Нигер

Нигер[3][4] (франц. Niger), или званично Република Нигер (франц. République du Niger),[3][4] подсахарска је земља у западној Африци, која је име добила по реци Нигер. Граничи се са Нигеријом и Бенином на југу, Буркином Фасо и Малијем на западу, Алжиром и Либијом на северу и Чадом на истоку. Главни град Нигера је Ниамеј на југозападном углу.[5] Нигер покрива површину од скоро 1270000 km², што га чини највећом земљом у Западној Африци. Преко 80% његове копнене површине лежи у Сахарској пустињи. Предоминантно исламска популација ове земље са око 21 милиона [6] становника, живи углавном у кластерима на далеком југу и западу земље.

Нигер је земља у развоју, која се конзистентно рангира при дну Индекса хуманог развоја (HDI) Уједињених нација; он је био рангиран 187. од 188 земаља за 2015. и 189. од 189 земаља у извештају из 2018. године.[7] Већи део непустињских порција земље је подложан периодичним сушама и дезертификацији. Економија је концентрисана око самоодрживе пољопривреде, са нешто мало извозне пољопривреде у плоднијем јужном делу, и извозом сировина, а посебно уранијумске руде. Нигер се суочава са озбиљним развојним изазовима због своје позиције без излаза на море, пустињског терена, неефикасне пољопривреде, високе стопе наталитета у одсуству контроле рађања, и консеквентне пренасељености,[8] ниског образовног нивоа и сиромаштва његовог становништва, недостатка инфраструктуре, лоше здравствене заштите и деградације животне средине.

Република Нигер
République du Niger  (француски)
Крилатица: Братство, рад, напредак
(франц. Fraternité, Travail, Progrès)
Химна: Нигери
(франц. La Nigérienne)
Положај Нигера
Главни градНијамеј
Службени језикфранцуски[1]
Владавина
ПредседникМахамаду Исуфу
Председник ВладеБриги Рафини
Историја
НезависностОд Француске
3. августа 1960.
Географија
Површина
 — укупно1.267.000 km2(21)
 — вода (%)0,02
Становништво
 — 2012.[2]17.138.707(63)
 — густина13,53 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
 — стоти део валуте‍100 центи‍
Остале информације
Временска зонаUTC +1
Интернет домен.ne
Позивни број+227

Историја

Termitwoman
Жена са подручја масива Термит

Бројни археолошки налази и цртежи на камену указују на присуство човека на подручју Нигера из праисторијских времена. У суседној држави Чад пронађени су остаци прачовека лат. Australopithecus bahrelghazali стари 2 до 3,5 милиона година. Значајан број доказа указује да су пре 60000 година људи насељавали подручје Нигера које је данас пустиња Сахара, а које је у то време било плодна равница.[9] Најмање 7000 година п. н. е.. људи су у том подручју градили насеља, узгајали овце и козе.[10] Након што је Сахара пресушила око 2000 година п. н. е.,[11] подручје Нигера је постало данашња пустиња, а већина становника и трговачих рута задржала се уз планине Аир на северу, на западу уз обале језера Чад и оазе у подручју Каоуара, те на југу и југозападу уз границу са Нигеријом. Већ од 5. века п. н. е.. трговачке руте које су повезивале Картагу и древни Египат са ондашњима државама Сахела пролазиле су кроз подручје данашњег Нигера, што се наставило у време Римског царства. Сматра се да су већину трговине обављали посрединици који су обитавали на подручју те су знали сигурне путеве кроз пустињу. У 11. веку готове сви становници су примили ислам. Делови подручја данашње државе Нигера су кроз средњи век били под контролом различитих држава, тако је делом владало Сонгајско царство,[12] Малијско царство,[13] на њему су биле бројне државе народа Хауса. Конфедерација племена Туарега су се кроз данашњи Нигер ширила према југу, те се сукобљавала са Фуланским царством које је под контролом држало подручје Нигера до краја 18. века.

Европљани су дошли у контакт са овим подручјем у 19. веку, а Француска је започела колонизацију на прелазу у 20. век. Нигер је укључен у састав Француске западне Африке и доживео је, слично другим француским колонијама у Африци, нагли раст броја становника и комерцијализацију пољопривреде. Крајем 1950-ин је добио широку самоуправу, а 1960. и независност.

Први председник Нигера Амани Диори је збачен у војном удару 1974. који је предводио пуковник Сејни Кунше, председник до 1987. године. Први слободни избори су одржани 1993, али је већ 1996. избио нови државни удар. Новим изборима 1999. Нигер се вратио цивилној власти.

