Невена Игњатовић

Невена Игњатовић (Крагујевац, 28. децембар 1990) је српска алпска скијашица. Такмичи се у техничким дисциплинама. Чланица је Скијашког клуба Раднички из Крагујевца. Користи скије и везове компаније STöCKLI

Невена је дебитовала у светском купу у Марибору 17. јануара 2010. године. До сада је стартовала 16 пута у светском купу, али се ни једном није пласирала у други круг. Најближа је била 10. марта 2013. године у Офетршвангу када је освојила 37. место а за други круг фалило јој је 0,26 с.[1] Учествовала је на бројним ФИС тркама, на којима је остварила 5 тријумфа у слалому и 3 у велеслалому. Тријумфовала је једном на шампионату Словеније, 3 пута на шампионату Србије и на једној јуниорској трци.

Била је члан олимпијске екипе Србије, на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу у Канади, Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године и Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године. У Ванкуверу учествовала је у три дисциплине алпског скијања: слалому, велеслалому и супервелеслалому. У слалому је од 86 такмичарки освојила 32 место, у велеслалому је била 39 од 87, а у супервелеслалому није завршила трку.

На Светским првенствима у алпском скијању учествовала је 2 пута:

Слалом 32. место
Велеслалом 50. место
Слалом 34. место
Велеслалом 41. место

Учествовала је 3 пута на Јуниорским светским првенствима где је најбољи пласман остварила 2010. године у Межеву у Француској где је освојила 23. место.

Невена је 26. јануара 2018. забележила историјски резултат српског скијања. На трци алпске комбинације Светског купа у швајцарском Ленцерхајдеу заузела је шесто место.[2]

Невена Игњатовић
Личне информације
Датум рођења 28. децембар 1990.(28 год.)
Место рођења Крагујевац (СФРЈ, данас Србија)
Држављанство српско
Спортски подаци
Скијашке дисциплине слалом, велеслалом, супервелеслалом
Олимпијске игре
Учешћа 3 (2010, 2014, 2018)
Медаље 0
Светска првенства
Учешћа 2 (2011,2013)
Медаље 0
Светски куп
Број сезона 4 (2010-2013)
Победе 0
Подијуми 0
Освојене медаље
Алпско скијање
Универзијада
Златна медаља — прво место 2013. Тренто слалом
Светско војно првенство
Сребрна медаља — друго место 2015. Боден велеслалом - екипно

Извори

  1. ^ Резултати Невене Игњатовић у Светском купу, Приступљено 15. 4. 2013.
  2. ^ TRKA ZA ISTORIJU SRPSKOG SKIJANJA Nevena Ignjatović šesta na Svetskom kupu!, Приступљено 27. 1. 2018.

Спољашње везе

Алпско скијање на Зимским олимпијским играма 2010 — велеслалом за жене

Такмичење алпског скијања у дисциплини велеслалом за жене на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу одржало се на стази „Дејв Мари“ у Вислер Криксију. Такмичење је било заказано за 24. фебруар. Након прве вожње, такмичење је одложено због густе магле у поподневним часовима, па је друга вожња одржана следећег јутра 25. фебруара.

Алпско скијање на Зимским олимпијским играма 2010 — слалом за жене

Такмичење алпског скијања у дисцилини слалом за жене на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу одржано је се на стази у Вислер Криксију, 26. фебруара, 2010.Такмичење је одржано у лошим условима на стази због густе магле, кише и снега на температури ваздуха и снега од -1 до +1. Прва трка је почела у 10,00, а друга у 13 часова по локалном времену.

Старт трке је био на 985 а циљ на 805 метара, са висинском разликом од 180 метара.

Учествовало је 87 такмичарки из 47 земаља.

Овом победом Немица Марија Риш освојила је другу златну медаљу на Олимпијским играма у Ванкуверу после победе у алпској комбинацији.

Алпско скијање на Зимским олимпијским играма 2010 — супервелеслалом за жене

Такмичење у супервелеслалому за жене на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу одржало се на стази у Вислер Криксију 20. фебруара. Учествовало је 53 такмичарки из 27 земаља.

Алпско скијање на Зимским олимпијским играма 2014 — велеслалом за жене

Такмичење у велеслалому за жене на Зимским олимпијским играма 2014. одржано је у зимовалишту Роза Хутор 18. фебруара 2014.

Алпско скијање на Зимским олимпијским играма 2014 — слалом за жене

Такмичење у слалому за жене на Зимским олимпијским играма 2014. одржано је зимовалишту Роза Хутор, поред Красне Пољане, 21. фебруара 2014. године. Учествовало је 85 такмичарки из 48 земаља.

Златну медаљу освојила је Микејла Шифрин чиме је постала најмлађа олимпијска победница у алпском скијању.

Светско првенство у алпском скијању 2011 — велеслалом за жене

Такмичење у велеслалому на Светском првенству у алпском скијању 2011. у женској конкуренцији у Гармиш-Партенкирхену одржано је 17. фебруара. Такмичење је требало почети у 10:00 часова по локалном времену на стази Кандахар 1, али је одложено за два сата због магле. Почетак друге вожње је померен за 90 минута на 15:00 часова.

