Овчарство

Овчарство је грана сточарства која се бави узгојем оваца и њиховим искоришћавањем ради добијања вуне, млека и меса. У том погледу издаваја се узгајање јагњади ради меса и оваца ради вуне.

Најпољовнији терени за овчарство су пашњаци и ливаде, са доста извора питке воде. Државе са највећим бројем оваца су Аустралија, Нови Зеланд, Кина, Русија, Аргентина, Јужноафричка Република и др.

у нашој земљи,овчарска производња је мала и одвија се код сељака у малим стадима.Укупан број оваца у Србији се креће око 2 милиона грла.

Овце воде порекло од муфлона,степске аркар овце и аргали овце. Што се тиче самих морфолошких промена, једна од најзначајнијих разлика између домаће овце и њених претходника или родоначелника јесте у промени длаке у вунско влакно.

Када су у питању морфолошке карактеристике сама подела се врши:

 • Према дужини и форми репа се деле на: краткорепе, дугорепе, маснорепе и маскотричне расе.
 • Према особинама вуне се деле на:расе са фином вуном, средње фином, средње грубом и грубом вуном.

Производни типови оваца

Према производним карактеристикам разликујема расе за производњу вуне,млека меса,крѕна,високо плодне расе и расе комбинованих двојних и тројних производних карактеристика.

У оквиру врсте оваца постоји 7 категорија:

 • Јагње- младунче од рођења до залучења.
Jagnje
Младунче овце- јагње
 • Шиљеже- подмладак,узраста од 6 до 12 месеци.
 • Двиска- женско грло од 12 месеци до првог јагњења
 • Двизак- мушко грло од друге године живота до првог парења
 • Овца- женско приплодно грло после првог јагњења
 • Ован- мушко приплодно грло
Head of a sheep
Ован
 • Шкопац- мушко кастрирано грло

Тип оваца за производњу вуне

Ове овце одликује добро развијен костур и слабо изражене ширинске и дубинске мере трупа. Глава је највећим делом обрасла вуном,врат је средње дужине и доста танак.

Телесна маса оваца је 60 кг,а овнова 80 кг.

Спадају у средњестесана расе.

2013-04-19 hangewickeltes Knäuel
Предиво добијено прерадом овчије вуне

Годишње се од оваца добије 6кг вуне,а од овнова 8кг.

Представници ове врсте су мерино расе : рамбује,амерички рамбује,аустралијски мерино,ставропољски мерино,мерино арл и др.

PolishMerino
Ставропољска мерино врста овце

Типови оваца за производњу меса

Одликују их раностасност и добре товне способности. Изражене су им дубинске и ширинске телесне мере. Типични представници су енглеске товне расе дуге и кратке вуне. Расе за производњу меса дуге вуне су: лестер, линкол, коцволд, ромни марш, шевиот. Телесна маса ових оваца је 100кг а овнова 160кг.

Расе оваца за производњу меса кратке вуне су: саутдаун, хемпшир и шромпшир. Телесна маса ових оваца је 70кг, а овнова 100кг.

Типови оваца за производњу млека

Chillón Curado - Club del Queso Mumumío - Septiembre 2012
Овчији сир-производ добијен прерадом овчијег млека

Ове расе имају слабу аклиматизациону способност.

Најзначајнији представници су: источнофризијска и аваси овца.

Тип оваца тројних производних својстава

То су каснорасне расе са ниском производњом. Одликује га снажан костур са слабо развијеним мишићима. Глава је дуга и узана.

Типичан предсставник је праменка.

Тип оваца за прозводњу меса и вуне

Припадају разностраним расама. Добре су им изражене ширинске мере главе,врата,леђа,слабина,шапи и грудног коша. Вунска влакна су мало слабијег квалитета него ли код оваца за искључиву производњу вуне.

Њихови најзначајнији представници су: мерино прекос,виртемберг и ил д франс.

Тип оваца за производњу крзна

Ове овце су маснорепе и касностасне. За производњу крзна се користе тек ојагњена јагњад.

Каракул овца је најзначајнији представник овог типа.

Тип високо плодних оваца

Имају способност да ојагње у једном јагњењу и преко 4 јагњета.

Преставници ове високо плодне врсте су: романовска и финска овца.

Види још

Литература

 • Николић Д. , Симовић Б. : Опште сточарство Научна књига,Београд (1989)
 • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд
 • Стемић Миломир, Јаћимовић Братислав (2006): Основи аграрне географије, Јантар група, Земун
 • Carlson, Alvar Ward. "New Mexico's Sheep Industry: 1850–1900, Its Role in the History of the Territory." New Mexico Historical Review 44.1 (1969). online
 • Dick, Everett. Vanguards of the Frontier: A Social History of the Northern Plains and Rocky Mountains from the Fur Traders to the Sod Busters (1941) pp 497-508; 1880s-1920s
 • Fraser, Allan HH. "Economic aspects of the Scottish sheep industry." Transactions of the Royal Highland and Agricultural Society of Scotland 51 (1939): 39-57.
 • Hawkesworth, Alfred. Australasian sheep & wool.": a practical and theoretical treatise. ( W. Brooks & co., ltd., 1900). online
 • Jones, Keithly G. "Trends in the US sheep industry" (USDA Economic Research Service, 2004). online
 • Minto, John. "Sheep Husbandry in Oregon. The Pioneer Era of Domestic Sheep Husbandry." The Quarterly of the Oregon Historical Society (1902): 219-247. in JSTOR
 • Perkins, John. "Up the Trail From Dixie: Animosity Toward Sheep in the Culture of the US West." Australasian Journal of American Studies (1992): 1-18. in JSTOR
 • Witherell, William H. "A comparison of the determinants of wool production in the six leading producing countries: 1949–1965." American Journal of Agricultural Economics 51.1 (1969): 138-158.