Од седамдесетих година земља се суочава са учесталошћу суша што доводи до пада пољопривредне производње и појаве глади, а током раних деведесетих потресла ју је и побуна Туарега, номадских становника Сахаре.

Дана 19. фебруара 2010. године војска Нигера извршила је државни удар и збацила актуелног председника. Нови демократски избори били су одржани 2011. године.

Географија

Положај

Нигер је земља у западној африци, без излаза на море између Сахаре и подсахарских региона. Има површину од 1.267.000 km² од чега 300 km² воде. Нигер се граничи са седам држава и има укупну границу дужине 5,697 km. Најдужу границу има са Нигеријом на југу 1,497 km, следе Чад на истоку 1,175 km, алжир на северу-северозападу 956 km, Мали на западу 821 km, Буркином Фасо на југу 628 km, Либијом на северу 354 km, и Бенином на југу 266 km.

Геологија и рељеф

Најнижа тачка је река Нигер са висином од 200 метра изнад нивоа мера, а највиши врх је Багзане са 2,022 метра.

Клима

Нигерова суптропска клима је углавном топла и сува са доста пустињских подручја. На крајњем југу је тропска клима око басена реке Нигер.

Административна подела

Нигер је подељен у 7 департмана, који су подељени у 35 арондисмана, који су даље подељени у 129 комуна. Главни град Ниамеј представља посебан дистрикт.

Управа и политика

Mahamadou Issoufou-IMG 3628
Махамаду Исуфу, председник Нигера.

Нови устав Нигера је усвојен 31. октобра 2010. Њиме је обновљен полупредседнички систем власти устава из 1999. године (Пета република) према коме се председник републике бира путем универзалног права гласа на петогодишњи мандат, а премијер кога именује председник дели извршну власт.

Као одраз растуће популације Нигера, једнодомна Народна скупштина је проширена 2004. додине на 113 посланика изабраних на пет година према већинском систему заступања. Политичке странке морају остварити најмање 5 % гласова како би добиле место у парламенту.

Устав такође предвиђа народне изборе општинских и локалних званичника, а први успешни општински избори одржани су 24. јула 2004. године. Народна скупштина је у јуну 2002. године усвојила низ закона о децентрализацији. Као први корак, административне области су расподељене међу 265 општина (локалних већа); у каснијим фазама, регије и одели су успостављени као децентрализовани ентитети. Усвојен је нови изборни закон који одражава контекст децентрализације. Земља је тренутно подељена на 8 регија, које су подељене у 36 округа (одела). Главног администратора (гувернера) у сваком одељењу именује влада и он функционише првенствено као локални агент централне власти.

Председник Танџа је 26. маја 2009. године распустио парламент након што је уставни суд земље пресудио против планова за одржавање референдума о томе да ли му се одобри трећи мандат. Према уставу, нови парламент је изабран у року од три месеца.[14] То је покренуло политичку борбу између Танџе, који је покушавао да прошири своја мандатом ограничена овлаштења након 2009. године путем оснивања Шесте републике, и његових противника који су захтевали да се повуче на крају свог другог мандата у децембру 2009. године. Погледајте Нигерску уставну кризу из 2009. године. Војска је преузела земљу и председник Танџа је стављен у затвор, оптужен за корупцију.

Војска је одржала обећање да ће земљу вратити демократској цивилној власти. Одржани су уставни референдум и национални избори. Председнички избори су одржани 31. јануара 2011. године, али пошто се није појавио јасан победник, други избори су одржани 12. марта 2011. године. Махамаду Исуфу iy Нигеријске партије за демократију и социјализам је изабран за председника. Парламентарни избори су одржани у исто време.[15][16][17]

Становништво

Највећа етничка група у Нигеру је Хауса 56%, који такође чине највећу етничку групу у Нигерији, и Ђерма-Сонгај 22%, који такође живе и у деловима Малија. Обе групе заједно са народом Гурманче су седелачки пољопривредници који живе у плодном јужном делу земље, за разлику од номадских и полуномадских народа Фулани 8,5% и Туарега 8%, Канури, Арапа и Тубу. Смртност деце у узрасту од 1 до 4 године је изузетно велика, 248 на 1000, због лоших здравствених услова и неадекватне исхране већине деце. Међутим Нигер има највећу стопу плодности, 7,2 детета по жени, тако да скоро половина (49%) нигерске популације има мање од 15 година. 80% становништва су муслимани док остатак чине хришћани и анимисти.

Привреда

Привреда Нигера се пре свега ослања на пољопривреду која представља 40% бруто домаћег производа и упошљава 90% становништва. Пољопривредну производњу угрожавају све учесталије суше и претварање плодних подручја у пустиње. Осим пољопривреде развијено је и рударство. Залихе урана су међу највећим на свету. 14% бруто домаћег производа Нигера долази од сточарства, узгајају се камиле, козе, овце и говеда.

