Недељко Јовановић

Недељко Јовановић (Београд, 16. септембар 1970.) је бивши југословенски и српски рукометаш.

Недељко Јовановић
Nedeljko Jovanović
Недељко Јовановић
Личне информације
Датум рођења 16. септембар 1970.(49 год.)
Место рођења Београд
СФРЈ
Висина 1,93 m
Маса маса
Позиција средњи бек
Сениорска каријера
0000—1995
1995—1998
1998
1998—2000
2000—2001
2001—2004
2004—2005
2005—2006
2006—2007
2007—2009
2009—2010
Синђелић
Партизан
Металопластика
Бидасоа Ирун
ТЕКА Сантандер
Рајнхаузен
Нидервурцбах
ТУСЕМ Есен
Хамелн
Портланд Сан Антонио
Алхесирас
Козина
Пик Сегед
Инсбрук
Колубара
Репрезентација
  СР Југославија 154(433)[1]

Каријера

Јовановић је играчку каријеру почео у Синђелићу, а у Србији је још играо и за Металопластику, Партизан и Колубару. У иностранству је променио много клубова, а највише је играо у Немачкој и Шпанији. Каријеру је завршио 2010. године.[2]

Освојио је бронзане медаље на Светском првенству 1999. у Египту, Светском првенству 2001. у Француској и на Европском првенству 1996. у Шпанији. Такође има и злато са Медитеранских игара у Атини 1991. године.

Референце

  1. ^ Састав југословенске репрезентације на Светском првенству
  2. ^ Јовановић завршио каријеру

Спољашње везе

16. септембар

16. септембар (16.9.) је 259. дан у години по грегоријанском календару (260. у преступној години). До краја године има још 106 дана.

Јовановић (презиме)

Јовановић је српско презиме које је било најчешћe презиме у Србији у 2011. години.Јовановић је најзаступљеније презиме у Србији и налази се на седмом месту по заступљености у Црној Гори. Око 175,000 људи носе то презиме. Сматра се да су први Јовановићи насељавали територије јужне Србије, Косова и Метохије. У сеобама Срба Јовановићи се насељавају у северније крајеве: Посавину, Војводину али и остале делове Србије. Према легеди кнез Милош Обреновић је Ромима који су примили Православље дао презимена Јовановић и Николић. Омиљено име Јовановића је Јован, а најчешће Крсне славе код Јовановића су Никољдан и Јовандан. Јовановића данас има пуно и ређе су различитог него истог порекла.

Маријан Вајда

Маријан Вајда (свк. Marián Vajda, Повашка Бистрица, 24. март 1965) је бивши словачки тенисер и тениски тренер.

Недељко Јовановић (војник)

Недељко (Вујице) Јовановић (Блаце, ? — Солунски фронт, 5. новембар 1916) био је српски јунак. Носилац је Карађорђеве звезде са мачевима.

РК Колубара

Рукометни клуб Колубара је рукометни клуб из Лазаревца, Србија. Клуб је основан 1960. године и тренутно се такмичи у Суперлиги Србије.

РК Партизан

Рукометни клуб Партизан је рукометни клуб из Београда. Клуб је део Спортског друштва Партизан.

Списак олимпијаца СР Југославије (Србије и Црне Горе)

Списак олимпијаца СР Југославије и ДЗ Србије и Црне Горе (1992-2006) је списак олимпијаца који су се такмичли под заставама Савезне Републике Југославије и Државне Заједнице Србије и Црне Горе на Олимпијским играма. На списку се налазе СРЈ олимпијци који су се на ЛОИ 1992. такмичили под олимпијском заставом као независни учесници, а на ЗОИ 1994. било им је забрањено учешће. За олимпијце који су се такмичили за време СХС, Краљевине Југославије и СФРЈ погледај Списак олимпијаца Југославије (1920-1992 ЗОИ). За олимпијце након раздвајања СЦГ погледајте Списак српских олимпијаца и Списак црногорских олимпијаца.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Европским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Европским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Светским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Светским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Спортисткиња године
Спортиста године
Млади спортиста године
Женска екипа године
Мушка екипа године
Тренер године
Савезна Република Југославија Репрезентација СР Југославије Светско првенство у рукомету 1997. Савезна Република Југославија (9. место)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.