Мињо

Мињо (шп. Miño, порт. Minho) је река у Шпанији и Португалији. Дуга је 310 km. Улива се у Атлантски океан.

Мињо
Tui Miño 060415 1
Minho River map
Опште информације
Дужина310 km
Водоток
УшћеАтлантски океан
Географске карактеристике
Држава/еШпанија

Види још

  • Списак река у Шпанији
Барселос

Барселос (порт. Barcelos) је познати град у Португалији, смештен у њеном северозападном делу. Град је други по значају у оквиру округа Брага, где чини једну од општина.

Симбол Португалије, петао, води порекло од „Петла из Барселоса“.

Брага

Брага (порт. Braga) је трећи по величини и значају град у Португалији, смештен у њеном северозападном делу. Град је седиште истоименог округа Брага, као и историјске области Мињо.

Брага је истовремено један од најстаријих градова и један од најсавременијих градова у Португалији, са најбржим растом и привредним развојем.

Брага (округ)

Округ Брага (порт. Distrito de Braga) је један од 18 округа Португалије, смештен у њеном северном делу. Седиште округа је истоимени град Брага, а значајан је и град Гимараис.

Вимблдон 1973 — мушкарци појединачно

Јан Кодеш је освојио турнир. У финалу је победио Алекса Метревелија резултатом 6-1, 9-8, 6-3.

Турнир је обележио бојкот великог броја играча због суспензије Николе Пилића. На овом турниру по први пут је одигран тајбрек при резултату 8-8.

Вијана до Кастело

Вијана до Кастело (порт. Viana do Castelo), или Виана Ду Каштелу, је значајан град у Португалији, смештен у њеном крајњем северозападном делу. Град је седиште истоименог округа Вијана до Кастело, где чини једну од општина.

Вијана до Кастело (округ)

Округ Вијана до Кастело (порт. Distrito de Viana do Castelo) је један од 18 округа Португалије, смештен у њеном крајње северном делу. Седиште округа је истоимени град Вијана до Кастело.

Галерија грбова Португалије

Галерија грбова Португалије обухвата актуелни Грб Португалије, историјске грбове Португалије, грбове португалских општина, грбове аутономних покрајина и грбове општина аутономних покрајина.

Географија Португалије

Португалија заузима западни део Пиринејског полуострва на југозападу Европе, између Атлантског океана и Шпаније. По свом положају Португал је изразито атлантска земља. Са површином од 92.391 спада међу најмање земље у Европи. У држави живи око 10.500.000 становника, па густина насељености износи 114 ст/km². Крајња западна тачка, која је истовремено крајња западна тачка континенталног дела Европе, је рт Рока, док крајњу источну тачку чини место Миранда до Доуро. Са обала Португалије кретале су бројне истраживачке експедиције око Африке према Индији (Васко де Гама), око света (Магелан), и према Јужној Америци. Као значајна поморска сила у прошлости је стекла велику прекоокеанску империју. У састав Португалије улазе атлантска острва Мадеира и Азори.

Гимараис

Гимараис (порт. Guimarães), или Гимараиш, је значајан град у Португалији, смештен у њеном северном делу. Град је у саставу округа Брага, где чини једну од општина.

Гимараис је имао веома важну улогу у раној историји Португалије, па га називају и „градом-колевком португалске државности“.

Старо језгро Гимараиса је под заштитом УНЕСКО-а као светска баштина од 2001. године као изванредно сачуван пример развоја средњовековног средишта у савремени град богат архитектонском културном баштином од 15. до 19. века која је сачувала старе материјале и поступке градње. У складу са датим Гимараис ће, заједно са Марибором, бити Европска престоница културе 2012. године.

Овде се налази фудбалски клуб Виторија Гимараис.

Луго

Луго (шп. Lugo; гал. Lugo) град је у северозападној Шпанији, и главни је град истоимене покрајине Луго у аутономној заједници Галиција. Лежи на реци Мињо, и окружен је старим, не много високим планинама на надморској висини од 465 m.

