Муниципалитет

Муниципалитет је обично појединачна урбана или административна јединица која има корпоративни статус и овлашћења самоуправе или надлежности по националним и државним законима којима је подређена. Од ње се мора разликовати округ, који може да обухвата руралну територију или бројне мале заједнице као што су варошице, села и засеоци.

Термин муниципалитет такође може да се односи на управно или владајуће тело одређене општине.[1] Муниципалитет је административна подела опште намене, за разлику од области за посебне намене.

Овај термин је изведен из француске речи municipalité и латинске речи municipalis.[2] Енглеска реч municipality је изведена из латинског друштвеног уговора municipium (термина изведеног из речи са значењем „носиоци дужности”), што се односи на латинске заједнице које су снабдевале Рим војницима у замену за сопствено укључивање у римску државу (давањем римског држављанства житељима) истовремено дозвољавајући заједницама да задрже властите локалне власти (ограничена аутономија).

Муниципалитет може да буде било која политичкиа надлежност суверене државе, као што је кнежевина Монако, до малог села, као што је Вест Хемптон Дунс (Њујорк).

Територија над којом је надлежан муниципалитет може обухватити

Ponce City Hall
Градска скупштина, у граду Понсе, Порторико, је седиште владе за град и околину који сачињавају муниципалитет.

Референце

  1. ^ „Municipality”. Merriam-Webster.
  2. ^ „municipality definition”. Yourdictionary.com.
  3. ^ „Santiago de Chile – Comunas”. Mapas de Chile, Castor y Polux Ltda.

Спољашње везе

Алмело

Алмело (хол. Almelo) муниципалитет је и град у Холандији у провинцији Оверејсел. Град је познат по фудбалском клубу Хераклес.

Вирфлах

Вирфлах (нем. Würflach) општина је у округу Нојенкихен у Аустрији, држава Доња Аустрија у источном делу земље, на 50 km јужно од главно града Беча. Вирфлах је смештен између Хое Ванда и Нојнкирхена. Вирфлах је туристички град. На попису становништва 2011. године, општина Вирфлах је имала 1.571 становника.

Московска област

Московска област (рус. Моско́вская о́бласть) или Подмосковље (рус. Подмосковье) је конститутивни субјект Руске Федерације са статусом области на простору Централног федералног округа у европском делу Русије.

Административни центар области званично је град Москва, међутим, фактички управа је у граду Красногорску. Са становништвом од 7.095.120 (према руском попису становништва из 2010. године) који живи у подручју од 44300 km², то је један од најгушће насељених региона у држави и други је најзаступљенији савезни субјект. Московска област нема званични административни центар; њене јавне власти се налазе у Москви и на другим локацијама у области.Московска област је ограничена - на северозападу је Тверска област, Јарославска област на северу, Владимирска област на североистоку и истоку, Рјазањска област на југоистоку, Тулска област на југу, Калушка област на југозападу, и Смоленска област на западу. У центру је град Москва, који је засебан савезни субјект сама по себи. Област је високо индустријска, а главне индустријске гране су металургија, рафинерија нафте и машинство, исхрана, енергија и хемијске индустрије.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.