Мохарач

Мохарач је језеро смештено североисточно од Ердевика, општина Шид. Језеро се протеже правцем североисток—југозапад у дужини од око 2 километара, смештено је на надморској висини од 123 метара, а заузима површину од око 55 хектара. Настало је преграђивањем долине потока Мохарач браном дужине 270 и висине 16 метара. Мохарач је окружен обрадивим земљиштем на чијој су површини заступљене житарице и винова лоза. Обале језера су благо стрме и ниске, а североисточни део језера окружује национални парк Фрушка гора, па је тај и околни део језера под другим степеном заштите. [1]

Мохарач
Jezero Moharač 824
Мохарач
ЛокацијаСремски управни округ
Координате45°07′42″ СГШ; 19°25′43″ ИГД / 45.12843° СГШ; 19.42850° ИГД Координате: 45°07′42″ СГШ; 19°25′43″ ИГД / 45.12843° СГШ; 19.42850° ИГД
Типвештачка акумулација
Земље басена Србија
Макс. дужина2 km
Површина0,55 km2
Над. висина123 m
Мохарач на мапи Србије
Мохарач
Мохарач

Галерија

Jezero Moharač 825
Jezero Moharač 829

Види још

Референце

  1. ^ Српско географско друштво: Драгуљи Срема, Александар Крајић, Приступљено 16. 1. 2013.

Спољашње везе

Винарија Брестовачки

Винарија Брестовачки се налази у Ердевику, док су виногради засађени на потезима Лице и Гвоздењак, са леве и десне обале језера Мохарач, на површини од 23ha, а микролокалитет је идеалан за винову лозу због јужних падина Фрушке горе и ружа ветрова.Прерада грожђа се врши у Ердевику. Уз савремену технологију и контролисану температуру се врши ферментација и даље одлежавање вина. Вина су заокружена и пуна, са израженим сортним карактеристикама и аромама и кристалном бистрином. Најбољи ужитак се остварује када се пију расхлађена на температури од 10 до 12 °C.

Врањеш

Врањеш (или Врањаш) језеро је смештено југоисточно од Манђелоса, општина Сремска Митровица. Од центра општине Сремска Митровица је удаљено 12, а од Београда око 70 километара. Језеро се протеже правцем север—југ на надморској висини од 112 метара, а заузима површину од око 20 хектара. Настало је 1976. године. Храни се водом из истоименог потока и из локалних извора, а има и своју отоку — поток Манђелос. Десна страна долине језера је благо стрма и оголићена, док је лева страна стрмија и претежно обрасла врбом. Висина долинских страна креће се око 10 метара. Долинске стране језера су, као и код језера Чалма и Мохарач, прекривене обрадивим површинама.

Поток Мохарач

Поток Мохарач је водени ток на Фрушкој гори, притока је канала Баракут, дужине 13,4km, површине слива 29,2km², у сливу реке Саве.

Извире на јужним падинама Фрушке горе, западно од насеља Визић (8225 м.н.в.). Највише притока прима у изворишном делу. Каналисан је скоро целом дужином тока. Текући ка југозападу, протиче са источне стране насеља Ердевик, након чега се улива у канал Баракут (98 м.н.в.). Амплитуде протицаја крећу се од 1,5 л/с до 5,5 m³/с. На току североисточно од Ердевика, изграђена је истоимена хидроакумулација. У изворишном делу слива налази се манастир Дивша.

Списак језера у Србији

У Србији је највеће Ђердапско језеро вештачко акумулационо језеро на Дунаву, а за њим следе Власинско и Перућачко језеро. Туристички су посебно занимљива: Лудашко, Палићко, Сребрно и Белоцркванска језера.Следи списак језера и других стајаћих вода у Србији.

Туристичка организација Шид

Туристичка организација Шид је једна од јавних установа града Шида, основана 2008. године, одлуком Скупштине општине Шид, када су почели и први организовани облици туризма у општини Шид, са намером да општина Шид постане видљива на туристичкој карти Србије.

Фрушка гора

Фрушка гора је острвска планина у Србији, у оквиру које се налази национални парк. Највећи део Фрушке горе се налази у северном делу Србије, у Срему, делу аутономне покрајине Војводине, док мали део залази у источну Хрватску, у Вуковарско-сријемску жупанију.

Фрушка гора се простире дужином од око 78 km и ширином од 12 до 15 km и захвата површину од 255 km². Део Фрушке горе је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 m).

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.