал. Provincia di Biella) је округ у оквиру покрајине Пијемонт у северозападној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Бјела.

Површина округа је 913 км², а број становника 187.380 (2008. године).

Верчели (округ)

Округ Верчели (итал. Provincia di Vercelli) је округ у оквиру покрајине Пијемонт у северозападној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Верчели.

Површина округа је 2.088 km², а број становника 179.677 (2008).

Виченца (округ)

Округ Виченца (итал. Provincia di Vicenza) је округ у оквиру покрајине Венето у североисточној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Виченца.

Површина округа је 2.723 км², а број становника 857.476 (2008. године).

Горица (округ)

Округ Горица (итал. Provincia di Gorizia, словен. Goriška pokrajina) је округ у оквиру покрајине Фурланија-Јулијска крајина, у североисточној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Горица.

Површина округа је 466 km², а број становника 136.477 (по попису из 2001. године).

Канзас

Канзас (енгл. Kansas), савезна је држава САД смештена на Средњем западу. Име је добила по реци Канзас која протиче кроз њу. Канзас се према северу граничи са Небраском, према истоку са Мисуријем, према југу са Оклахомом и према западу са Колорадом.

Ова савезна држава има 105 округа и 628 градова.

Карбонија-Иглезијас (округ)

Округ Карбонија-Иглезијас (итал. Provincia di Carbonia-Iglesias, на месном говору, Provìncia de Carbònia-Igrèsias) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седишта округа и највећа градска насеља су истоимени градови Карбонија и Иглезијас.

Површина округа је 1.495 км², а број становника 130.856 (2008. године).

Колорадо

Колорадо (енгл. Colorado), америчка је савезна држава која покрива велики део Стеновитих планина као и северозападни део платоа Колорадо и западни ћошак Велике равнице. Колорадо је део Западних Сједињених Држава и једна је од планинских држава. Обухвата већину јужних Стеновитих планина као и североисточни део Колорадо преријске регије и западне ивице Велике равнице. Колорадо је део западних америчких држава, југозападних држава и планинских држава. Колорадо је осма по величини и двадесетдруга најнасељенија од 50 америчких држава. Држава је названа по Колорадо реци, коју су шпански истраживачи назвали Рио Колорадо по руменој боји слива реке из планина. 1. августа 1876. године амерички председник Јулисиз Симпсон Грант потписао је прокламацију којом је Колорадо постао 38. америчка држава. Граничи се са севера са Вајомингом, на североистоку и истоку са Небраском и Канзасом, на југу са Новим Мексиком и Оклахомом на западу са Јутом и на југозападу са Аризоном. Денвер је главни и најнасељенији град у Колораду.

Л’Аквила (округ)

Округ Л’Аквила (итал. Provincia dell'Aquila) је округ у оквиру покрајине Абруцо у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Л’Аквила.

Површина округа је 5.035 км², а број становника 305.883 (2008. године).

Пјаченца (округ)

Округ Пјаченца (итал. Provincia di Piacenza) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Пјаченца.

Површина округа је 2.589 км², а број становника 282.879 (2008. године).

Списак округа Јуте

У савезној држави Јута постоји 29 округа. Првобитно је постојало седам округа у привременој Пустињској Држави из 1849: Округ Дејвис, Округ Ајрон, Округ Санпит, Округ Солт Лејк, Округ Туеле, Округ Јута и Округ Вибер. Територија Јута је формирана 1851. а прва територијална скупштина је заседала 1851—1852. Прва скупштина је поново формирала првобитне округе из Пустињске Државе по територијалном закону, и успоставила три нова округа: Округ Џуаб, Округ Милард и Округ Вашингтон. Територијална скупштина Јуте је остале округе успоставила у периоду између 1854. и 1894. сем Округа Дагет и Округа Дукејн. Ова два округа су формирана плебисцитом и гувернерском прокламацијом када је Јута постала држава. Данашњи округ Дукејн је формиран на подручју индијанског резервата који је формиран 1861. Резерват је отворен за досељенике који су по закону (Homestead Act) имали право на бесплатну земљу 1905. а округ је формиран 1913. Услед лоших путева и временских услова, становници данашњег округа Дагет су морали да путују 640 до 1.300 km да обављају послове у Верналу, седишту округа Јуинта. Године 1917. становништво округа Јуинта изјаснило се за формирање округа Дагет.По подацима са пописа 2010, Јута има 2.763.885 становника. Преко 75% становника Јуте је концентрисано у четири округа у области око планинског ланца Восач. То су окрузи Солт Лејк, Јута, Дејвис и Вибер. Округ Солт Лејк је највећи округ у држави са 1.029.655 становника, а прате га округ Јута са 516.564, округ Дејвис са 306.479 и округ Вибер са 231.236 становника. Округ Дагет има најмање становника, само 1.059. По површини је највећи округ Сан Хуан са 20.256 km², а најмањи је округ Дејвис са 787 km².Савезни стандард за обраду информација (ФИПС) код који користи Влада Сједињених Држава да јединствено одређује државе и округе је дат уз сваки округ. ФИПС код за Јуту је 49, што када се споји са кодом за одређени округ даје 49XXX. У табели испод, сваки ФИПС код представља везу ка тренутним пописним подацима за одговарајући округ.

Списак округа Калифорније

Савезна држава Калифорнија подељена је на 58 округа. Окрузи су одговорни за провођење свих избора, наплату пореза, вођење јавних записа, функционисање локалних судова унутар својих граница, као и за спровођење закона (преко окружног шерифа и његових замјеника) у областима које не припадају ниједном инкорпорисаном граду.