Галерија слика

Caravan goes on

Караван

Transport in Niger

Запрежна кола (таљиге) на два точка, источни Нигер

Highway to tahoua 2007 002

Ауто-пут за град Тахуа

Niger kilishi

Килиши народа Хауса

Niger well children peacecorps

Деца извлаче воду из извора

Timia niger well boy

На извору воде, Тимија, Нигер

Diffa school children 2006 002

Ђаци у Дифи

Tahoua niger traditional chief 2009

Људи из Тахуа у традиционалној ношњи

1997 278-13 Sahara

На јужном рубу Сахаре

Gobero

Гоберо

Fachi-Bilma-Dünen

Дине

Arbre-Museum-Niamey

Музеј у Нијамеју

Djado-nah

Ђадо, данас грађдухова

Northern Niger camel Jan 2008

Деве

Референце

 1. ^ République du Niger, "Loi n° 2001-037 du 31 décembre 2001 fixant les modalités de promotion et de développement des langues nationales." L'aménagement linguistique dans le monde (accessed 21 September 2016)
 2. ^ Национална агенција за статистику [1]
 3. 3,0 3,1 „ISO 3166”. ISO Online Browsing Platform. Приступљено 12. 5. 2017.
 4. 4,0 4,1 „UNGEGN World Geographical Names”. United Nations Statisticsc Division. 1. 3. 2017. Приступљено 12. 5. 2017.
 5. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
 6. ^ „World Population Prospects: The 2017 Revision”. ESA.UN.org (custom data acquired via website). United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Приступљено 10. 9. 2017.
 7. ^ „Latest Human Development Index (HDI) Ranking (2018)”. hdr.undp.org. UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME. Приступљено 21. 9. 2018.
 8. ^ „Population Explosion”. The Economist. 16. 8. 2014. Приступљено 3. 8. 2015.
 9. ^ Gwin, Peter. "Lost Tribes of the Green Sahara", National Geographic, September 2008.
 10. ^ Ancient cemetery found in 'green' Sahara Desert. By Randolph E. Schmid. Associated Press /ABC News.
 11. ^ Niger. Encyclopédie Larousse
 12. ^ Boubou Hama and M Guilhem, "L’histoire du Niger, de l’Afrique et du Monde"; Edicef, Les royaumes Haoussa, pp. 104–112
 13. ^ African Kingdoms African kingdoms – The Songhai Empire
 14. ^ „Africa – Niger leader dissolves parliament”. Al Jazeera English. 26. 5. 2009. Приступљено 3. 5. 2010.
 15. ^ Ahmad, Romoke W. "West Africa: Ecowas, EU Say Niger Elections Satisfactory", Daily Trust (republished at AllAfrica.com), 3 February 2011.
 16. ^ Saidou, Djibril. "Niger’s Presidential Election Heads to March Runoff", Bloomberg Businessweek, 4 February 2011.
 17. ^ Look, Anne. "Niger Politicians Forge Alliances Before March Election" Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 7, 2012) (на језику: енглески), Voice of America, 14 February 2011.

Литература

Спољашње везе

.ne

.ne је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Нигер.

Абуџа

Абуџа (енгл. Abuja) је главни град Нигерије. Град је 2016. године имао 778.462 становника. Налази се близу ушћа реке Бенуе у Нигер, у региону савана са умереном климом.

Да не би фаворизовали ниједну од три главне етничке групе 1976. донесена је одлука да се главни град пребаци из Лагоса, којим је доминирао народ Јоруба, у неутралан регион. Нацртавши укрштене линије „Х“ на карти Нигерије, бивши шеф државе Муритала Мохамед је дошао до слабо насељене зоне повољне за развој. Тако је формиран Федерални дистрикт Нигерије, површине 7.315 km², у коме је изграђена Абуџа.

Радови су започети тек 1981. Парламент је пребачен 1987, и Абуџа је постао главни град 1991. Име је добио по једном селу удаљеном 50 km од града.

Абуџа је подељена у четири дистрикта: Централни дистрикт, дистрикт Гарки, дистрикт Вусе и дистрикт Маитама.

Бај језик

Бај језик је језик из породице нигер-конгоанских језика, грана убангијских језика. Њиме се служи око 2.500 становника Јужног Судана у вилајету Западна Екваторија око града Тумбуре.

