Обала

Обала је узан појас копна на контакту са воденом површином, било да је у питању море, језеро или река. Услед појава промене нивоа водених површина, плиме и осеке, положај обале је променљив па се често користи и назив зона обале.

Развој обала

Главни агенси који су одговорни за ерозију и таложење дуж обалских линија су таласи, плима и водене струје. На формирање обала такође значајно утиче њихова литологија. Што је чвршћи материјал од којег је начињена обала то је она отпорнија на ерозију. На тај начин литолошка различитост утиче на разноликост облика обала.

Плиме често диктирају време депоновања седимената или еродовања обале. На подручјима која су изложена вишим плимама таласи допиру више у копно, где врше ерозију и наносе материјал док на подручјима са мањим плимским осцилацијама утицај таласа је на ужем појасу. Плиме саме по себи не обликују обале.

Врсте обала

Услед промена нивоа мора које су се током историје Земље догађале постоје обале које су потонуле али и обале које се данас налазе издигнуте и дубље у копну.

Обала се према врсти водене површине са којом копно долази у контакт дели на: морску, речну и језерску обалу.

Генетска класификација обала

Обале су морфолошки разноврсне. То је нарочито уочљиво код обала које су у блиској геолошкој прошлости потопљене услед младих трансгресија тако да је њихов примарни рељеф веома добро очуван. Такве обале називају се „ингресионе обале”. Ингресионе обале представљају примарни тип обала у њиховој генетској класификацији.

Према пореклу примарног рељефа, ингресионе обале деле се на тектонске и ерозивне.

Ингресионе тектонске обале постале су потапањем тектонског рељефа. Зависно од врсте тектонских покрета који су узроковали настанак одређеног рељефа на обалама разликују се ингресионе епирогене, раседне, набране и вулканске обале.

Ингресионе епирогене обале настале су потапањем епирогеног угиба. Пример овакве обале је обала Холандије која поступно тоне услед епирогеног угибања. Против овог проблема Холанђани се боре вековима.

Ингресионе набране обале настале су потапањем тектонског рељефа који је постао тангенцијалним покретима убирања. Овакве обале су јако разуђене. Антиклинале представљају полуострва и острва а синклинале заливе и канале између острва. Типски пример овакве обале је обала Далмације.

Ингресионе раседне обале постале су потапањем рељефа насталог радом радијалних тектонских покрета. Хорстови представљају острва и полуострва, а ровови дубоке заливе стрмих страна. Обала Егејског мора представља типски пример овакве обале. Изразити ровови егејске обале су заливи Орфански, Атоски, Касандријски и Солунски док су изразити хорстови полуострва Атос, Лонгос и Касандра.

Ингресионе вулканске обале могу постати потапањем вулканског рељефа или нарастањем вулканских купа изнад нивоа мора услед субмаринсих ерупција. Овом типу припадају обале настале потапањем калдере старих вулкана (обала Санторинија). Типски пример оваквих обала је обала Хавајских острва.

Ингресионе ерозивне обале постале су потапањем ерозивног рељефа. Овај тип рељефа постао је деловањем различитих геоморфолошких агенаса. У зависности од агенса, ингресионе ерозивне обале деле се на флувијалне (потамогене), глацијалне, крашке, еолске и денудационе.[1]

Литература

  1. Пешић Л. 2001. Општа геологија - Егзодинамика. Београд: Рударско-геолошки факултет

Види још

Референце

  1. ^ Петровић Д., Манојловић П., (2003): Геоморфологија, Географски факултет, Универзитет у Београду, Београд.
.ci

.ci је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Обалу Слоноваче (Côte d'Ivoire).

Јонско море

Јонско море (грч. Ιόνιο Πέλαγος [Iónio Pélagos], лат. Mare Ionium, итал. Mare Ionio), део Средоземног мора који се налази између Грчке на истоку, Сицилије на југозападу и континеталне Италије на западу и северозападу. Иако су га старији аутори сматрали делом Јадранског мора, Јонско море се сада сматра посебном морском површином. У Јонском мору, јужно од Грчке, измерена је највећа дубина у Средоземљу (4.900 m).

Јонско море је повезано с Тиренским морем Месинским мореузом, а с Јадранским морем Отрантским мореузом.

Апулија

Апулија (итал. Puglia, транскрибовано: Пуља, лат. Apulia) је једна од 20 регија Италије. Налази се у источном делу земље. Главни град је Бари, а познати градови су и Таранто, Фођа, Бриндизи, Лече.

Апулија је позната као „пета“ на "италијанској чизми".

Садашњи председник регије је Ники Вендола.

