Одорхеју Секујеск

Одорхеју Секујеск (рум. Odorheiu Secuiesc, мађ. Székelyudvarhely, нем. Oderhellen) град је у Румунији. Он се налази у средишњем делу земље, у историјској регији Трансилванија. Одорхеју Секујеск је други по важности град округа Харгита.

Одорхеју Секујеск је према последњем попису из 2002. године имала 36.926 становника.

Одорхеју Секујеск
рум. Odorheiu Secuiesc мађ. Székelyudvarhely
Székelyudvarhely
Средишњи градски трг
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Румунија
ОкругХаргита
Становништво
Становништво
 — 2011.34.257[1][2]
Географске карактеристике
Координате46°18′50″ СГШ; 25°18′06″ ИГД / 46.313889° СГШ; 25.301667° ИГДКоординате: 46°18′50″ СГШ; 25°18′06″ ИГД / 46.313889° СГШ; 25.301667° ИГД
Одорхеју Секујеск на мапи Румуније
Одорхеју Секујеск
Одорхеју Секујеск
Одорхеју Секујеск на мапи Румуније
Остали подаци
ГрадоначелникЗолтан Левенте Бунта
Веб-сајт
www.udvarhely.eu

Географија

Град Одорхеју Секујеск налази се у средишњем делу историјске покрајине Трансилваније, око 100 km северно до Брашова, најближег већег града.

Одорхеју Секујеск се налази у котлини реке Великој Трнави. Источно од града издижу се Карпати, а западно се пружа бреговито подручје средишње Трансилваније.

Историја

Целом својом историјом Одорхеју Секујеск је био средиште Мађара-Секеља. У касној угарској историји он је био средиште жупаније Удвархељ. Име града се први пут спомиње 1333. године, а већ 1357. године овде је одржан први Секељски сабор. 1492. године овде је саграђена тврђава, које је касније више пута рушена. Средиште града очувано је у барокном руху.

У скоријој историји град је задесила велика поплава 2005. г.

Становништво

У односу на попис из 2002., број становника на попису из 2011. се смањио.

Демографија
2011.
34.257

Одорхеју Секујеск је од свих насеља у Румунији са преко 10 хиљада становника, насеље са најмањим постотком матичних Румуна. Мађари-Секељи чине већину градског становништва Одорхеју Секујеска (96%), а од мањина присутни су Румуни (3%) и Роми (1%).

Галерија

RO HR Odorheiu Secuiesc RomCat cathedral front

Римокатоличка црква

RO HR Odorheiu Secuiesc church

Калвинистичка црква

RO HR Odorhei Secuiesc city hall 1

Градска кућа

Odorheiu Secuiesc Liceum

Градски лицеј

Референце

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Приступљено 6. 8. 2013.
  2. ^ „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. јул 2013. Приступљено 5. 8. 2013.

Спољашње везе

Јакобени (Харгита)

Јакобени (рум. Iacobeni) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Плајешиј Де Жос. Oпштина се налази на надморској висини од 681 m.

Бета (Харгита)

Бета (рум. Beta) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Муђени. Oпштина се налази на надморској висини од 493 m.

Борзонт (Харгита)

Борзонт (рум. Borzont) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Жосени. Oпштина се налази на надморској висини од 742 m.

Бучин (Жосени)

Бучин (рум. Bucin) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Жосени. Oпштина се налази на надморској висини од 757 m.

Бучин (Праид)

Бучин (рум. Bucin) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Праид. Oпштина се налази на надморској висини од 670 m.

Ваља Интунекоаса (Харгита)

Ваља Интунекоаса (рум. Valea Întunecoasă) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Лунка де Жос. Oпштина се налази на надморској висини од 904 m.

Дуда (Харгита)

Дуда (рум. Duda) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Субчетате. Oпштина се налази на надморској висини од 791 m.

Заподеа (Харгита)

Заподеа (рум. Zăpodea) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Галауцаш. Oпштина се налази на надморској висини од 753 m.

Извоаре (Харгита)

Извоаре (рум. Izvoare) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Зетеа. Oпштина се налази на надморској висини од 718 m.

Општина Одорхеју Секујеск (Харгита)

Одорхеју Секујеск (рум. Odorheiu Secuiesc) општина је у Румунији у округу Харгита.Oпштина се налази на надморској висини од 474 m.

Општина Санкрајени (Харгита)

Санкрајени (рум. Sâncrăieni) општина је у Румунији у округу Харгита.Oпштина се налази на надморској висини од 655 m.

Таурени (Харгита)

Таурени (рум. Tăureni) је насеље је у Румунији у округу Харгита. Oпштина се налази на надморској висини од 481 m.

Толешени (Харгита)

Толешени (рум. Toleșeni) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Галауцаш. Oпштина се налази на надморској висини од 765 m.

Фанчел (Харгита)

Фанчел (рум. Fâncel) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Деалу. Oпштина се налази на надморској висини од 600 m.

Феличени (Харгита)

Феличени (рум. Feliceni) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Феличени. Oпштина се налази на надморској висини од 452 m.

Харгита (округ)

Харгита (рум. Judeţul Harghita, мађ. Harghita megye) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Мијеркурија Чук, а битни су и градови Одорхеју Секујеск, Георгени и Топлица.

Ходоша (Харгита)

Ходоша (рум. Hodoșa) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Сармаш. Oпштина се налази на надморској висини од 699 m.

Чехецел (Харгита)

Чехецел (рум. Cehețel) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Симонешти. Oпштина се налази на надморској висини од 571 m.

Шоимушу Мик (Харгита)

Шоимушу Мик (рум. Șoimușu Mic) је насеље је у Румунији у округу Харгита у општини Сачел. Oпштина се налази на надморској висини од 441 m.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.