Гамбија

Гамбија (енгл. The Gambia), или званично Република Гамбија (енгл. Republic of The Gambia) је држава у западној Африци. На западу излази на Атлантски океан, док је на копну потпуно окружена територијем Сенегала. Земља прати доњи ток реке Гамбије и протеже се око 320 km у смеру исток-запад, а ширина у смеру север-југ не прелази 50 km. Гамбија је површином најмања држава континенталне Африке.

Гамбија је настала као британско колонијално упориште на атлантској обали западне Африке којом је доминирала Француска. Иако се након независности очекивало зближавање, па и уједињење земље са бившим француским Сенегалом, планирана конфедерација није заживела. Етнички, Гамбија је заједница више народа међу којима су најбројнији Мандинка, Фулани и Волоф.

Привреда се још увек темељи на пољопривреди са кикирикијем као главним извозним производом. БДП је у 2016. био 1.715 долара по становнику.

Гвинејски залив

Велики Гвинејски залив је део Атлантског океана југозападно од Африке. Залив се сматра Центром света, јер кроз њега пролазе и екватор и Гринички меридијан.

Налази се уз обале држава Гана, Того, Бенин, Нигерија, Камерун, Екваторијална Гвинеја и Габон.

Реке које утичу у Гвинејски залив:

Нигер

Волта

Конго

Грб Нигера

Грб Нигера је званични хералдички симбол афричке државе Републике Нигер. Грб је усвојен 1959. године.

Западна Африка

Западна Африка је најзападнија регија афричког континента. Геополитички се УН-ова дефиниција западне Африке подудара са најуобичајнијим препознавањем регије, а укључује следећих 17 земаља :

На УН-овом списку земаља регије такође се налази и Света Јелена, британску прекоморску територију у Јужном атлантском океану.

У ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Магреб. Магреб у (арапском језику значи „западно“), и односи се на регију у северозападној Африци у којој се налазе Мароко (заједно са Западном Сахаром), Алжир, Тунис и (понекад) Либија (види Северна Африка).

Западна Африка је подручје са великим распоном географије, биорегија и култура. Орентисана је западно од имагинарне осе север-југ углавном на подручју које се данас назива Афричком удубином. Атлантски океан формира западне и јужне границе регије. Северну границу чини пустиња Сахара, а најсевернији део регије уопштено се сматра Нигерски прегиб. Источна граница је мање прецизна, па је неки смештају на Бене Тру, а други на линију која иде од планине Камерун до језера Чад.

Модерне границе савремених западноафричких држава одражавају некадашње колонијалне границе које прелазе етничке и културне линије, па често деле појединачне етничке групе између двеју или више држава.

Назива се још и Гвинејском Африком, тај назив је добила због тога што излази на Гвинејски залив.

Застава Нигера

Застава Нигера је усвојена пре него што је ова земља стекла независност. Застава је хоризонтална тробојка наранџасте, беле и зелене боје. У центру се налази наранџасти круг као симбол Сунца. Наранџаста боја на застави представља северни део земље који је у Сахари, бела пруга представља чистоту а зелена наду и плодност земље. Неуобичајне димензије немају никакав симболички значај.

Индри језик

Индри језик је језик из породице нигер-конгоанских језика, грана убангијских језика. Њиме се служи око 700 становника Јужног Судана у вилајету Западни Бахр ел Газал око града Раге.

Ндого језик

Ндого језик је језик из породице нигер-конгоанских језика, грана убангијских језика. Њиме се служи неколико становника Јужног Судана у вилајетима Западна Екваторија и Западни Бахр ел Газал око градова Тумбура и Вав. Користи латинично писмо, 10.000 људи зна да чита на ндогоу, а око 2.000 и да пише. Језик се учи и у основним школама.

Нигер-конгоански језици

Нигер-конгоански језици (раније познати као нигер-кордофански језици) чине језичку породицу од скоро 1.400 језика, те ова група представља четвртину свих језика и најбројнију фамилију језика, које користи 400 милиона људи у западној, централној, источној и јужној Африци (односно, свуда осим на северу).

Остале језичке групе поникле у Африци су афро-азијски језици, нило-сахарски језици и коисан језици.

Најважнија подгрупа нигер-конгоанских језика су банту језици који се користе на простору од Нигерије до југа Африке. Овој подгупи припада 500 језика и око 210 милиона говорника.

Највећи нигер-конгоански језици су: свахили (30-40 милиона говорника у источној Африци), јоруба (20-25 милиона у Нигерији, Бенину и Тогоу), група дијалеката фула или фулфулде (више од 20 милиона у западној Африци), игбо (до 20 милиона у југоисточној Нигерији), шона (око 10 милиона у Зимбабвеу), зулу (око 10 милиона у Јужној Африци) итд. Постоји преко 20 нигер-конгоанских језика са више од 5 милона говорника. Често су ови језици језици администрације и трговине који омогућавају комуникацију људи различитих локалних матерњих језика.