Град је основан између 26. и 12. године п. н. е. Основао га је легат цезара Августа, Пауло Фабио Максимо, који је у част римског цара град крстио као Лукус Августи (лат. Lucus Augusti; латинска реч лукус значи „јасан“ или „света шума“, према различитим ауторима). Град је основан на месту старог војног логора који је ту постојао од пре Пунских ратова. Луго је најстарији главни град Галиције.

Миливоје Ђилас Мињо

Миливоје Ђилас Мињо (Подбишће, код Мојковца, 1914 — Јајинци, код Београда, 5. март 1942), студент агрономије и учесник Народноослободилачке борбе.

Отворено првенство Француске у тенису 1972 — мушкарци појединачно

Андрес Химено је освојио турнир. У финалу је победио Патрика Проасија резултатом 4-6, 6-3, 6-1, 6-1.

Отворено првенство Француске у тенису 1973 — мушкарци појединачно

Илије Настасе је освојио турнир. У финалу је победио Николу Пилића резултатом 6-3, 6-3, 6-0.

Отворено првенство Француске у тенису 1976 — мушкарци појединачно

Адријано Паната је освојио турнир. У финалу је победио Харолда Соломона резултатом 6-1, 6-4, 4-6, 7-6.

Повоа де Варзим

Повоа де Варзим (порт. Póvoa de Varzim) је значајан град у Португалији, смештен у њеном северозападном делу. Град је важно насеље у саставу округа Порто, где чини једну од општина.

Повоа де Варзим је најпознатије приморско летовалиште северне Португалије. Развоју туризма доприноси и то што је град једно од ретких места у држави где се може законито коцкати.

Португалија

Португалија, или Португал (порт. Portugal), званично Португалска Република (порт. República Portuguesa), држава је на западу и југозападу Иберијског полуострва у југозападној Европи, и најзападнија је земља континенталне Европе. Португалија се граничи са Шпанијом на северу и истоку, а на западу и југу излази на Атлантски океан. Осим тога, у састав Португалије улазе два архипелага у Атлантику, Азори (Açores) и Мадеира (Madeira). Главни град је Лисабон, а службени језик је португалски.

За културу Португалије, карактеристична је фадо музика, а најпознатије певачице су Амалија Родригуес и Мариза, која је наступала у Београду и широм света. Португалска храна је базирана на риби, туњевини и пиринчу, рижоту. Ова земља је позната по својим винима, сиревима, као и наранџама. Португалска колонијална архитектура је присутна у разним деловима света, највише у Бразилу, у Индонезији и у Макау. Кула Белем, Тврђава Светог Ђорђа и Трг Педра IV су примери португалске архитектуре.

Светски куп у алпском скијању 1971/72.

Шеста сезона Светског купа у алпском скијању је почела 3. децембра 1971. у Санкт Морицу у Швајцарској а завршена је 19. марта 1972. у Пра Лупу у Француској. У мушкој конкуренцији победник у укупном поретку је био Густав Тени из Италије, док је у женској конкуренцији велики кристални глобус освојила Анемари Мозер-Прел из Аустрије.

Фигеира де Фоз

Фигеира де Фоз (порт. Figueira da Foz), или Фигејра де Фош, је значајан град у Португалији, смештен у њеном западном делу. Град је друго по важности насеље у саставу округа Коимбра, где чини једну од општина.

Фигеира де Фоз је познато приморско летовалиште средишње Португалије. Развоју туризма доприноси и то што је град једно од ретких места у држави где се може законито коцкати.

Француска на Летњим олимпијским играма 2016.

Француска је учествовала на Летњим олимпијским играма 2016. које су одржане у Рио де Жанеиру у Бразилу од 5. до 21. августа 2016. године. Олимпијски комитет Француске послао је 395 квалификованих спортиста у тридесет спортова. Освојено је четрдесет две медаље од тога десет златних. Највише медаља донели су боксери и атлетичари, по шест, а прате их џудисти са пет.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.