Спољашње везе

Јужна Аустралија

Јужна Аустралија (енгл. South Australia) је држава у оквиру Аустралије. Главни град Јужне Аустралије је Аделејд.

Андора

Андора (кат. Andorra), или службено Кнежевина Андора (кат. Principat d'Andorra) је мала кнежевина без излаза на море у југозападној Европи , смештена у источним Пиринејима и граничи се са Француском и Шпанијом. Некада је била изолована, а данас је просперитетна државица, углавном захваљујући туризму и ниским порезима.

Главни град Андоре је Андора ла Веља са 20.437 становника, а највиши је главни град у Европи, лежи на висини од 1.023 m изнад нивоа мора. Од осталих градова са преко 8.000 становника издвајају се Лес Ескалдес, Енкамп и Сент Ђулија де Лорија.

Андора је шеста најмања нација у Европи, која има површину од 468 km² и са популацијом од око 85.000. Службени језик је каталонски, врло често се користе шпански, француски и португалски језик. Није чланица Европске уније, али је евро званична валута. Од 1993. је чланица Уједињених нација.

Бабуна (планина)

Бабуна је планина у Североној Македонији, североисточно од Прилепа, између северног дела Пелагоније и Велешке клисуре. Највиши врх је Козјак 1.748 м, Поред њега високи врхови су Мукос 1.445 м и Кадијица са 1.422 м.

Састављена је од гранита, пегматита и других еруптивних стена. Бабуна се убраја међу средње високе планине. Прошарана је дубоким долинама, па зато има више карактеристичних врхова.

На њеним обронцима има добрих пашњака, па је овде развијено овчарство, нарочито у хладнијим месецима кад се стада спуштају са високих планина западних делова Северне Македоније. Богата је и рудним благом (олова и др). Њеним подножјем пролази пут Прилеп—Велес.

Сматра се да је у тој области проповедао поп Богомил, оснивач богомилства, због чега су његове присталице називане бабунима.

Барје Чифлик

Барје Чифлик је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 594 становника (према попису из 2002. било је 693 становника)

Блато (Пирот)

Блато је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 578 становника (према попису из 2002. било је 630 становника).

Брач

Брач је острво у Хрватској, у Јадранском мору у Сплитско-далматинској жупанији. Налази се у середњедалматинској групи острва, површине 394,6 km². Од копна га дели Брачки, од Хвара Хварски канал, а од Шолте Сплитска врата.

Грађен је од кречњака и представља пространу непотопљену антиклиналу горњокредне старости. Највиши врх је Видова гора (Видовица, Сутвид) са 780 m. Северна обала је развијенија од јужне. На острву најчешће дувају југо и бура, а у летњим месецима маестрал. Падавина има више у унутрашњости (Пражнице 1420 mm) него при мору (Сутиван 720 mm). На острву нема површинских токова, па је питка вода 1970. доведена подморским водоводом са копна из реке Цетине.

Биљни покров чини ниска средоземна шикара (макија), шуме алепског и црног далматинског бора и камењар. Само се шестина острва обрађује.

Насеља у унутрашњости су старија од приморских. Од 15. века насељавају се увале уз морску обалу и оснивају се нова насеља. У XVII и читавом 18. веку наставља се досељавање из унутрашњости које је изазвало даљи развој приморских насеља. Највише становника живело је на Брачу у пописној 1900. години - 24.408 становника. Привредна криза, настала је пропашћу винограда због напада филоксере, изазвала је интензивно исељавање у прекоморске земља (Чиле, САД и Аргентина).

Буковица (област)

Буковица је кршевит крај у сјеверној Далмацији, у троуглу између Бенковца, Обровца и Книна, Република Хрватска.

Галичник

Галичник (мкд. Галичник) је насељено место у Северној Македонији, у западном делу државе. Галичник припада општини Маврово и Ростуша.

Галичник је познат у Македонији као једно од средишта етно-туризма. Познато је по традиционалној и јавној летњој свадби "Галичка свадба" која се одржава сваке године на сеоску црквену славу - Петровдан.

Герман (планина)

Герман или Ђерман је планина у северозападном делу Северне Македоније, која лежи у изворишту Козједолске реке, леве притоке горње Пчиње и Ранковачке реке, леве притоке Криве реке у кумановском крају. Највиши врх је Војнова чука (1387 м).

