Наташа Луковић

Наташа Луковић (16. јануар 1926Београд, 24. јун 2010) је била југословенска и српска одбојкашица и репрезентативка, капитен женске одбојкашке репрезентације Југославије која је освојила прву међународну медаљу за нашу одбојку као и играчица и један од оснивача ОК Партизана. У избору за најбољу одбојкашицу света, фрацуски Л'Екип је сврстао Наташу Луковић на друго место у време док је играла за репрезентацију.

Наташа Луковић
Личне информације
Пуно имеНаташа Луковић
Држављанство Србија
Датум рођења16. јануар 1926.
Датум смрти24. јун 2010. (84 год.)
Место смртиБеоград,  Србија
Сениорска каријера
Клубови
ОК Београд
ЖОК Партизан

Биографија

Каријеру је започека 1949. у Одбојакшком клубу Београд, а наставила је као оснивач и играч Одбојкашког клуба Партизан. Као капитен са Партизаном је освојила седам титула првака државе и две титуле победника купа.

За репрезентацију Југославије дебитовала је са 14 година и наступала је пуних 10 година. На шампионатима Европе играла је два пута и одиграла 14 утакмица. Као капитен одбојкашке репрезентације Југославије освојила је прву међународну медаљу за нашу одбојку, бронзу на Европском првенству 1951. у Паризу. Играла је и на Европском првенству 1958. у Прагу када је репрезентација заузела седмо место.

Наташа Луковић је прва одбојкашица која је као професионалац играла у иностранству, у Монпељеу из Француске. За допринос унапређењу одбојке одликована је одреном Министарства спорта Француске.

Добитник је такође бројних прознања међу којима су Златна плакета Одбојкашког савеза Србије и Златна плакета Удружења државних репрезентатицваца Србије.

Спољашње везе

ЖОК Партизан

ЖОК Партизан је одбојкашки клуб из Београда. Првобитно је основан 1946. године, али је угашен 1972. године. Поново је активиран 2016. године. Такмичи се у Суперлиги Србије. Клуб је део Југословенског спортског друштва Партизан.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Европским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Европским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.