Златна обала (француски департман)

Златна обала (франц. Côte-d'Or) департман је у централној Француској. Припада региону Бургоња, а главни град департмана (префектура) је Дижон. Департман Златна обала је означен редним бројем 21. Његова површина износи 8.763 км². По подацима из 2010. године у департману Златна обала је живело 524.358 становника, а густина насељености је износила 60 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

3 округа

43 кантона и

707 општина.

Кастел Гандолфо

Кастел Гандолфо (лат. Castrum Gandulphi) је мали италијански град у покрајини Лацио, 30 km југоисточно од Рима. Познат је по томе што је летња резиденција Папе. Овај италијански град има 8834 становника.

Граду такође припада цела обала језера Албано, које је окружено многим резиденцијама и вилама изграђеним у седамнаестом веку.

Лигурија

Лигурија (итал. Liguria) је једна од 20 регија Италије. Налази се у северозападном делу земље. Главни град је Ђенова, а познати градови су и Ла Специја, Савона, Империја и Санремо.

Лигурија је позната по изузетно лепо ривијери дуж северних обала Тиренског мора.

Обала Слоноваче

Обала Слоноваче (франц. Côte d’Ivoire), или званично Република Обала Слоноваче (франц. République de Côte d’Ivoire), у дипломатској преписци се користи непреведено име Република Кот д' Ивоар или краће Кот д' Ивоар, позната и као Обала Слонове Кости или Кот д’Ивуар, је земља у западној Африци која граничи са Либеријом, Гвинејом, Малијем, Буркином Фасо и Ганом са западне, северне и источне стране, док се са јужне стране налази Гвинејски залив. Економски развој ове некада најразвијеније земље западне Африке заустављен је грађанским ратом који је земљу поделио на два дела. Рат је окончан крајем 2007. године.

Обала Слоноваче на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Обала Слоноваче је на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа, учествовала четрнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Обале Слоноваче према пријави требало је представљати троје такмичара (2 мушкараца и 1 жена) који су се такмичили у четири дисциплина (две мушке и две женске). Према стартним листама види се да је учествовало само двоје такмичара јер се Бен Јусеф Мете не налази на листи трке на 200 метара где се требало такмичити. На овом првенству представници Обале Слоноваче су освојили две сребрне медаље, а није постигнут ниједан рекорд.

У табели освајача медаља Обала Слоноваче је заузела 20. место са две сребрне медаље , а у табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) је са два учесника у финалу освојила 23 место са 14 бодова, од 60 земаља које су имале представнике у финалу. На првенству је учествовало 206 земаља чланица ИААФ.

Обала Слоноваче на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Обала Слоноваче је на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа, учествовала петнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Обале Слоноваче представљала су 4 такмичара (2 мушкараца и 2 жене) који су се такмичили у четири дисциплина (две мушке и две женске)., На овом првенству представници Обале Слоноваче нису освојили ниједну медаљу али је оборен 1 национални и 4 лична рекорда и остварена су 5 најбоља лична резултата сезоне.

Обала Слоноваче на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Обала Слоноваче је на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа шеснаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Обале Слоноваче представљала су 4 такмичара (2 мушкараца и 2 жена) који су се такмичили у четири дисциплина (две мушке и две женске)., На овом првенству Обала Слоноваче је по броју освојених медаља заузела 27. место са 2 освојене медаље (2 сребрне). У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Обала Слоноваче је са 3 учесника у финалу делила 21. место са 19 бодова.

Обала Слоноваче на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Обала Слоноваче је на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта учествовала четрнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Обале Слоноваче представљала су два такмичара (1 мушкарац и 1 жена), који су се такмичили у трци на 60 метара.

На овом првенству Обала Слоноваче је делила 19. место са једном сребрном медаљом, а у табели успешности (према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара)) је са једним учесником у финалу делила 29. место са 7 бодова. Остварен је и један национални рекорд.

Обала Слоноваче на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Обала Слоноваче је на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта учествовала петнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Обале Слоноваче представљала је једна атлетичарка, која се такмичила у трци на 60 метара.,

На овом првенству Обала Слоноваче је освојила једну медаљу (сребрну) али није постигнут ниједан рекорд. У табели освајача медаља Обала Слоноваче је делила 24. место са једном сребрном медаљом , а у табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) је са једним учесником у финалу делила 26. место са 7 бодова.

Обала Слоноваче на олимпијским играма

Обала Слоноваче се први пут појавила на Олимпијским играма 1964. године и од тада није пропустила ниједне наредне Летње олимпијске игре изузимајући игре одржане 1980. када се придружила бојкоту игара који су предводиле Сједињене Америчке Државе.