Светско првенство у алпском скијању 2011 — слалом за жене

Такмичење у слалому на Светском првенству у алпском скијању 2011. у женској конкуренцији у Гармиш-Партенкирхену одржано је као десета трка првенства у суботу 19. фебруара на стази Гудиберг. Прва вожња је почела у 10:00 по локалном времену, а друга у 13:30 часова.

Списак носилаца заставе Србије на олимпијским играма

Ово је списак носилаца заставе Србије на олимпијским играма.Носиоци заставе носе националну заставу своје земље на церемонији отварања олимпијских игара.

Списак српских олимпијаца

Следећи списак представља списак српских олимпијаца по спортовима који се такмиче на ОИ за Србију (1912, 2008-). За српске олимпијце који су се такмичили за време СХС, Краљевине Југославије и СФРЈ погледај Списак олимпијаца Југославије (1920-1992 ЗОИ), а за време СРЈ и СЦГ погледај Списак српско-црногорских олимпијаца.

Спорт у Србији

Популарни спортови у Србији су: фудбал, кошарка, ватерполо, одбојка, рукомет и тенис. Србија је била домаћин Летње Универзијаде 2009, Светског првенства у воденим спортовима 1973, европских првенстава у фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету, стоном тенису, гимнастици, џудоу, рвању, веслању... Сваке године се одржавају Београдски маратон и бициклистичка трка кроз Србију.

Министар за омладину и спорт у Влади Републике Србије је Вања Удовичић.

Олимпијски комитет Србије је основан 1910. године. Актуелни председник је Владе Дивац. Спортски савез Србије је организација која има надлежност за неолимпијске спортове.

Србија се први пут појавила на Олимпијским играма 1912. Након тога, спортисти Србије су били део тима Краљевине СХС/Југославије, СФР Југославије, Независних учесника, СР Југославије и Србије и Црне Горе. Од 2006, односно ЛОИ 2008, спортисти наступају као репрезентативци Србије. Међународни олимпијски комитет и већина осталих међународних спортских организација признаје Србију за директног наследника резултата свих претходних држава.

Најпознатија спортска друштва у Србији су ЈСД Партизан (њихови навијачи су Гробари) и СД Црвена звезда (навијачи Делије).

Запажени репрезентативни успеси, као и неки у популарним појединачним спортовима, се често прослављају на улицама и трговима широм државе, а традиционално се организује и дочек испред скупштине у Београду.

Србија на Зимским олимпијским играма 2010.

Србија је на Зимским олимпијским играма 2010, у Ванкуверу, Британска Колумбија у Канади учествовала први пут као самостална држава, са десет такмичара у 4 спорта.

На свечаном отварању заставу Србије носила је алпска скијашица Јелена Лоловић, на затварању пилот боба Вук Рађеновић

Србија на Зимским олимпијским играма 2014.

Србија је на Зимским олимпијским играма 2014, у Сочију, у Русији учествовала по други пут као самостална држава.

Тим Србије чинило је осморо спортиста, пет мушкараца и три жене у пет спортова: алпском скијању, биатлону, бобу, скијашком трчању и сноубордингу у коме је забележен дебитантски наступ на ЗОИ.

На свечаном отварању заставу Србије носио је Миланко Петровић, једини спортиста Србије који се на овим играма квалификовао у два спорта, биатлону и скијашком трчању. Заставу на церемонији затварања носила је алпска скијашица Невена Игњатовић.

Србија на Зимским олимпијским играма 2018.

Србија је на Зимским олимпијским играма 2018, у Пјонгчангу, у Јужној Кореји учествовала по трећи пут као самостална држава.

Тим Србије чини четворо спортиста, три мушкарца и једна жена, у два спорта, алпском скијању и скијашком трчању. Био је ово најмањи зимски олимпијски тим који је Србија слала до сада под својом заставом.

На свечаном отварању заставу Србије носила је алпска скијашица Невена Игњатовић. Освајањем четрнаестог места у алпској комбинацији Игњатовићева је остварила најбољи резултат за наше олимпијце на ЗОИ под заставом Србије.

Србија на олимпијским играма

Србија је до сада самостално учествовала четири пута на Летњим и два пута на Зимским олимпијским играма. Први наступ Краљевине Србије био је на Олимпијским играма у Стокхолму 1912, а спортисти са данашње територије Војводине такмичили су се на играма још од 1896. као део олимпијског тима Мађарске. На првим играма у Атини Момчило Тапавица из Надаља освојио бронзану медаљу у тенису и постао први Србин учесник и освајач олимпијске медаље. Овим играма присуствовао је и краљ Александар Обреновић на позив грчког краља Ђорђа. Након Првог светског рата српски спортисти учествовали су као део неколико југословенских земаља, да би после 96 година Србија поново учествовала под својим именом именом и заставом на Олимпијским играма у Пекингу 2008. Године 2010. остварен је дебитантски наступ на Зимским олимпијским играма.

Стоту олимпијску медаљу за Србију освојила је на Олимпијским играма у Лондону 2012. године Ивана Максимовић у стрељаштву.

Летње
Зимске
Летње
Зимске

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.