Насељено мјесто

Насељено мјесто је у неким државама територијална јединица[1] нижег нивоа од општине.

Термини насељено мјесто и насеље се често поистовјећују, што је погрешно. Насељено мјесто може обухватати једно или више насеља.[1] За разлику од насељеног мјеста, насеље је изграђени простор на којем се редови или групе зграда налазе са једне или с обје стране пута дајући му изглед улице, док насељено мјесто може обухватати и неизграђени простор.

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 ЗАКОН О УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И ГРАЂЕЊУ РС, Приступљено 8. 11. 2013.

Литература

Бања Лука

Бања Лука или Бањалука је градско насеље, односно насељено мјесто у саставу Града Бање Луке као јединице локалне самоуправе у Републици Српској (Босна и Херцеговина). Представља политички, административни, финансијски, универзитетски и културни центар Републике Српске. Према коначним подацима Пописа становништва у БиХ 2013. године, Бања Лука са ширим подручјем има 185.059 становника.Бања Лука је некада била снажан привредни центар са развијеном машинском, текстилном, прехрамбеном, дрвопрерађивачком и електроиндустријом. Ратна збивања (1992—1995) и послијератна друштвена транзиција узроковали су пропадање већине индустријских капацитета и тржишта. У овом граду и његовој околини преплитале су се различите културе, обичаји и утицаји. Све то је оставило трага на архитектури појединих дијелова града, али и на великом броју културно-историјских споменика као свједока различитих епоха и људског стваралаштва. Због многобројних зелених површина (паркова и алеја), Бања Лука је позната као град зеленила.

Велетово

Велетово је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 76 становника.

Воденице

Воденице су насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 59 становника.

Дубочица (Вишеград)

Дубочица је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 68 становника.

Загорац

Загорац је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 19 становника.

Златник (Вишеград)

Златник је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 26 становника.

Источно Сарајево

Источно Сарајево се може односити на:

Град Источно Сарајево, град у Републици Српској, БиХ

Сарајево (Источно Сарајево), насељено мјесто у граду Источном Сарајеву, Република Српска, БиХСарајево дио — Илиџа, дио насељеног мјеста Сарајево у општини Источна Илиџа у граду Источном Сарајеву

Сарајево дио — Нови Град, дио насељеног мјеста Сарајево у општини Источна Илиџа у граду Источном Сарајеву

Сарајево дио — Стари Град, дио насељеног мјеста Сарајево у општини Источни Стари Град у граду Источном Сарајеву

Сарајево дио — Ново Сарајево, дио насељеног мјеста Сарајево у општини Источно Ново Сарајево у граду Источном СарајевуРегија Источно Сарајево, регија у Републици Српској, БиХили:

Општина Источно Ново Сарајево, општина у граду Источном Сарајеву, Република Српска, БиХ

Каменица (Вишеград)

Каменица је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 191 становника.

Масали

Масали су насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 80 становника.

Мушићи (Вишеград)

Мушићи су насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 130 становника.

Палеж (Вишеград)

Палеж је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ.

Подгорје (Вишеград)

Подгорје је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 47 становника.

Репушевићи

Репушевићи су насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 60 становника.

Рзав (Вишеград)

Рзав је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 102 становника.

Смријечје

Смријечје је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 45 становника.

Столац (Вишеград)

Столац је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 17 становника.

Суходол

Суходол (чеш. Suchodol) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Прибрам, у Средњочешком крају, Чешка Република.

Теслић

Теслић је насељено мјесто и центар општине Теслић у западном дијелу Републике Српске, БиХ. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељеном мјесту Теслић укупно је пописано 7.518 лица.

Цријеп (Вишеград)

Цријеп је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 136 становника.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.