Миџор

Миџор је највиши врх Старе планине у Србији, такође и највиши врх уже Србије[1]. Налази се на граници Србије и Бугарске¹. Миџор се налази на Старој планини на висини од 2.169 метара. Недалеко од њега је и извор Трговишког Тимока и Лома. Геолошку основу Миџора чине пермски црвени пешчари.

Напомена: ¹Граница између Србије и Бугарске на Старој планини пружа се вододелницом, а како је Миџор једна од највиших тачака, он се налази на самој граничној линији између ове две државе.[2]

Миџор
Midzor (1)
Миџор
Географске карактеристике
Ндм. висина2.169 m
Координате43°23′42″ СГШ; 22°40′38″ ИГД / 43.3950° СГШ; 22.6772° ИГД Координате: 43°23′42″ СГШ; 22°40′38″ ИГД / 43.3950° СГШ; 22.6772° ИГД
Географија
Миџор на мапи Србије
Миџор
Миџор
Државе Србија,  Бугарска
МасивСтара планина

Географија

У подножју планине се налази планинарски дом Бабин зуб и излетиште, а у подножју Бабиног Зуба је град Књажевац који је на саставу Трговишког и Сврљишког Тимока.

Галерија

Pozicija Midzora

Тачна позиција Миџора, посматрано из околине Бабиног зуба

Midzor-u-oblacima

Миџор у облацима

Midzor2

У самом подножју

Na-krovu-Srbije2

Граничници ка Бугарској

Midzor

У част првом освајачу Миџора

Midzor sneg maj

Поглед на Миџор са снегом у мају

Midzor pogled Babin zub

Миџор поглед са Бабиног зуба

Pogled na Midžor

Поглед на Миџор

Midžor u daljini

Миџор у даљини

Извори

  1. ^ Србија на CIA The World Factbook-у
  2. ^ Топографска карта (1971):Пирот 584-1-2, Војногеографски институт, Београд, размера 1:25.000
Live in St. Louis

Лајв ин Сент Луис (енгл. Live in St. Louis, срп. Уживо у Сент Луису) други је уживо албум рок групе Забрањено пушење, објављен 22. марта 2004. године у издањима загребачког Менарта, сарајевског Интакт рекордса и београдског Маскома. Све песме су снимљене на концерту у клубу у Сент Луису, Мисури, 26. маја 2002. године, за време северноамеричке турнеје Забрањеног пушења.

Са албума су реализована два сингла: "Посљедња оаза (Фикрета)" и "Зеница блуз".

Бабин зуб

Бабин зуб је излетиште на Старој планини у околини Књажевца и налази се на надморској висини од 1550 m. У близини се налази истоимени планински врх на 1758 m. надморске висине, одакле почиње успон на Миџор, који је највиши планински врх у Србији, без Косова и Метохије, са висином од 2169 m.

Изграђено је неколико скијашких стаза, а на Бабином зубу се налази планински дом и хотел који припада Електропривреди Србије.

Балканске планине

Балканске планине су планински ланац који се простире у источном делу Балканског полуострва.Балканске планине се пружају од врха Вршка Чука на граници између Бугарске и Србије на истоку, преко централне Бугарске до рта Емине на Црном мору. Дужина овог планинског система износи 557км. Највиши врхови Балканских планина налазе се у централној Бугарској. Највиши врх је Ботев 2376 м,што планински ланац чини трећим највишим у земљи, после Риле и Пирина.Планински ланац формира слив између сливних подручја Црног и Егејског мора. Крашки рељеф краси велики број пећина, укључујући пећину Магуру, у којој се налазе најзначајнији пећински цртежи из палеолитског периода.

Бог вози Мерцедес (албум)

Бог вози Мерцедес је седми студијски албум рок групе Забрањено пушење објављен у децембру 2001. године у издању музичких издавачких кућа Менарт, ТЛН-Еуропа и Актив тајм.

Видиковац Козји камен

Козји камен је видиковац у југоисточној Србији на неких 18 км од Пирота, на путу за Рсовце. Такође постоји и шумски пут из правца села Велика Лукања и Бела.

Ово је један од врхова Видлич планине и налази се на 1.181 мнв у делу званом Висок.На 12. км пута за Рсовце налази се табла и скретање на земљани пут којим се после неких 3 км кроз шуму стиже до самог видиковца.

Налази се непосредно изнад Завојског језера, тако да се пружа поглед на цело језеро, као и меандре Височице на месту где се улива у језеро, поред села Паклештица.

Гледано у даљину изнад језера виде се врхови Бабин зуб и Миџор, док се на другу страну пружа поглед на старопланински масив и врх Ком.

Дупљак

Дупљак (2032 m) је други највиши врх Старе планине у Србији. То је, не рачунајући Миџор, једини врх виши од 2000 метара на дијелу Старе планине који припада Србији. Дупљак се налази на граници Србије и Бугарске, сјевероисточно од Миџора (који је такође на граници), и удаљен је од њега 3 km.

За разлику од Миџора, који је највиша тачка на једном огромном громадном узвишењу, врх Дупљак је знатно израженији, оштрији и по изгледу атрактивнији од Миџора. Између Миџора и Дупљака, на висини од 1789 m, налази се превој Вучја јама, одакле креће стрм и каменит пут до Дупљака.

