Национални парк Фрушка гора

Национални парк Фрушка гора се налази у Војводини, у Србији, недалеко од Новог Сада. Године 1960. је проглашен националним парком.[2]

Највиши врх је Црвени Чот (539 m), а најзначајнији туристички центар Иришки венац.[3][4] Пружа се дуж десне обале Дунава, дуга 78, а широка 15 km. Стварање планине почело је у мезозоику, пре 90 милиона година; научници је називају „огледало геолошке прошлости“.[5] На њој су пронађене 164 животињске фосилне врсте, старе око 123 милиона година. Флору Фрушке горе чини око 1500 биљних врста.[6]

Фрушка гора богата је шумама храста, граба, букве, липе и другог дрвећа, са заштићених преко 50 биљних врста.

На планини постоји и више археолошких налазишта (неолит, бакарно, бронзано и римско доба), као и стари фрушкогорски манастири (укупно 17), настали од краја 15. до 18. века, познати по специфичној архитектури, богатим ризницама, библиотекама и фрескама. Средиште управе Националног парка је у Сремској Каменици.[1]

Национални парк Фрушка гора
IUCN категорија II (национални парк)
Fruska Gora Smith
Мапа са локацијом заштићене области Национални парк Фрушка гора
Мапа са локацијом заштићене области Национални парк Фрушка гора
Мјесто Србија
Најближи градНови Сад
Координате45°10′00″N 19°40′00″E / 45.16667° СГШ; 19.66667° ИГДКоординате: 45°10′00″N 19°40′00″E / 45.16667° СГШ; 19.66667° ИГД
Површина26.672 ha[1]
Основано1960. године
Управљачко тијелоСрбија
Sremska Kamenica 6.7.2018 323
Управна зграда у Сремској Каменици

Географија

Парк чини усамљена острвска планина у Панонској низији. Према југу и северу Фрушка гора је јако разуђена планинским и речним токовима, при чему се од главног уског гребена пружају појединачни, бочни гребени, најчешће са врло стрмим падинама. Северна падина Фрушке горе је стрмија у односу на јужну, услед подсецања Дунава. Такође, лесна зараван која окружује Фрушку гору, мање је ширине и моћности на северној страни, услед поменутих прилика.

Врхови

На Фрушкој гори постоји девет врхова који прелазе надморску висину од 500 метара:[3]

Географско-туристички положај

Национални парк Фрушка гора има повољан туристичко-географски положај. Преко Новог Сада и Београда је саобраћајно добро повезан путним правцима: Нови Сад-Београд, Нови Сад-Рума-Шабац, Нови Сад-Бачка Паланка-Илок-Шид, Нови Сад-Београд-Нештин-Илок, и неколико саобраћајница нижег реда које попречено пресецају планину. На свим путним правцима постоје, углавном сталне аутобуске линије. Што се тиче железничког саобраћаја, постоји железничка пруга Суботица-Нови Сад-Београд, која се од Београда рачва према Нишу и Бару. Аутобуска и железничка станица у Новом Саду удаљена је од Фрушке горе 15 km, а од Београда 50 km. Аеродрум Сурчин (Београд) налази се на 55 km од Националног парка.

Пашњаци и плодно земљиште, виногради и воћњаци, украшавају падине и ниже делове Фрушке горе, док су површине које се налазе висинама изнад 300 метара надморске висине покривене густим, листопадним шумама.

Назив

Назив националног парка потиче од назива истоимене планине, а сам назив Фрушка гора носи у свом придевском облику етноним „Фруг“ у значењу Франак (Франачка држава се крајем 8. и почетком 9. века простирала све до наших крајева), те на тај начин име ове планине чува успомену на стање из давних времена.[4]

Informativni centar NP Fruška Gora

Информативни центар Националног парка Фрушка гора

Fruška Gora National Park, Velika Remeta
Национални парк Фрушка гора 5
Fruška Gora National Park02
Национални парк Фрушка гора 4
Национални парк Фрушка гора 3
Fruška Gora National Park06
Национални парк Фрушка гора 2
Fruška Gora National Park07
Национални парк Фрушка гора 1
Fruška Gora National Park
Fruška Gora, Tree Identification Guide
Fruška Gora National Park05
Fruška Gora, Velika Remeta
Fruška Gora National Park03
Fruška Gora National Park10, Velika Remeta
Fruška Gora National Park11
Fruška Gora National Park13

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 „Национални парк Фрушка гора Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 2, 2014) (на језику: енглески), документациона основа. Приступљено 2. јануара 2014.
  2. ^ „NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA“ Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 6, 2014) (на језику: енглески), srbija.superodmor.rs. Приступљено 2. јануара 2014.
  3. 3,0 3,1 „Листа планинских врхова у Србији на сајту Планинарског савеза Војводине” (PDF). Планинарски савез Војводине. Приступљено 4. 5. 2018.
  4. 4,0 4,1 „Национални парк Фрушка гора“, rancplatan.com. Приступљено 2. јануара 2014.
  5. ^ „Nacionalni park Fruška gora“ Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 6, 2014) (на језику: енглески), eko.vojvodina.gov.rs. Приступљено 2. јануара 2014.
  6. ^ „Nacionalni park Fruška gora“ Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 2, 2014) (на језику: енглески), srbija.travel.rs. Приступљено 2. јануара 2014.

