Митрополија либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Митрополија либертивилско-чикашка
Српска православна црква
St. Sava Serbian Orthodox Monastery Church
Основни подаци
СједиштеЛибертивил
ДржаваСАД
Основана2009.
Укинута2011.
Архијереј
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит либертивилско-чикашки

Историјат

Митрополија либертивилско-чикашка је формирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. године према којој је извршена арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке, са извјесним преименовањима њихових назива и премјештањем сједишта. Тада су осим Митрополије либертивилско-чикашке конституисане још: Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Након смрти митрополита Христофора Ковачевића Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одредио патријарха српског Иринеја за администратора Митрополије либертивилско-чикашке.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве са редовног мајског засједања, 26. маја 2011, конституисана је Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, а укинута је Митрополија либертивилско-чикашка.[2]

У оквиру митрополије био је и Богословски факултет у Либертивилу основан у јесен 1986. године.[3]

Устројство

Митрополија је обухватала манастир Светог Саве у Либертивилу и Саборну цркву Васкрсења Христовог са три припадајуће јој парохије у Чикагу. Сједиште јој је било у манастиру Светог Саве у Либертивилу.

Митрополит либертивилско-чикашки је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.

Митрополит

Јерархија Либертивилско-чикашке митрополије од 2009. до 2011:

Портрет Име и презиме Време службе
митрополит Христофор Ковачевић 2009—2010.
Патриарх Сербский Ириней.jpg патријарх српски Иринеј, администратор 2010—2011.

Види још

Извори

  1. ^ Одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија („СПЦ“, 4. јун 2009), Приступљено 5. 6. 2019.
  2. ^ Саопштење за јавност Светог архијерејског сабора Српске православне цркве („СПЦ“, 28. мај 2011), Приступљено 17. 8. 2015.
  3. ^ Три деценије Богословског факултета у Либертивилу (СПЦ, 26. април 2017)
Епархија за Америку и Канаду

Епархија за Америку и Канаду или Америчко-канадска епархија је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Од 1921. до 1963. била је под јурисдикцијом Српске патријаршије, а затим подијељена на три нове епархије: Средњозападноамеричку, Западноамеричку и Источноамеричку и канадску. Дотадашњи епископ америчко-канадски Дионисије (Миливојевић) није прихватио подјелу и одвео је Епархију за Америку и Канаду у раскол са Српском православном црквом који је трајао до 1991. када је Митрополија новограчаничка (Слободна српска православна црква) враћена под јурисдикцију Патријаршије српске.

Епархија западноамеричка

Епархија западноамеричка (енгл. Diocese of Western America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Максим (Васиљевић), а сједиште епархије се налази у Алхамбри.

Епархија источноамеричка

Епархија источноамеричка (енгл. Diocese of Eastern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Иринеј (Добријевић), а сједиште епархије се налази у Њујорку и Вашингтону.

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка (енгл. Diocese of New Gracanica - Midwestern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Лонгин (Крчо), а сједиште епархије се налази у Чикагу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Лонгин Крчо

Лонгин (световно Момир Крчо; Олово, 29. септембар 1955) епископ је новограчаничко-средњозападноамерички.

Био је епископ за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке (1999—2009), епископ далматински (1992—1999), епископ аустралијско-новозеландски (1986—1992) и викарни епископ моравички (1985—1986).

Митрополија средњозападноамеричка

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци (енгл. Serbian Orthodox Church in North and South America) органски је дио Српске православне цркве. Обухвата све епархије СПЦ које се налазе на подручју Сјеверне и Јужне Америке: Буеносајреску, Западноамеричку, Источноамеричку, Канадску и Новограчаничко-средњозападноамеричку. Заједнички и аутономни послови ових епархија уређени су посебним Уставом Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, који је донесен 2007. године, а потом и потврђен од Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.Средином 2019. године, учињен је покушај промјене дотадашњег црквеног уређења, путем доношења посебног Устава Српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама, са редефинисаним дјелокругом, који се односио на епархије: Источноамеричку, Западноамеричку и Новограчаничко-средњозападноамеричку. Међутим, поменута промјена се испоставила као противправна, усљед чега је Свети архијерејски синод Српске православне цркве на свом засједању које је одржано 25. септембра 2019. године у Београду, донио одлуку о поништењу спорних промјена и враћању црквеног поретка у пређашње стање.

Христофор Ковачевић

Христофор (световно Велимир Ковачевић; Галвестон, 25. децембар 1928 — Чикаго, 18. август 2010) био је митрополит либертивилско-чикашки од 2009. до 2010.

Био је епископ источноамерички и канадски од 1978. до 1983, затим епископ источноамерички од 1983. до 1991. и митрополит средњезападноамерички од 1991. до 2009.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.