Кална (Књажевац)

Кална је насеље у Србији у општини Књажевац у Зајечарском округу. Према попису из 2002. било је 553 становника (према попису из 1991. било је 629 становника). До 1965, године је ово насеље седиште Општине Кална коју су чинила насељена места: Алдина Река, Балта Бериловац, Црни Врх, Ћуштица, Габровница, Иново, Јаловик Извор, Јања, Кална, Равно Бучје, Стањинац, Шести Габар, Татрасница и Вртовац. После укидања општине подручје бивше општине је у целини ушло у састав општине Књажевац. Област чије је средиште Кална позната је и под именом Буџак.

Карпатско-балканске планине

Карпатско-балканске планине су део северне зоне набирања веначних планина Европе. Заузимају простор између Панонског басена, старе Родопске масе на западу и Влашко-понтијског басена на истоку. Својим мањим делом, простиру се на крајњем истоку Србије, између Дунава на северу, Руј-планине и Лужничко - Заплањске котлине на југу, долином Јужне и Велике Мораве на западу и границе са Бугарском на истоку. Граде их стене различите старости и порекла, као што су пешчари, кречњаци, вулканске и еруптивне стене. Најстарије стене покривене су пешчарима и до 1.000 м, док су кречњачке стене и до 600 м дебљине.

Музеј Револуције (албум)

Музеј Револуције је девети студијски албум рок групе Забрањено пушење, објављен 7. новембра 2009. године у издањима сарајевске дискографске куће Хајат, загребачког Кроација рекордса, подгоричких Вијести и београдског Лонг Плеја. Објављен је на 92. годишњицу Октобарске револуције.

Општина Књажевац

Општина Књажевац се налази у источном делу Србије, уз границу са Републиком Бугарском и улази у састав Тимочке Крајине.

Радови на цести (албум)

Радови на цести је десети студијски албум рок групе Забрањено пушење, објављен 10. октобра 2013. године у издању Кроација рекордса, Тропика и Далас рекордса. Албум је снимљен у студију Плави Филм у Загребу.

Најпознатија песма са албума је песма "Бошко и Адмира", инспирисана стварним особама и несретном окончању њихових живота.

Сигнали над градом

Сигнали над градом је југословенски из 1960. године. Филм је сниман у Карловцу у данашњој Хрватској. Радња филма заснована је на истинитим догађајима који су се десили у Карловцу 1941. године.

Стара планина

Стара планина или Балкан планина, припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 km.

Стара планина се већим делом налази у Бугарској, а знатно мањим делом на југоистоку Србије. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376 m) у Бугарској, а у Србији Миџор (2169 m).

Стара планина удаљена је 330 km од Београда, 70 km од Ниша, 100 km од Зајечара, 50 km од Књажевца или Пирота.

Топлодолска река (притока Темштице)

Топлодолска река је друга најважнија притока (саставница) у сливу Височице (Темштице), која дренира јужне падине Старе планине. Настаје у Топлом Долу спајањем Јаворске и Рекитске реке. У ширем смислу она припада сливу реке Темштице као њена лева саставница, а у најширем смислу припада сливу реке Нишаве, односно Јужне Мораве, затим Велике Мораве, Дунава, па самим тим и Црноморском сливу. Административно слив Топлодолске реке припада општини Пирот у Пиротском управном округу.

Трем (врх)

Трем је са својом висином од 1810 метара највиши врх Суве планине, на њеном западном краку.

Предео око врха је каменит, састављен од вртача и увала које су на свом дну травнате.Трем, један од највиших врхова у Србији важи и за најатрактивнији врх, највише због тога што северни део кречњачке стене која формира врх има вертикални пад од 1.000 метара.

Са врха се пружа поглед готово на целу југоисточну Србију, укључујући масив Старе планине са врхом Миџор, као и на Сврљишке планине и цело Заплање.Трем је и циљ најмасовније планинарске републичке акције под називом Зимски успон на Трем.

Још једна од масовних планинарских акција која се одржава дужи низ година је и Ноћни успон на Трем.

Административно масив око врха, као и сам врх припадају општини Нишка бања.

Убиство на позорници (ТВ филм)

„Убиство на позорници” је југословенски ТВ филм из 1964. године. Режирала га је Љиљана Билуш а сценарио је написао Тито Строци.

Ходи да ти чико нешто да (албум)

Ходи да ти чико нешто да је осми студијски албум рок групе Забрањено пушење, објављен 16. новембра 2006. године у Босни и Херцеговини у издању ЦИВИТАС-а. У Хрватској је објављен 15. марта 2007. године. Маском је издао албум у Србији 2007. године. Ово је други дупли студијски албум групе, а поднаслови су Се кличем Мујо и Се кличем Суљо.

Шок и невјерица (албум)

Шок и невјерица је једанаести студијски албум босанскохерцеговачке рок групе Забрањено пушење објављен 31. октобра 2018. године у издањима зеничке издавачке куће Тропик те у издању Менарта за Србију и Хрватску.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.