На Зимске олимпијске игре Обала Слоноваче никада није слала своје представнике. Представници Обале Слоноваче закључно са Олимпијским играма одржаним 2008. године у Пекингу су освојили 1 олимпијску медаљу. Сребрна медаља је освојена у атлетици на играма одржаним 1984. у Лос Анђелесу.

Национални олимпијски комитет Намибије (Comité National Olympique de Côte d'Ivoire) је основан 1962. а признат од стране МОКа исте године.

Округ Контра Коста

Округ Контра Коста (енгл. Contra Costa County) округ је у савезној држави Калифорнија, САД. Налази се у Заливској области Сан Франциска. Један је од првобитних округа Калифорније који су формирани 1850. Име округа потиче од шпанских речи Contra Costa, што у преводу значи супротна обала. Седиште округа је Мартинес, док је највећи град Конкорд. Површина округа је 2.077,6 km², од чега је 1.864,7 (89,75%) копно, а 212,9 km² вода.Према попису из 2010, округ је имао 1.049.025 становника, и био је девети најнасељенији округ у Калифорнији.

Округ Сан Луис Обиспо

Округ Сан Луис Обиспо (енгл. San Luis Obispo County) округ је у савезној држави Калифорнија, САД. Један је од првобитних округа Калифорније који су формирани 1850. Име округа потиче од шпанског имена за Светог Луја Тулушког.Седиште округа и највећи град је Сан Луис Обиспо. Површина округа је 9.364,2 km², од чега је 8.558,1 km² (91,39%) копно, а 806,1 km² (8,61%) вода.

Према попису из 2010. округ је имао 269.637 становника.Округ Сан Луис Обиспо је трећи округ по производњи вина у Калифорнији, иза округа Сонома и Напа. Удаљеност од великих центара као што су Лос Анђелес и Сан Франциско допринела је томе да округ задржи рурални карактер. Регија у којој се округ налази, позната као Централна обала, више је рурална и ослоњена на пољопривреду од многих других обалских регија у Калифорнији.

Палмира (атол)

Палмира је атол површине 12 km² (4,6 квадратних миља) у Северном Пацифику смештен на 5°52′ СГШ 162°6′ ЗГД. Палмира је један од Северних Линијских острва (југоисточно од Гребена Кингман и северно од кирибатских Линијских острва), смештен скоро тачно на југу од Хавајских острва, отприлике на пола пута између Хаваја и Америчке Самое. Има обалу од 14,5 km и пристаниште звано Вест Лагун.

Прованса-Алпи-Азурна обала

Прованса-Алпи-Азурна обала (франц. Provence-Alpes-Côte d'Azur, окс Provença-Aups-Còsta d'Azur) је регион на југоистоку Француске.

Данашњи регион Прованса-Алпи-Азурна обала се састоји од историјске француске провинције Провансе, бивше папске територије Авињон, бивше Сардинијске територије Нице и југоисточног дела бивше Француске провинције Дофен (Dauphiné) која се налази у Алпима.

Сардинија

Сардинија (итал. Sardegna, у месном говору, Sardinnia) је друго по величини острво у Средоземном мору и у оквиру Италије (после Сицилије). Са неколико малих острва у окружењу Сардинија чини једну од 20 покрајина Италије. Такође, Сардинија, будући издвојена од остатка државе има и већа овлашћења, која досежу статус аутономије.

Престоница и највећи град острва и покрајине је Каљари, а други по величини и значају Сасари.

Покрајина Сардинија је позната као једна од најнеразвијенијих покрајина у целој Италији.

Тиса

Тиса (мађ. Tisza, укр. Тиса, сл. и рум. Tisa и нем. Theiß) је река у средњој Европи и најдужа притока Дунава. Протиче кроз Панонску низију. Извире у Украјини, на Карпатима у области Буковина, и даље пролази кроз Мађарску, Румунију, Словачку и Србију. Улива се у Дунав насупрот Старог Сланкамена.

Тиса је дугачка 1.358 km, а површина развођа износи 157.186 km².

У Војводини Тиса дели Бачку (десна обала) и Банат (лева обала).

Највећа притока Тисе је Муреш, а затим следе Бегеј, Бодрог, Златица, Кереш, Самош, Шајо, Киреш, Чикер и Јегричка.

Тиса је пловна на дужини од 532 km.

Дужина Тисе кроз Србију износи 164 km.

Велики и Мали бачки канал повезују Тису са Дунавом, а Бегејски канал са Тамишем.

Значајнији градови на Тиси су: Токај, Солнок, Чонград, Сегедин, Сента и Бечеј.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.