Народно позориште (Суботица)

У каректеристике Суботице, као града, поред мултикултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности, свакако спадају и културне традиције града у које су уграђене и претходно наведене карактеристике.

Културне традиције Суботице су веома дуге, а централно место у њима припада позоришној уметности односно – позоришту. Почеци позоришног живота у Суботици везују се за 1741. годину, када је и одиграна прва позоришна представа у тадашњој Фрањевачкој Граматикалној школи на хрватском језику.

Први писмени акт о изградњи професионалног позоришта у Суботици потиче из 1793. године. Одлуку о градњи позоришне зграде Магистрат града доноси тек 1847. године, а нова зграда позоришта је завршена и отворена 1854. године.

У периоду од отварања позоришне зграде па до 1918. године у Суботици су гостовале позоришне дружине из Мађарске, Немачке, путујућа позоришта и Српско народно позориште из Новог Сада (17 сезона).

Позоришна зграда је изгорела 2. марта 1915. године. Пожар је уништио комплетно позориште, а привремена позорница је направљена у хотелу „Пешта“, после рата хотел „Београд“.

У периоду од 1918. године до 1941. године у Суботици су гостовале многе позоришне групе:

  • Позоришна група Јожефа Нађашија,
  • Босанско – херцеговачко позориште,
  • Војничко позориште Петра Христлића,
  • Српско народно позориште из Новог Сада,
  • Художествени театар из Русије,
  • Народно позориште из Београда,
  • Рајнхартово позориште из Берлина.

У периоду између два светска рата у Суботици није постојало стално позориште. Суботичани су у два наврата: 1925. и 1935. године покушавали да оснују своје позориште.

Theatre in subotica
Зграда позоришта пре реконструкције
Plakat- Trazim Anu, 25. decembra 1945, Subotica
Плакат за представу Хрватског народног казалишта: Тражим Ану у режији Лајчо Лендваија из 1945. године. Плакат је музејска грађа Позоришног музеја Војводине

Реконструкција позоришне зграде почела је 1926. године када је и завршена. Послератни позоришни живот почиње од 1945. године, када су у Суботици основана два стална, професионална, репертоарска позоришта:

Хрватско народно казалиште и Мађарско народно позориште (мађ. Magyar Népsínház). Спајањем ова два позоришта, 1951. године, настаје Народно позориште – мађ. Népszínház са хрватском и мађарском драмом као и музичком граном.

Од 1958. године Статутом позоришта у Народном позоришту – Népszínház конституишу се: Драма на српскохрватском и Драма на мађарском језику.

Иако је позориште у свом развоју прошло кроз различите фазе и организациона преструктурирања – организациона структура позоришта, данас, почива на Драми на српском и Драми на мађарском језику.

У лето 2007. године почели су радови на рушењу зграде и тотална реконструкција.

Народно позориште у Суботици
Nepszinhaz
Narodno kazalište u Subotici
Folk Theater Subotica Serbia
Зграда Народног позоришта у Суботици после реконструкције (2015)
АдресаТрг Слободе 1
Суботица
Србија
УправљаМилош Станковић
в.д. директора
КапацитетСцена Јадран 266 места,
Солтис студио 60 места
Конструкција
Отворено1854.
Обновљено1904.
1924. - 1927.
1975.
2007. - данас
АрхитектаЈанош Скултети
Веб-сајт
www.suteatar.org
Razglednica Subotice
Центар Суботице са зградом позоришта почетком 20. века на старој разгледници

Види још

Спољашње везе

Јована Беловић

Јована Беловић (Београд, 5. новембра 1989) српска је позоришна, телевизијска, филмска и гласовна глумица.

Дипломирала је 2014. године на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, а мастер рад одбранила две године касније.

Југословенски позоришни фестивал

Југословенски позоришни фестивал је регионална смотра најбољих позоришних представа у текућој сезони. Одржава се у Ужицу у новембру сваке године. Народно позориште Ужице је организатор, а покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања РС и Град Ужице. Фестивал има такмичарски карактер, а најбољима у више категорија додељује се награда Ардалион.

Гордана Ђурђевић-Димић

Гордана Ђурђевић-Димић је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица.