Нигер на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Нигер је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа. Репрезентацију Нигера представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 1.500 метара.На овом првенству Нигер није освојио ниједну медаљу. Није било нових националних рекорда, а оборен је један лични рекорд.

Нигер на олимпијским играма

Нигер се први пут појавио на Олимпијским играма 1964. године и од тада само је два пута пропустио учешће Летњим олимпијским играма одржане 1976. и 1980. године.

На Зимске олимпијске игре Нигер никада није слао своје представнике. Представници Нигера закључно са Олимпијским играма одржаним 2016. године у Рио де Женеиру су освојили само две олимпијске медаљу и то бронзану у боксу на играма у одржаним 1972. године у Минхену, а другу после 44 године 1916. у Рио де Женеиру.

Национални олимпијски комитет Нигера (Comité Olympique et Sportif National du Nigér) је основан 1964. а признат од стране МОК исте године.

Нијамеј

Нијамеј (франц. Niamey) је главни град Нигера и главни град области Тилабери. Лоциран је углавном на десној страни реке Нигер. Нијамеј је административни, културни и економски центар државе. Координате су му 13°31'17" северно и 2°6'19" источно. Године 2000, град је имао око 800.000 становника.

Северна Африка

Северна Африка је најсевернија регија афричког континента. У геополитици Уједињених нација подрегија северне Африке (која се подудара са уобичајеним препознавањем регије) укључује седам следећих земаља.

Алжир

Египат

Либија

Мароко

Судан

Тунис

Западна СахараШпанске plazas de soberanía (ексклаве) налазе се на јужној обали Средоземног мора окружене са копна Мароком.

Шпанска Канарска острва и португалски острва Мадеира, који се налазе у Северном атлантском океану, чине северозапад афричког континента и често се укључују у ову регију.

Магреб - такође назван Тамазгха - део је северозападне Африке који обухвата Алжир, Мароко, Тунис, Западну Сахару (чији је политички статус неодређен) и (понекад) Либију. У уобичајеној употреби, посебно у француском, термин се често ограничава на прве три земље, пошто су све три биле бивше територије под француском управом (Алжир као насељеничка колонија, а остале две као протекторати). У арапском језику термин може такође означавати само на Мароко.

У ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Азори, Мауританија, Мали, Нигер, Чад, Јужни Судан, Етиопија, Еритреја и Џибути.

Неке земље се у Северној Африци, посебно Египат и Либија, често убрајају у уобичајене дефиниције Средњег истока, будући да оне у неким погледима имају ближе споне са југозападном Азијом него са Магребом. Штавише, Синајско полуострво у Египту део је Азије, па је стога Египат трансконтинентална земља.

Списак народа света

Ово је списак већих и значајнијих народа света. Поред бројчано већих народа, у списак су унети и народи који су, иако мањи по бројности, значајни због одређених чињеница, било да су једини живи представници своје језичке групе или породице (на пример Аини у Јапану), било да су потомци значајних старих народа (на пример Асиријци), или да имају сопствену државу или самоуправну територију (на пример Санмаринци). Класификација народа у списку је дата према класификацији језика којима ови народи говоре, иако неке језичке породице представљене у списку нису опште прихваћене од стране свих лингвиста. Примера ради, неки лингвисти сматрају да језике из Америндијанске (макро) породице треба класификовати у више мањих језичких породица, а спорно је и језичко јединство Кавкаске и Алтајске језичке породице. Са друге стране, уочене су одређене сличности између појединих језичких породица, које би по неким лингвистима требало спојити у веће генетске целине. Најупечатљивији пример су генетске везе Јенисејско-Остјачких језика у Сибиру и језика На-Дене у северној Америци.

Тенере

Тенере (берберски: Tiniri — пустиња, дивљина) је пустињска зона која се налази у јужним централним деловима Сахаре на североистоку Нигера и западу Чада. Захвата површину већу од 400.000 km².

Фудбалска репрезентација Нигера

Фудбалска репрезентација Нигера је фудбалски тим који представља Нигер на међународним такмичењима и под контролом је Фудбалског савеза Нигера.

Квалификовали су се на Афрички куп нација 2012., што је било њихово прво учешће на овом фудбалском такмичењу. Испали су у групној фази.

Никада нису учествовали на Светском првенству.

Хома језик

Хома језик је изумрли језик из породице нигер-конгоанских језика, грана банту. Њиме се служило становништво око града Тумбура у Јужног Судана у вилајету Западна Екваторија.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.