Спољашње везе

Андревље

Андревље је туристичко одредиште на Фрушкој гори, изнад села Черевић код Беочина.

Подручје Андревља одликује велика ливада, пропланак унутар густе шуме, која је једно од омиљених стецишта излетника и кампера за првомајске празнике. Пространа ливада, са постављеним головима за мали фудбал, љуљашкама и клацкалицама, погодна је за породични излет у природи. Од Андревља постоји пешачка стаза до Летенке и Партизанског пута, а долазак возилом је могућ из смера Черевића.

Бранковац

Бранковац је туристичко одредиште и излетиште на Фрушкој гори, изнад Врдника код Ирига.

Надморска висина одредишта је око 460 метара, па се са њега пружа изванредан видик и на Срем и на Бачку, као и на Нови Сад. На Бранковцу се налази напуштено одмаралиште Поште.

Видиковац Кестен

Видиковац Кестен се налази изнад Раковца, на Фрушкој гори, у непосредној близини манастира Раковац.С видиковца Кестен пружа се величанствен поглед на Нови Сад и јужне делове Фрушке горе. Крене ли се пешке из Раковца или из Старих Лединаца ка Кестену, предстоји узбудљива шетња и обилазак интересантних локација попут Раковачке испоснице и извора Невен.

Видиковац Орлово бојиште

Видиковац Орлово бојиште се налази на Фрушкој гори изнад Поповице, у правцу Иришког Венца.Орлово бојиште је некадашњи каменолом са чијег врха се пушта прелеп поглед на Иришки венац. Омиљено је место планинара и спортских пењача који се овде окупљају да вежбају и организују своје импровизоване полигоне. У плану је изградња планинарског дома и професионалног пењалишта за freeclimbing, с циљем да читава локација постане нека врста планинарског центра.

Вила Равне

Вила Равне позната и као Титова или Лекина вила, на­ла­зи се на Рав­ни­ма на Фру­шкој го­ри, удаљена од беочинског се­ла Свилош шест ки­ло­ме­та­ра.

Вилу је саградила илочка племићка породица Одескалски (Odescalchi) на раз­ме­ђи 19. и 20. ве­ка, а он­да је на име ду­га дао ма­ђар­ском гро­фу Ко­те­ку. Током времена она је мењала власнике, да би на крају, после Другог светског рата, била национализована и данас је у власништву Владе АП Војводине. Ви­ла има ве­ли­ки са­лон, би­бли­о­те­ку, три со­бе за спа­ва­ње са ку­па­ти­ли­ма и ку­хињ­ски део. У не­по­сред­ној би­ли­зи­ни ви­ле је ку­ћа за по­слу­гу, са на­кнад­но са­гра­ђе­ном пе­ка­ром и ро­шти­љем.

Вилу је понекад користио високи државни функционер Александар Ранковић Лека, највише за лов. Током седамдесетих вила је преуређивана за потребе Јосипа Броза Тита, али он ју је само једном прилком 1976. године на кратко посетио.

Прелепу ливаду у склопу поседа користи Национални парк Фрушка гора за реинтродукцију европског јелена (Cervus elaphus, L).

Дунавски видиковац

Дунавски видиковац се налази на Фрушкој гори, изнад Поповице, дела Сремске Каменице.До видиковца се стиже лаганом шетњом вијугавим путићима из више праваца. Успут можете обићи Поповичко језеро или пак Перину пећину. Са овог видиковца протеже се поглед дуж обале Дунава на Нови Сад, Фрушку гору и Лединце.

Извор Јабука

Извор Јабука са налази непосредно уз излетиште Јабука, на Фрушкој гори.До извора се долази макадамском стазом са излетишта Јабука, око кога је изграђено монументално обележје, благо је укопано у земљу са степеништем које води до самог изворишта. Вода са овог извора, по околним мештанима, слови за најбољу у околини.

Извор Вилина водица

Извор Вилина водица се налази на Фрушкој гори, у срцу шуме, на око три километра од Буковца.Овај буковачки извор познат је од давнина и по својим благотворним дејствима. Незаобилазно место планинара и љубитеља природе, овај извор је познат и по Ђурђевданском уранку који се традиционално организује сваке године.

