Нумидија

Нумидија је у античко доба берберско краљевство, а касније римска провинција на северој обали Африке између Мауританије и Картагине. Нумидија је обухватала делове данашњег Алжира и Туниса. Становници Нумидије била су берберска племена подељена у две племенске групе Масиле у источној Нумидији и Масесиле у западној Нумидији.

East Numidia
Numidjanska stela
Нумиђанска стела (Музеј Бардо).
Numidjanska stela3
Стела са нумиђанским писмом (Музеј Бардо).

Нумидија у Другом пунском рату

Током Другог пунског рата источна племена су сарађивала са Римљанима, а западна са Картагином. Међутим пред крај рата Масиниса вођа Масесила прелази на римску страну и помаже Римљанима у бици код Заме. Због заслуга у победи над Ханибалом Римљани дају целу Нумидију на управљање Масиниси. Нумидија тада обухвата територије од Мауританије до Картагине, а такође и југоисточно до Киренаике, тако да Нумидија окружује Картагину.

Под римском влашћу

У Нумидији се развија трговина, оснивају се градови и оснива се редовна војска. На власт у Нумидији долази Југурта 118. п. н. е., који изазива Југуртин рат са Римљанима. Југурта је поражен и заробљен, а после Југуртине смрти у римском заробљеништву 106. п. н. е. Нумидија се распарчава. Један дио припада Мауританији, а други део остаје под локалним принчевима до рата између Цезара и Помпеја. Цезар од Нумидије ствара провинцију Африка Нова, а касније Август поново поставља Јубу II као краља. Затим Јуба II постаје краљ Мауританије, која обухвата део Нумидије.

Инвазија Вандала

Нумидија као римска провинција доживљава културни успон. Инвазија Вандала 428. то зауставља, па почиње лагано пропадање, а пустиња поново осваја пољопривредно земљиште.

Јуба I од Нумидије

Јуба I од Нумидије или краће Јуба I (лат. Juba I; око 85—46. п. н. е.) био је краљ Нумидије од 60. п. н. е. до 46. п. н. е.. Био је љут на Јулија Цезара, који га је почупао за браду и то је био један од разлога зашто је подржавао Помпејеве присташе за време Цезаровог грађанског рата. Успео је да победи Гаја Скрибонија Куриона у бици код Баграде и уништи му готово целу војску осветивши му се јер је као народни трибун тражио да Рим анектира Нумидију. Након пораза у бици код Фарсала 48. п. н. е. у Африку су дошле водеће Помпејеве присташе Катон Млађи, Метел Сципион, Тит Лабијен, Помпеј Млађи и Марко Петреј. Јуба им је пружао значајну војну помоћ, али заузврат је био арогантан показујући се као супериорнији и надређени. Након пораза Помпејевих снага у бици код Тапса 46. п. н. е. побегао је у Нумидију, али пошто више није уживао подршку убио се заједно са Марком Петрејем.

Југурта

Југурта (око 160. п. н. е. - 104. п. н. е. ) је био берберски краљ Нумидије.

Народ Нумидије је био полуномадски и није се разликовао од осталих Бербера северне Африке све до владавине Масинисе, који је био римски савезник у бици код Заме. Због заслуга у победи над Ханибалом, Римљани дају Масиниси велико краљевство еквивалентно северном Алжиру.

Масинисин син Микипс га наслеђује 148. п. н. е..

Југуртин рат

Југуртин рат (111-105. године п. н. е.) је био сукоб између Римске републике и Нумидије, земље у северној Африци, који је добио име по Југурти, нумидијском краљу.

Југурта је био унук Масинисе, краља Нумидије, био је даровит војсковођа и популаран међу поданицима. Искуство је стекао борећи се у редовима Сципиона Емилијана, а створио је и добре односе са римским аристократама, што је допринело томе да буде упознат са стањем у Риму.

Крајем 2. века п. н. е. у Риму се водила борба између популара и оптимата што је олакшало пограничним народима да воде ратове против Рима на скоро свим границама државе. Ови сукоби су углавном били без последица по Рим.

