Младенци

Младенци се празнују 22. марта а посвећени су успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године. Сви ови мученици беху младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на започетку њиховог брака и живота у брачној заједници. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице. Овде ваља напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Fortymartyrs
Светих 40 мученика

Види још

Литература

  • Српске славе и верски обичаји; Епископ Николај и Протођакон Љубомир Ранковић
  • Ш. Кулишић, П. Ж. Петровић, Н. Пантелић. Српски митолошки речник — Предузеће Нолит: 1970, Београд.

Спољашње везе

28. децембар

28. децембар (28. 12) 362. је дан године по грегоријанском календару (363. у преступној години). До краја године има још 3 дана.

La ley del silencio (серија)

La ley del silencio (срп. Закон ћутања) америчка је теленовела, продукцијске куће Телемундо, снимана током 2005.

Вајат

Вајат је омања дрвена кућица без прозора – у оквиру дворишта - и личи на оставу. Вајат има две намене. Данас је то остава у којој се „држи опрема и воће“, међутим некада је имао и још једну другу значајнију намену. Вајат је био „просторија за живот брачног пара“.

Реч вајат је турског порекла (хауат) и означава „омању, већином дрвену зграду у дворишту сеоске куће у којој ноћивају младенци..."

Некада када се живело у задрузи, када су у сеоској кући, у једној просторији боравиле заједно и по четири генерације, младенци - тек венчани пар, ноћу би се издвајали у вајат. Зато је та омања просторија била удаљена од куће у којој је живео остатак задруге - за случај ако би се младенци у страсти занели и постали сувише гласни. Вајат није имао прозоре - да не би млађарија звирела шта младенци раде. Наравно, убрзо би млада затруднела, па би се некадашњи младенци преселили у заједничку кућу, родила би се деца, живот би кренуо својим током. У вајат би се уселила опрема, воће... да би се опет сређивао за нове младенце и тако укруг.

Са нестанком задруга, заједничког живота у њима, вајат је изгубио једну своју функцију - ако је уопште негде остао сачуван, и данас, служи искључиво као остава.

Венчање

Венчање је церемонија која се одвија приликом ступања у брак. Може се одржати на веома различитим местима, али је најчешће у цркви или некој државној институцији. Венчање које се не обави у цркви назива се грађанско венчање и оно се обавља пред матичарем у присуству два сведока. Тада будући супружници обећавају да ће живот провести заједно и да ће поштовати принципе брака, као и једно друго. Након тога, матичар им издаје венчани лист, односно потврду о томе да је брак званично склопљен. Супружници при томе могу да задрже своје презиме или преузму и/или додају презиме свог супружника.

Венчање принца Вилијама и Кетрин Мидлтон

Венчање принца Вилијама и Кетрин Мидлтон је обављено у петак 29. априла 2011. године у Вестминстерској опатији у Лондону. Принц Вилијам од Велса је упознао Кетрин Мидлтон 2001. године, када су обоје студирали на Универзитету Сент Андрејс. Верили су се 20. октобра 2010, а веридба је објављена 16. новембра исте године.

Припреме за венчање и само венчање су привукли велику медијску пажњу, а церемонију венчања су уживо преносиле телевизије широм света, уз навођење сличности и разлика у односу на венчање Вилијамових родитеља, Чарлса, принца од Велса и леди Дајане Спенсер (1981).

Пажњу је привукло и то што Кетрин Мидлтон потиче из грађанске породице, односно није аристократског порекла. Пред венчање, краљица Елизабета II је свом унуку Вилијаму доделила титуле војвода од Кембриџа, гроф од Стратхорна и барон од Карикфергуса. Тако је Кетрин Мидлтон, удајом за принца Вилијама, постала „Њено краљевско височанство војвоткиња од Кембриџа“, али не и принцеза.

Пошто Вилијам није наследник престола, венчање није у потпуности било државна церемонија, тако да су младенци могли сами да одлуче о многим детаљима свог венчања, укључујући и већи део списка званица, који је бројао око 1.900 људи. Ипак, тај дан је био нерадан у Уједињеном Краљевству, а венчање је у великој мери било церемонијалног карактера. Венчању је присуствовала краљевска породица, као и велики број представника страних династија, дипломата и других гостију које су лично одабрали младенци.