Округ је стандардна јединица локалне самоуправе (сваки део Калифорније припада једном од 58 округа). Сваки округ има одбор супервизора и обавезан је по државном закону да својим становницима обезбеди услуге попут здравства, одржавања путева, полиције итд. Разликовање обавезних и дискреционих дужности округа је веома тежак задатак. Сваки оштећени порески обвезник има право да тужи округ због неспровођења одређених дужности, као што су здравствене услуге, при чему финансијски проблеми округа не могу бити изговор.

Становници довољно великог дела неинкорпорисане територије могу основати инкорпорисани град. Градска влада тада преузима дио пореских прихода који би отишли округу, а може и да наметне додатне порезе својим становницима. Град затим може да изабере да становницима пружа готово све услуге које обично пружа округ (или чак више), или да пружа само неке услуге, а да плати округу да се брине за остало. Град који уђе у овакав аранжман са округом или неком трећом страном назива се „уговорни град“ (енгл. contract city), док је овај тип уговора познат међу адвокатима као „Лејквуд план“, јер га је први пут применио град Лејквуд 1954.

Ова могућност „изласка“ из надлежности округа је довела до формирања различитих врста градова. Скоро цели град Вернон је једна велика индустријска зона, с друге стране, скоро цели град Лос Алтос Хилс је стамбено подручје.

У Калифорнији постоји један обједињени град-округ — Сан Франциско. Градски одбор супервизора управља и градом и округом. У граду постоје и градска полиција и окружни шериф, који је углавном одговоран за функционисање окружних затвора.

Списак округа Канзаса

У савезној држави Канзас постоји 105 округа, што Канзас чини шестом савезном државом САД по броју округа. Све аутомобилске таблице издате у Канзасу садрже скраћеницу која означава општину у којој је возило регистровано. Ниједан округ у Канзасу у свом имену нема две речи. Округ Вајандот и град Канзас Сити имају заједничку владу, а округ Гринли и град Трибјун су у поступку успостављања сличног система управљања.

Списак округа Флориде

У држави Флорида постоји 67 округа. Флорида је постала део територије САД 1821. године, а постала је 27. држава САД 1845. године.

Називи округа Флориде осликавају њено разноврсно културно наслеђе. Неки су названи по имену по политичким вођама и шпанским истраживачима, означавајући утицај шпанске владавине, док су други добили имена шпанских светаца, индијанских назива и политичких лидера Сједињених Америчких Држава. Природне карактеристике региона, укључујући реке, језера и биљни свет су често коришћени као називи округа на Флориди.Подаци о становништву су засновани на попису становништва САД из 2010. године. Флорида има 18.801.310 становника, што представља повећање од 17,6% у односу на 2000. годину. Просечна популација у окрузима Флориде је 280.616; Мајами-Дејд је најнасељенији (2.662.874), а округ Либерти има најмањи број становника (8.365). Просечна површина по округу износи 2.085 km2. Највећи округ по површини је Палм Бич (5.268 km2), а најмањи је округ Јунион (622 km2).

Тексас

Тексас (енгл. Texas) друга је по величини и по броју становника савезна држава САД. Смештен је на југу централног дела САД; према југу се граничи са Мексиком, према западу са Нови Мексиком, према северу са Оклахомом, према североистоку са Арканзасом и према истоку са Луизијаном. Простире се на површини од 696.241 km² и у њему живи преко 25 милиона људи.

Тексас је познат и као Држава усамљене звезде (енгл. Lone Star State), јер је после отцепљења од Мексика 1836, па све до 1845. био независан. Та „усамљена звезда“ се налази на застави и грбу Тексаса.

У Тексасу се могу срести све одлике америчког Југа и Југозапада. Иако се Тексас углавном доживљава као предео где преовлађује пустиња, што је карактеристика југозапада САД, она заузима мање од десет посто територије. Становништво је сконцентрисано првенствено у пределима бивших прерија, пашњака, шума и дуж обале Мексичког мора. Идући са истока на запад срећу се мочваре, шуме борова, равнице, брда и на крају пустиња и планине у области Биг Бенд.

С обзиром да је Тексас после америчког грађанског рада постао центар говедарства, веома честа асоцијација за ову савезну државу САД су каубоји. Међутим већ почетком XX века привреда Тексаса се променила захваљујући откривеним налазиштима нафте. Долази до економског бума који је допринео развоју образовања а самим тим се и привреда диверсификује. Данас је Тексас у самом врху у области петрохемије, електронике, пољопривреде, енергетике, авио индустрије и биомедицине. Тексас од 2002. године остварује највеће приходе од извоза у САД и на другом је месту по величини бруто домаћег производа (БДП). Међутим, ако се гледа БДП по становнику онда је Тексас тек на 29. месту у САД.

Торино (округ)

Округ Торино (итал. Provincia di Torino, по месном говору Provincia ëd Turin) је најважнији округ у оквиру покрајине Пијемонт у северозападној Италији. Седиште округа и покрајине је истоимени град Торино, четврти по величини град у целој Италији.

Површина округа је 6.829 км², а број становника 2.248.955 (2008. године).

Тренто (округ)

Округ Тренто (итал. Provincia autonoma di Trento, нем. Autonome Provinz Trient) је округ у оквиру покрајине Трентино-Јужни Тирол у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Тренто. Округ Тренто се поклапа са историјском облашћу Трентино.

Површина округа је 6.212 км², а број становника 513.357 (2008. године).

Федерални округ

Федерални округ је тип административне поделе федерације, обично под директном контролом федералне владе и понекад организован са једним општинским телом. Федерални окрузи обично обухватају престоничке округе, и они постоје у многим земљама широм света.

Фрозиноне (округ)

Округ Фрозиноне (итал. Provincia di Frosinone) је округ у оквиру покрајине Лацио у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Фрозиноне.

Површина округа је 3.244 км², а број становника 496.419 (2008. године).

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.