У борби око нумидијског престола Југуртин брат Хиемпсал је убијен, а Адхербал је побегао у Рим.

Подмићивањем је Југурта добио западни део Нумидије, а Адхербал је добио источну слабо насељену област и град Цирту.

Алжир

Алжир (арап. الجزائر‎ al-Jazāʼir — острва), или службено Народна Демократска Република Алжир (арап. الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية‎; берберски: ⵟⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴻⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜ) је земља у северној Африци, коју на северу опасује Средоземно море. Више од четири петине њене територије прекрива Сахара на југу. Близу северног приобаља су планине Атласа, које се од истока према западу простиру у параелним ланцима. У већем делу Алжира пољопривреда је прилично неразвијена, али зато ова земља спада у ред најбогатијих природним гасом и нафтом. Највише се извозе производи на бази нафте, затим воће и поврће. Алжир је највећа држава у Африци по површини са преко 2 милиона квадратних километара.

Алжир је регионална сила средње величине. Ова северноафричка земља снабдева Европу великим количинама природног гаса, и енергетски извоз је основа њене економије. Према подацима ОПЕК-а Алжир има 16. највеће залихе нафте на свету и други је по величини у Африци. Ова земља има 9. највеће залихе природног гаса. Sonatrach, нафтна компанија је највеће предузеће у Африци. Алжир има једну од највећих војски у Африци и највећи одбрамбени буџет на континенту. Највећи део алжирског оружја се увози из Русије, са којом су блиски савезници. Алжир је члан Афричке уније, Арапске лиге, ОПЕК, Уједињених нација и оснивачки члан Уније арапског Магреба.

Ајола (Пенсилванија)

Ајола (енгл. Iola) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Бакхорн (Пенсилванија)

Бакхорн (енгл. Buckhorn) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Бентон (Пенсилванија)

Бентон (енгл. Benton) град је у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Вервик (Пенсилванија)

Вервик (енгл. Berwick) град је у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Еспи (Пенсилванија)

Еспи (енгл. Espy) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Масиниса

Масиниса (241. п. н. е. до око 148. п. н. е.) је био први краљ Нумидије, који је ујединио сва нумидијска племена. Познат је по улози у Другом пунском рату, у коме је ратовао најпре на страни Картагињана, а онда на страни Римљана, којима је помогао у кључној бици код Заме, којом је 202. п. н. е. окончан Други пунски рат. Након Другога пунскога рата користио је наклоност Римљана, па је отимао картагињанске територије. Римљани су забрањивали Картгињанима да му узврате ратом. Када су 152/151. п. н. е. протерани главни чланови фракције, коју је он подржавао у Картагини тада је започео инвазију на Картагину, која се окончала његовом победом. Тај сукоб искористили су и Римљани да би 149. п. н. е. започели Трећи пунски рат против Картагине.

Мејнвил (Пенсилванија)

Мејнвил (енгл. Mainville) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Милвил (Пенсилванија)

Милвил (енгл. Millville) град је у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Нумидија (Пенсилванија)

Нумидија (енгл. Numidia) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Округ Коламбија (Пенсилванија)

Округ Коламбија (енгл. Columbia County) је округ у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Оранџвил (Пенсилванија)

Оранџвил (енгл. Orangeville) град је у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Сентрејлија (Пенсилванија)

Сентрејлија (енгл. Centralia) град је у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Слабтаун (Пенсилванија)

Слабтаун (енгл. Slabtown) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија.

Трећи пунски рат

Трећи пунски рат (149. п. н. е. — 146. п. н. е.) био је трећи и последњи од пунских ратова између Картагине и Римске републике. Рат завршава потпуним уништењем града Картагине. Све те територије окупира Рим, а становништво убија или поробљава.

Хијемпсал II

Хијемпсал II (лат. Hiempsal II) био је краљ Нумидије од 88. п. н. е. до 60. п. н. е., савезник Гнеја Помпеја Великог и отац Јубе I. Проширио је Нумидију на територије Гетула, пустињска подручја јужно од Атласа.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.