Морозвиждска епархија

Морозвиждска епархија (позната у литератури и као Морозвиздска епархија, односно Морозвишка епархија) је бивша православна епархија, која је обухватала подручје око горњег и средњег тока реке Брегалнице. Први пут се помиње 1018. године у повељи византијског цара Василија II (976-1025) којом се одређује јурисдикција Охридске архиепископије, а приликом набрајања њених епископија наведена је између Струмичке и Велбуждске епархије. Морозвиждска епархија је у то време обухватала крајеве: Морозвижд на Брегалници, Козјак на Пчињи, Славиште око Криве Реке, Злетово око Злетовчице - десне притоке Брегалнице, Луковицу југозападно под Осоговом, Пијанац око данашњег Царевог Села и Малешево око горње Брегалнице. У 11. и 12. вијеку Морозвиждска епархија је такође названа и брегалничком, малешевском или овчјепољском. Све те крајеве ослободио је од Византица српки краљ Стефан Милутин (1282), након чега је то подручје ушло у састав Српске архиепископије.[1]

Morodvis basis1
Тлоцрт са прикзом сукцесије позноантичких и средњовековних црквених објеката у месту Морозвижду

Референце

Morodvis - IV century
Остаци позноантичке базилике, са познијим средњовековним слојевима у месту Морозвижду
  1. ^ Јанковић 1985, стр. 14, 36-37, 60, 64, 125.

Види још

Литература

Мородвис

Мородвис (мкд. Мородвис; срп. Морозвижд) је насеље у Северној Македонији, у источном делу државе. Мородвис је у саставу истоимене општине Зрновци.

Морозвижд

Морозвижд, односно Морозвизд може бити:

Морозвижд (жупа), средњовековна жупа у сливу реке Брегалнице

Морозвижд (село), данашњи Мородвис, село у Северној Македонији

Морозвиждска епархија, средњовековна православна епархија

Морозвижд (жупа)

Морозвижд је средњовековна жупа у сливу реке Брегалнице, са средиштем у истоименом месту Мородвижду (мкд. Мородвис) у Кочанском пољу. Морозвиждска жупа је ушла у састав средњовековне српске државе на почетку владавне краља Стефана Милутина (1282-1321), а крајем 14. века је пала под турску власт (1395).

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.