Нишки споразум (1739)

Споразум у Нишу, познатији као Споразум у Ниси, био је мировни споразум потписан 29. септембра 1739. године између Османског султаната и Руске Империје којим је окончан Руско-турски рат.

Позадина

Руско-турски рат, 1735-1739. је последица настојања Русије да добије Азов и Крим, као први корак ка доминацији Црног мора. У неколико успешним нападима предвођеним војсковођом Минхеном, Руси су сломили отпор Кримског каганата, прешли реку Дњестар у Молдавији и 1739. године умарширали су у молдавијску престоницу Јаши, коју су заузели.

Развој догађаја

Хабсбуршка монархија је ушла у рат 1737. године на руску страну да би добила део освојених области, али је била приморена да склопи посебан мир са Турском, предавши северну Србију, северну Босну и Олтенију, и омогућивши Османлијама да одоле руском притиску ка Цариграду. За узврат, султан признаје Хабсбуршко царство као званичног заштитника свих турских хришћанских субјеката (види милет), положај који је такође захтевала Русија.

Последице

Аустријско повлачење је приморало Русију да призна споразум у Ниси, одричући се својих права на Крим и Молдавију, којим јој је дозвољено да сагради луку на Азову али не и да гради утврђења тамо нити да има флоту у Црном мору.

Литература

  • S. J. Shaw (1976), History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Vol.1 Empire of gazis, Cambridge Universiy Press, pp. 245.
  • Lord Kinross: The Ottoman centuries
  • Nicholas Jorga: Geschichte des Ottamanischen, vol 4.

Види још

Едисан

Едисан или Jедисан (тур. Yedisan) је историјски крај у данашњој Украјини, који се протеже од реке Дњестар до Јужног Буга. На западу граничи са историјским Буџаком, а на северу с Подољем.

Ова степа била је део Силистранског еjлета, као дела Отоманског царства. Према алтернативној етимолошкој верзији, име Одесе /највећи град на том подручју/ је изведено од отоманског назива тог подручја, а не од погрешне идентификације Одесе на месту османског Хаџибега.

1783., анексијом Крима Русији, Катарина Велика издала је манифест о пресељењу Едисанске хорде на Урал, што је постало повод за ногајски устанак.

Нишки споразум

Нишки споразум се може односити на:

Нишки споразум (1189), између рашког великог жупана Стефана Немање и светог римског цара Фридриха I Барбаросе.

Нишки споразум (1690), између Аустријанаца и турског освајача.

Нишка споразум (јул, 1737), између Турака и аустријског освајача.

Нишки споразум (октобар, 1737), између Аустријанаца и турског освајача.

Нишки споразум (1739), завршетак Руско-турског рата 1735-1739.

Нишки споразум (1914), између Краљевине Србије и Кнежевине Албаније.

Нишки споразум (1923), између Краљевина СХС и Бугарске.

Нишки споразум (2002), између Српске и Македонске православне цркве.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.