Централни део Германа грађен је од гнајсева, микашиста и амфиболитских шкриљаца предкамбријске старости, а југоисточни део од хлоритских шкриљаца и кварцно-линскуноских шкриљаца камбријске старости.

Благо заобљени делови терена су под пашњацима па је развијено овчарство. На планини се налази и истоимено село.

Козарство

Козарство је грана сточарства која се бави узгојем коза и њиховим искоришћавањем ради добијања млека и меса. Најчешће је узајамно са овчарством.

Најпољовнији услови за овчарство су пашњаци и ливаде, са доста извора питке воде. Државе са највећим бројем оваца су Аустралија, Нови Зеланд, Швајцарска, Аргентина, Индија и др.

Крбава

Крбава (лат: Corbavia) је крашки предио у Лици, Хрватска, између Пљешевице на истоку и Стазе и Троврха на западу, сјевероисточно од Личког поља.

Лабудово окно

Лабудово окно је специјални резерват природе који се налази у Србији, општина Бела Црква у Јужнобанатском округу.

Лазаропоље

Лазаропоље (мкд. Лазарополе) је насељено место у Северној Македонији, у западном делу државе. Лазаропоље припада општини Маврово и Ростуша.

Лазаропоље је познато у Македонији као једно од средишта етно-туризма.

Лободер

Лободер је насеље у Србији у општини Трстеник у Расинском округу. Према попису из 2002. било је 53 становника (према попису из 1991. било је 102 становника).

Налази се са леве стране Западне Мораве, 17 километра од Трстеника, 14 километара од Манастира Љубостиња, на Гледићким планинама, подно врха Самар (922 m). Село је 1822. године имало 11 домова и 102 становника, а 1866. 24 дома и 143 становника. Данас има једва двадесетак становника, углавном стараца.

Ово село, које је некада имало своју школу са чак 77 ђака (1942/43 године), 18. марта 1943. године је у потпуности спаљено од стране немачке војске и 29 људи у пуној снази је одведено у логор на Бањици где је њих 28 убијено. Од тога се село више никада није опоравило.

Село Лободер има изузетне могућности за воћарство, посебно гајење шљиве, сточарство, посебно за овчарство и за брање шумских плодова: купине и печурака. Удаљеност од најближег већег места Трстеника, лоша саобраћајна веза и надасве, недостатак младих људи не пружају наду да ће се једног дана ово село обновити. Напротив, велика је вероватноћа да ће за десетак година да нестане и да ће још увек култивисане површине поново обрасти у густу, непроходну шуму, како је то било пре настанка села.

Овде се налазе Запис Крстића јавор (Лободер) и Запис Живковића јабука (Лободер).

Овца

Овца или домаћа овца (лат. Ovis aries) је домаћа животиња и спада у рогате преживаре, папкаре, вероватно настала доместификацијом муфлона у пределима јужне и југозападне Азије. Овце се гаје још од млађег каменог доба и од њих се добија месо, млеко и вуна. Овчија вуна је у најширој употреби од свих врста вуна, а поступак којим се добија назива се стригање (стрижа, шишање оваца).

Праменка

Праменка је аутохтона домаћа овца која је некад била раширена у целој Европи, а сада је најзаступљенија у балканским земљама. Праменка је касностасна овца скромних услова гајења и отпорна на болести. Гајила се током векова у брдско-планинским пределима на екстензивном (примитивном) овачарству. Од средине 20. века у Југославији вршило се оплемењивање праменке са високопродуктивним расама овци ради побољшања њених производних вредности.

Сточарство

Сточарство је једна од две основне гране пољопривреде која се бави узгојем домаћих животиња у сврху добијања производа и сировина за људску употребу (храна, кожа, вуна, перје). Како се „стоком“ углавном сматрају говеда, овце, козе и свиње, сточарство у ужем смислу би означавало узгој ових животиња.

Разликујемо екстензивно сточарство, које се ослања на број и интензивно сточарство које се базира на квалитету расе.

Тузиње

Тузиње је насеље у Србији у општини Сјеница у Златиборском округу, 30 км југоисточно од града Сјенице.

Чемерник

Чемерник је планина у југоисточној Србији, на десној страни Јужне Мораве, према Грделичкој клисури. Припада планинама средње висине. Навиши врх је Велики Чемерник 1.638 m. Има облик била које се пружа меридијански и на западној страни је дубоко засечено облуком Мутнице, која се у доњем току зове Џепска река.

Састављен је од кристаластих шкриљаца прве групе и припада Родопском систему. Било је оголићено, а падине су делом под шумом. У источном подножју су највећа насеља Власина Рид и Црна Трава, а на западном Млачиште, Мачкатица, Мањак и Љутеж.

Поред Великог Чемерника, његови врхови су: Кула (1.622 m), Мали Чемерник (1.596 m), Острозуб (1.546 m) и Павлова грамада (1.469 m) и сви су заобљеног типа.

Земљорадња
Сточарство
Блиске гране

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.