Музичка школа „Коста Манојловић“

Музичка школа „Коста Манојловић“ се може односити на:

Градски парк (Земун)

Градски парк у Земуну налази се на ободу старог језгра града. Оивичен је улицама: Немањином, 22. октобра, Вртларском, Савском и Николаја Островског и заузима површину од 7,72 ha. Покривен је листопадним и зимзеленим дрвећем, од којег је 15 стабала под заштитом државе.

Дејан Шкопеља

Дејан Шкопеља (Београд, 1965) српски је гитариста, музички продуцент и тонски сниматељ.

Доњи град (Земун)

Доњи град је градско насеље у Београду, које се налази на територији општине Земун.

Земунска гимназија

Земунска гимназија је једна од 17 београдских гимназија, која се налази у Градском парку у Земуну.

Коста Манојловић

Коста Манојловић (Крњево, 4. децембар 1890. — Београд, 2. новембар 1949.) је био српски композитор, етномузиколог, организатор, музички писац, педагог и хорски диригент који се усредсређује готово искључиво на вокално поље, хорско стварање, тако да његово дело значи наставак рада Ст. Мокрањца.За оснивање Музичке академије у Београду, Манојловић се интензивно залагао и био је њен први ректор од 1937. — 1939, а као професор радио је у њој до 1946.

Музичка школа „Коста Манојловић” Земун

Музичка школа „Коста Манојловић“ налази се у Земуну у Немањиној улици број 9. Школа је једна од највећих музичких школа у Србији. Добила је име по Кости Манојловићу, познатом српском композитору, музикологу, првом ректору и оснивачу Музичке академије у Београду. Ученици и педагози ове школе постижу изузетне успехе на бројним музичким такмичењима у Србији и иностранству, што установу сврстава у сам врх музичког школства у Србији. Сваког 4. децембра школа слави рођендан - дан рођења Косте Манојловића.

Музичка школа „Коста Манојловић” Смедерево

Музичка школа „Коста Манојловић” Смедерево је основна и средња музичка школа, као једина на територији града Смедерева, основана је 1937. године.Као почетак организованог музичког образовања у Смедереву, узима се 1921. година, када је Душан Штамбук, хонорарни наставник музике и певања у Гимназији, хоровођа певачког друства „Ђурађ Бранковић”, организовао развијање музичког описмењавања. Значајан допринос у музичком образовању дао је и Густав Пехар, дубровчанин, који је доласком у Смедерево преузео вођење хора певачког друштва „Слога”.

У поратним временима школа постаје најпре Градска музичка школа, а од 1948. године прераста у Државну музичку школу, да би потом носила назив Нижа музичка школа. Од 1962. године школа носи назив по Кости Манојловићу (1890—1949), да би школске 1986/87 године прерасла основно-школско музичко образовање и отворила одсеке за средњошколце.

У потоњим временима Школа је била носилац многобројних градских, републичких, савезних и интернационалних манифестација, што је и потврђивало и оправдавало и њено постојање и напоре свих који су били и данас јесу у њој.

Музичка школа „Станковић“ Београд

Музичка школа „Станковић“ у Београду, основана је 1911. године, под покровитељством краља Петра I, као музичко-педагошка институција. Једна је од најстаријих образовних институција у Београду. При оснивању је радила у оквиру Певачког друштва „Станковић“. Име је добила по српском композитору, хоровођи и пијанисти, Корнелију Станковићу, који је први увео основне хармонске записе српских изворних и духовних композиција.

Музичка школа „Станковић“, једна је од установа које су удариле темељ српској музичкој култури. Све до почетка Другог светског рата, када је основана Музичка академија у Београду, ова школа је, заједно са Музичком школом „Мокрањац“, представљала једини извор свих музичких кадрова — композитора, музичких уметника, музиколога, педагога — за рад не само у Београду и Србији, већ и знатно шире. Кроз ову школу прошли су као ученици, наставници или директори већина оних који су представљали или још увек представљају окосницу српске музичке културе, носиоци свих видова музичког стваралаштва. Концертни живот, опера, камерни ансамбл, филхармонија, друге музичке школе, Музичка академија, све је то на неки начин потекло из рада и раста Музичке школе „Станковић“.

Кроз ову школу прошли су многи, данас признати музички уметници, а у школи су предавали врсни педагози и музички експерти попут Мери Жежељ, брачног пара Бинички, Бранка Цвејића, Војиславе Вуковић-Терзић, Александра Живановића, Александра Пандуровића и осталих познатих музичких педагога. Ова школа се увек издвајала по квалитету ученика и професорског кадра, о чему сведоче бројне награде и признања.

Седиште Музичке школе „Станковић“ је у улици кнеза Милоша број 1а, међутим, на тој локацији не може да се одржава настава из разлога што је пре десет година порушен део школске зграде уз обећање да ће се изградити нови објекат за потребе школе. Нажалост, обећање ни дан данас није испуњено, па једна од најстарих и најпризнатијих школа у Београду ради под отежаним условима. Упркос томе, школа и данас ниже бројне резултате, а ученици и данас заслужно држе рејтинг школе „Станковић“.

Музичко школство у Србији

Музичко школство (енгл. music еducation) у Србији представља актуелни пресек стања деловања свих музичко-образовних установа специјализованих да препознају и припремају надарену децу (младе) за стицање знања, појмова и умећа из области музике, уз систематичну и континуирану наставу (обуку) од стране стручног наставног кадра, а све то им омогућава даље музичко школовање и напредовање, ако то желе.

Радивој Лазић

Радивој Лазић (Кикинда, 1. августа 1953) српски је музичар, кларинетиста, педагог, композитор, сликар и дечји писац.

Смедерево

Смедерево је град и седиште Подунавског округа. Налази се на обалама Дунава у североисточном делу Србије. Према попису из 2011. било је 64.175 становника (према попису из 2002. било је 62.805 становника). Шире подручје града Смедерева има 108.209 становника.

Смедерево је са изградњом Смедеревске тврђаве 1430. постало престоница Српске деспотовине пошто је Београд, дотадашња престоница, враћен Угарској 1427. године. Смедеревску тврђаву је основао тадашњи српски деспот Ђурађ Бранковић. Смедеревска тврђава је тада представљала највећу равничарску тврђаву у Европи.

Смедерево је данас велики индустријски центар.

Списак музичких и балетских школа у Србији

Списак музичких и балетских школа у Србији

Фали београдска општина!

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.