Кетрин Мидлтон је на венчању носила белу венчаницу са шлепом дугим 270 центиметара, коју је креирала Британка Сара Бартон, а имала је и тијару коју јој је позајмила краљица Елизабета II. Принц Вилијам је носио своју униформу почасног чина пуковника Ирске гарде. Вилијамов кум је био његов брат принц Хари, а деверуша је била младина сестра Пипа Мидлтон. Церемонија венчања је почела у 11 часова. Декан Вестминстерске опатије Џон Роберт Хол је служио мису, кентерберијски надбискуп Роуан Вилијамс је водио саму церемонију венчања, а лондонски бискуп Ричард Чартрес је одржао проповед. Читао је младин брат Џејмс Мидлтон. После церемоније, управо венчани пар се уз пратњу превезао кочијама до Бакингемске палате, одакле су по традицији младенци и краљевска породица са балкона поздравили масу људи која се окупила тим поводом. Догађај је завршен надлетањем краљевске авијације над Бакингемском палатом. Мало касније је принц Вилијам у очевом аутомобилу марке Астон Мартин ДБ6 одвезао војвоткињу Кетрин, након што су принц Хари и Џејмс Мидлтон украсили аутомобил регистарским таблицама на којима је писало „JU5T WED“ (управо венчани).

Весна

Весна је богиња пролећа у старој словенској религији.

Реч весна на руском језику значи пролеће и младост. У српском језику се често употребљава израз весник пролећа.

У српском народу се ова реч често користи као женско име.

Врањски обичаји и веровања

Врањски обичаји и веровања су везани за обичаје градског и сеоског становништва у периоду пре и после ослобођења Врањског краја од Отоманског царства. Већина тих обичаја се временом мењала и губила, а неки од њих су опстали и до данас. Практиковали су их сви слојеви друштва, без обзира на вероисповест и етничку припадност.

Постојали су обичаји о рођењу, свадбени обичаји, како код градског тако и код сеоског становништва врањског краја. Код сеоског становништва јављало се и снохачење, које је до Другог светског рата у потпуности искорењено. Постојао је низ обичаја приликом смрти неке особе, као и низ обичаја приликом сахране и годишњице смрти. Доста обичаја је било везано и за празнике као што су Ђурђевдан, крсна слава и Божић. Постојао је и обичај по имену прочка, који је карактеристичан за јужну Србију и данашњу Македонију.

За проучавање обичаја врањског краја врло су битни радови Јована Хаџи-Васиљевића и Борисава Станковића. Радови Јована Хаџи-Васиљевића, који су заосновани на теренским истраживања, незаобилазан су извор приликом проучавања Срба од ослобођења, па све до балканских ратова. Садржина књижевног дела Борисава Станковића, у многим етнографским и фолклористичким радовима идентификује се као неоспорна Врањска традиција тј. реалан опис живота и обичаја у Врању. Сања Златановић, истраживач сарадник Етнографског института САНУ, сматра да дела Борисава Станковића играју кључну улогу у томе како Врањанци конструишу свој идентитет. Она наводи: „Међутим, оно што у Бориним делима представља уметничку транспозицију стварности доживљава се као права старина.“

Глен и Беси Хајд

Глен и Беси Хајд (енгл. Glen and Bessie Hyde) били су младенци који су нестали док су пловили реком Колорадо у Аризони, 1928.

Дајана, принцеза од Велса

Дајана, принцеза од Велса (енгл. Diana, Princess of Wales; 1. јул 1961 — 31. август 1997), рођена као Дајана Френсис Спенсер (енгл. Diana Frances Spencer), била је прва супруга Чарлса, принца од Велса, најстаријег сина и наследника краљице Елизабете II.