Град Суботица

Ово је чланак о општинској административној јединици, опис актуелног града се налази у чланку Суботица.Град Суботица (општинска јединица – по новом закону) се налази у широкој равници на крајњем северу Војводине, у близини границе Србије и Мађарске. Територија административне области града заједно са општинама Бачка Топола и Мали Иђош чини подручје Севернобачког управног округа. Средиште града као и округа је градско насеље Суботица.

У административној области града налазе се и следећа насељена места: Бачки Виногради, Биково, Ђурђин, Стари и Нови Жедник, Келебија, Љутово, Мала Босна, Доњи Таванкут, Горњи Таванкут, Шупљак, Чантавир, Вишњевац, Бачко Душаново, Габрић, Бајмок, Мишићево, Палић, Хајдуково, Носа.

Драган Стојков

Драган Стојков (Сомбор, 4. фебруар 1951) је српски сликар који живи и ради у Сомбору и Београду.

Ивана Вујић

Ивана Вујић (Београд, 1959) српска је позоришна редитељка, драмски писац, театролог, преводилац, редовни професор Факултета драмских уметности у Београду, шеф студија Лабораторије за извођачку уметност на Факултету драмских уметности у Београду. Вршилац је дужности директора Народног позоришта у Београду од јесени 2018.

Марина Цинкоцки

Марина Цинкоцки Зубић (Нови Сад, 12. јануар 1972) је српска позоришна, филмска и гласовна глумица.

Миланка Берберовић

Миланка Берберовић (Шабац, 01.02.1942.) је српска костимографкиња. Остварила је више од 200 костимографија у Југославији, Србији и иностранству. Редовни је професор на Факултету примењене уметности Универзитета уметности у Београду од 1997. Декан је истог факултета од 2001. до 2005. Сада је професор емеритус.

Мирјана Дробац

Мирјана Дробац (рођена у Новом Саду 1977. године) је српска балерина и кореограф.

Средњу балетску школу у Новом Саду, завршила је 1997. године у класи професорке Биљане Његован. По завршетку школовања, примљена је у ансамбл Српског народног позоришта. Солиста треће категорије постаје 2000. године, а солиста друге категорије 2002. године.

Мирјана Чиплић Курузовић

Мирјана Чиплић-Курузовић (1937—2000) је била југословенски и српски позоришни, телевизијски и филмски костимограф, сликар и песник.

Народно позориште

Народно позориште може да се односи на:

Народно позориште у Београду

Народно позориште Јагодина

Народно позориште у Нишу

Српско народно позориште

Покрајинско народно позориште

Народно позориште (Суботица)

Народно позориште Републике Српске

Народно позориште у Бечу

Обласно народно позориште у Призрену

Народно позориште у Пећи

Народно позориште у Пироту

Народно позориште у Ђаковици

Народно позориште Сомбор

Народно позориште Ужице

Народно позориште у Приштини

Народно позориште Мостар

Народно позориште „Тоша Јовановић“, Зрењанин

Петар Зец

Петар Зец (Сремска Митровица, 3. мај 1950) је српски режисер, театролог, сценариста, књижевник и универзитетски професор.

Радослав Миленковић

Радослав „Рале“ Миленковић (Нови Сад, 17. фебруар 1958) је српски филмски, телевизијски и позоришни глумац и позоришни редитељ.

Списак позоришта у Србији

Списак позоришта у Србији представља списак професионалних позоришта на територији Републике Србије.

Стеријина награда за глумачко остварење

Стеријина награда за глумачко остварење је званична награда фестивала Стеријино позорје, основаног у Новом Саду 1956. године. Према пропозицијама које су установљене 2003. године, петочлани жири додељује четири награде за глумачко остварење.

Тихомир Станић

Тихомир Станић (Шешковци код Лакташа, 17. новембар 1960) је српски глумац.

Тијана Грумић

Тијана Грумић (Нови Сад, 13. септембра 1993) српска је драмска списатељица.

Хермина Ердељи

Хермина Г. Ердељи (11. август 1973. Суботица) је глумица Народног позоришта у Суботици. Године 1995. дипломирала је на Академији умјетности у Новом Саду.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.