Национални савети националних мањина Републике Србије

Национални савети националних мањина у Републици Србији постоје са циљем остваривања права националних мањина у домену културе, образовања, информисања, као и службене употребе језика и писма. Оснивање националних савета као мањинских самоуправа уведено је у правни систем Републике Србије 2002. године.

Списак националних савета

У Републици Србији постоје следећи савети националних мањина (21 савет - септембар 2017):

Избори

Избори за националне савете националних мањина 2014. су одржани 26. октобра.

Спољашње везе

Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Nacionalni savet češke nacionalne manjine (češ. Česká národní rada) je jedan od nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje žive u Republici Srbiji, a koji predstavlja češku nacionalnu manjinu. Sedište Saveta je u Beloj Crkvi - u južnom Banatu, na granici sa Rumunijom, gde živi najveći broj Čeha u Srbiji.

Savet je najviši predstavnički organ češke nacionalne manjine koja živi na teritoriji Republike Srbije, u 4 oblasti kulturne autonomije: obrazovanje, kultura, obaveštavanje i službena upotreba jezika i pisma. Mandat Saveta traje četiri godine, a čini ga 15 članova izabranih na neposrednim izborima od strane pripadnika češke nacionalne manjine, koji su se registrovali u posebnom biračkom spisku.

Češki jezik je u službenoj upotrebi u Opštini Bela Crkva (uz srpski, rumunski i mađarski jezik).Nastava predmeta Češki jezik sa elementima nacinalne kulture odvija se u nižim razredima (1-4) 4 osnovne škole - 2 u mestu Bela Crkva, 1 u mestu Kruščica, u Opštini Bela Crkva i 1 u mestu Gaj, u Opštini Kovin. Od školske 20016/17 nastava češkog u mestu Gaj je obustavljena, zbog malog broja dece (između 5-15, kada je za održavanje nastave potrebno da ministar prosvete dodeli iznimku).

Pri Savetu, kao partnerskoj organizaciji u Srbiji, deluje učitelj češkog jezika, koji je već godinama izaslan među svoje zemljake od strane Češke države.

Savet je izdao nekoliko knjiga koje se bave češkom kulturom u Srbiji, a podržao je i izdavanje većeg broja knjiga koje su izdala, uglavnom češka, udruženja. Poseduje biblioteku čeških knjiga, što savremenih, što istorijskih (nalazi se u prostorijama udruženja Češka beseda Bela Crkva i dostupna je po zahtevu). Takođe, Savet finansira produkciju radio emisija na češkom jeziku Krajanka, koja se nedeljno emituje na radiju Bela Crkva. U bivšoj zgradi osnovne škole u Češkom selu koju je Savet dobio upravo za ove namene, nalazi se muzejska etno postavka o Česima.

Savet sarađuje sa češkim udruženjima u Srbiji. Većina njih nosi tradicionalni naziv za češko društvo u inostranstvu (Češka beseda) uz mesto u kome im je sedište. Tako postoje Češka beseda Bela Crkva, Češka beseda Kruščica, Češka beseda Češko Selo, Češka beseda Gaj, KUPU Češka beseda Vršac, Češka beseda Beograd, ali i Česi južnog Banata (Bela Crkva) i Česi Šumadije (Kragujevac), a deo ovih udruženja je okupljen u savez - Matica češka (Bela Crkva).

Избори за националне савете националних мањина 2014.

Избори за националне савете националних мањина су одржани 26. октобра 2014.

Национални савети бирали су се за 17 националних мањина - албанску, ашкалијску, бошњачку, бугарску, буњевачку, влашку, грчку, египатску, мађарску, немачку, ромску, румунску, русинску, словачку, словеначку, украјинску и чешку на непосредним изборима.

Три националне мањине македонска, црногорска и хрватска своје националне савете бирали су путем електорске скупштине.

Национални савет влашке националне мањине

Национални савет Влаха је један од националних савета националних мањина Републике Србије, који заступа влашку националну мањину. Седиште националног савета је у Петровцу на Млави (првобитно је било у Бору). Мандат Савета траје четири године.

Србија Nacionalni saveti nacionalnih manjina u Republici Srbiji
Мањине (са саветиманационалних мањина)
Остале мањине
Имиграција

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.