Дајана је рођена у породици британског племства са краљевским пореклом као Поштована Дајана Спенсер. Била је четврто дете и трећа кћерка Џона Спенсера, осмог ерла Спенсера и Поштоване Франсис Рош. Одрасла је у Парк Хаусу, који се налази на Сандрингамском поседу, а образовала се у Енглеској и Швајцарској. Када је њен отац наследио титулу ерла Спенсера 1975. године, она је постала дама Дајана Спенсер.

Венчање са принцом од Велса одржано је 29. јула 1981. године, у катедрали Светог Павла, имало је огромну светску гледаност од преко 750 милиона људи. За време брака, Дајана је носила титулу принцезе од Велса, војвоткиње од Корнвола, војвоткиње од Ротсеја, грофице од Честера и баронесе од Ренфруа. Родила је два сина, принчеве Вилијама и Хенрија, који су други и трећи у реду за наследство британског престола. Као принцеза од Велса, Дајана је преузела краљевске дужности у име краљице и представљала краљицу у иностранству. Стекла је огромне симпатије својим добротворним радом и подршци Међународној кампањи забрани мина. Одржавала је везу са десетинама добротворних организација укључујући лондонску болницу Велика Ормондова улица за децу, којом је председавала од 1989. године.

Драјковце

Драјковце (алб. Drekoci) је старо српско насеље у општини Штрпце на Косову и Метохији, у Србији. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Драјковце, у подножију Шар планине, на десној обали реке Лепенац, површине 1094 ha. Сеоска слава је св. Четрдесет мученика (Младенци). Током Мартовског погрома 2004. године, у Драјковцу су убијена двојица Срба.

Запис

Запис је, у Србији, дрво које представља светињу за село на чијем подручју се налази. Дрво постаје запис чином освештења, при чему се у његову кору урезује крст. За запис се бира крупно дрво, првенствено храст, а ређе цер, брест, јасен и дивља крушка. Поред њега може бити постављен крст (често камени), a околни простор може бити ограђен.

Запис је табуирано дрво: верује се да ће онога ко се усуди да га посече или на други начин оштети задесити велика несрећа. На њега се не сме пењати или под њим спавати, плодови му се не смеју кидати нити гране ломити. Чак ни саме од себе отпале гране се не смеју сакупљати. Село може имати више записа: главни запис у насељу или поред њега, и неколико других обично одабраних тако да окружују сеоско подручје са свих страна.

Лутрофор

Лутрофор (грч. λουτροφόρος, од грч. λουτρόν и грч. φέρω; лат. Loutrophoros) је посебна врста грчке керамичке посуде, карактеристичне по издуженом врату са две дршке. Лутрофори су према писању античких извора, служиле за доношење воде са извора Калироје, у којој су се младенци купали, пре венчања. Ове посуде имале су улогу и у ритуалима приликом сахрањивања. Као надгробно обележје, били су симбол чедности.

Манастир Бошњане

Манастир Бошњане је манастир Епархије крушевачке Српске православне цркве из 14. века.Назив манастира се помиње и у облику Бошњани, који се среће у делу литературе, као и у појединим средствима јавног информисања.

Медени месец

Медени месец је путовање младенаца, организовано убрзо након венчања.Повезује са егзотичним местима, романтичним заласцима сунца, интимом, луксузним хотелима и свиме осталим што вас може размазити и учинити Ваш одмор лепшим и опуштенијим. Једно рано упућивање на медени месец је у Поновљеном закону 24:5 „Када је мушкарац недавно ожењен, он не треба ићи на војне експедиције, нити ће се било која јавна дужност њему наметнути. Он ће бити ослобођен на једну годину за добро своје породице, и донети радост супрузи у браку.“

У западној култури, обичај да младенци иду на одмор заједно је настао почетком 19. века у Великој Британији. Парови су кретали у посету родбини која није била у могућности да присуствује венчању. Пракса се ускоро проширила на цео европски континент. Најпопуларнија дестинација за медени месец је француска ривијера и Италија, а посебно туристичка места и романтични градови као што су Рим, Верона или Венеција. Типично брачно путовање би почело у ноћи након венчања. Међутим, у 21. веку, многи парови не остављају узванике и госте већ путују 2-3 дана након свечаности и пријема.

Медовина

Медовина је тип алкохолног ликера направљен ферментацијом мешавине меда и воде.