Извор Источник

Извор Источник се налази на Фрушкој гори, у долини испод Шуљамачке главице, дубље у шуми према Летенци.До извора се долази ако се прати стаза Фрушкогорског маратона, од Летенке или од Шуљамачке главице. Смештен је уз поток и окружен ниским растињем. На месту где извире вода озидан је мали бунар са металним кровом из кога се захвата вода. Дубоку хладовину на овом месту прави и врба по којој можете препознати место извора.

Извор Кумпула

Извор Кумпула се налази на Фрушкој гори, недалеко од Бајк Парка Буковац.До извора се долази одвајањем са пута до парка или из села Буковац, улицом Горња Барања, па даље до извора пешке.

Извор Свети Ђурђе

Извор Свети Ђурђе са чесмом, налази се на Фрушкој гори, подигнут је крајем 19. века, а обновљен и реконструисан 2012. године.Налази се у малој удолини покрај Партизанског пута, преко пута локалитета Папратски До. Тешко је уочљив и због тога је не тако често посећиван. Од Папратскг Дола налази се путић са дрвеном оградом, који води кроз шуму и даље према извору.

Извор Широки До

Извор Широки До се налази на Фрушкој гори, поред спомен-обележја Лепињица.Налази се на ливади, иза ограђеног простора на којем је забрањен приступ, на рубу шуме.

Мохарач

Мохарач је језеро смештено североисточно од Ердевика, општина Шид. Језеро се протеже правцем североисток—југозапад у дужини од око 2 километара, смештено је на надморској висини од 123 метара, а заузима површину од око 55 хектара. Настало је преграђивањем долине потока Мохарач браном дужине 270 и висине 16 метара. Мохарач је окружен обрадивим земљиштем на чијој су површини заступљене житарице и винова лоза. Обале језера су благо стрме и ниске, а североисточни део језера окружује национални парк Фрушка гора, па је тај и околни део језера под другим степеном заштите.

Национални паркови Србије

У Србији има пет националних паркова, као заштићена подручја од изузетног природног, али и културно-историјског значаја.

Национални паркови подразумевају један од највиших облика заштите животне средине. Заштита природе у Србији има дугу традицију. Први писани траг о томе се налази у Душановом законику (члан 123.) из 14. века, где се дефинише могућност и забрањује прекомерна сеча шума у тадашњем Српском царству. Својим укупним вредностима данас национални паркови надилазе границе Србије и укључени су у Европску федерацију националних паркова - EUROPARC.

Рохаљ базе

Рохаљ базе су туристичко одредиште и спомен-обележје на Фрушкој гори, изнад села Дивоша код Сремске Митровице.Надморска висина одредишта је око 300 m.

Сотско језеро

Сотско језеро, познато и као Сот, језеро је смештено источно од истоименог села, општина Шид. Од центра општине Шид удаљено је 10, а од Београда око 100 километара. Настало је преграђивањем долине потока Шидина 1977. године браном дугом 150, високом 15,6 метара. Језеро се пружа правцем запад—исток, има површину од око 20 хектара, док му је запремина 880.000 кубних метара. Брдовите обале језера, које се уздижу и до 200 метара висине, прекривене су ливадама и шумама храста, граба и четинара.

Само језеро и област око њега су под управом предузећа Национални парк Фрушка гора, а у близини се налазе женски манастири Привина Глава и Света Петка.

Споменик људском немару

Споменик људском немару се налази на Фрушкој гори, непосредно уз раскрсницу на превоју Иришки Венац, симболизује загађивање Фрушке горе, треба непрестано да опомиње на проблематику загађивања Националног парка Фрушка гора.Откривен је 2010. године, а направљен је од железничких шина, које су офарбане у живе боје и укрштене у облику пешчаног сата. Висок је седам метара, а у горњем делу, у мрежи, налази се кабасти отпад који је пронађен на Фрушкој гори, попут делова аутомобила, делова шпорета и слично.Споменик су саградили Војвођанска зелена иницијатива и Студентска асоцијација Факултета техничких наука у Новом Саду, уз подршку волонтера еколошких организација. Пројекат су подржали Министарство животне средине и просторног планирања, покрајински Секретаријат за спорт и омладину, Национални парк Фрушка гора, Железнице Србије, компанија „Лафарж” и Град Нови Сад.

Фрушка гора

Фрушка гора је острвска планина у Србији, у оквиру које се налази национални парк. Највећи део Фрушке горе се налази у северном делу Србије, у Срему, делу аутономне покрајине Војводине, док мали део залази у источну Хрватску, у Вуковарско-сријемску жупанију.

Фрушка гора се простире дужином од око 78 km и ширином од 12 до 15 km и захвата површину од 255 km². Део Фрушке горе је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 m).

Фрушкаћ

Фрушкаћ је независно, добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано 2015. године, са седиштем у Новом Саду. Удружење је настало као онлајн водич кроз Национални парк Фрушка гора, са циљем очувања његових културних, историјских и природних вредности.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.