Медовина се у стара времена давала војницима, који су њиме заливали ране верујући да ће брже да их зацеле.

Медовина је била више него само пиће, попут вина, веровало се у њене магичне моћи ревитализације и лековитости, медовина је сматрана еликсиром за дуг живот. Људи су веровали да ће, пијући је, постати бесмртни.

Веровало се да медовина побољшава мужевност и плодност а у томе, као и у сваком миту и легенди, има истине, јер је медовина богата витамином Б и амино-киселинама које подстичу изградњу протеина који делују на издржљивост.

Медовина је једно од најстаријих алкохолних пића које је човек открио, мед, као основна сировина, био је лако доступан у природи, користио се за исхрану, а временом се додавао разним напицима и тако је настала медовина.

Медовина се добија алкохолном ферментацијом раствора природног меда, а поступак којим се добија исти је као у производњи вина. Према неким испитивањима, медовина садржи око 13 % алкохола, 5 % екстракта и 0,17 % минералних соли. Може да се производи као алкохолно и као безалкохолно пиће, пријатне је ароме и укуса. Медовина није вештачко пиће, напротив, она је природни производ сличан вину, пошто се основни састојци мед, односно грожђе, под утицајем алкохолог врења, претварају у алкохол и угљен-диоксид. Као што код вина укус и квалитет зависе од сорте грожђа и његових особина, тако и квалитет медовине зависи од врсте меда, начина његове производње и старости.

Наводно су током првог месеца у браку, младенци пили медовину, што би требало да буде етимологија термина медени месец.

Област Саранда

Област Саранда (алб. Rrethi i Sarandës; грч. Αγιοι Σαραντα, у преводу са грчког: Светих Четрдесет (мученика Севастијских) - Младенци) је једна од 36 области Албаније. Налази се у јужном делу земље, у округу Валона, у области Северни Епир, на приближним координатама 39,88°N, 20,00°E.

Површина области је 730 km².

Према попису из 2001, број становника области је 35.235. По попису из јануара 1993, број становника је био 53.700.

Центар области је град Саранда. Међу осталим значајним местима су Кониспољ (на граници са Грчком), Ксамил (одмаралиште), Чуке, Врине и Бутринт (археолошко налазиште).

Грчка мањина чини велики проценат становника области Саранде. Постоји и неколико влашких села.

Обухвата општине: Аљико, Дивр, Кониспољ, Ксамиљ, Љивадја (Ливадија, Ливада), Љуков (Луково), Маркат, Саранд (Саранда) и Џар.

Свете тајне

Свете тајне (грч. μυστήρια — тајна) су хришћански обреди. Њихов број се разликује код различитих хришћанских деноминација.

У православљу су то крштење, миропомазање и свештенство и не могу се поновити, док се остале тајне понављају. Приступ животу у Православној цркви у целини је светотајински.

По хришћанском веровању, света тајна је чин који преображава. Преображење је истински циљ Господа Бога у његовим спаситељским делима. У Христу, Бог не само да нас спасава, не само да нам опрашта грехе него, и преображава наше животе. Свете тајне су свештене радње којима Црква преображава наш живот, освећује га. Бог је створио материју као и дух, а стварни грех човека је што је раздвојио и подвојио материју и дух да би се подредио материји, постао њен роб. Свете тајне поновно спајају раздвојено.

Обично се каже да у Цркви има седам светих тајни, јер број седам означава савршенство. Међутим у Цркви има безброј светих тајни, у њој је све Света тајна.

Сигри Унсет

Сигри Унсет (норв. Sigrid Undset; Калундборг, 20. мај 1882 — Лилехамер, 10. јуна 1949), била је норвешка књижевница, добитница Нобелове награде за књижевност 1928.

Црква брвнара у Вранићу

Црква брвнара у Вранићу (Градска општина Барајево) подигнута је 1823. године на темељима старије цркве из 18. века. Представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Црква брвнара налази се у црквеној порти у Вранићу, поред новије цркве Светог Илије. Данас је ово црква Светих четрдесет мученика (Младенци).

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.