Мирко Јовић

Мирко Р. Јовић (Земун, 13. август 1959) је српски политичар.

Мирко Јовић
Биографија
Датум рођења13. август 1959.(60 год.)
Место рођењаЗемун
 ФНР Југославија

Биографија

Рођен је у Земуну, 13. августа 1959. али од рођења живи у Новој Пазови од оца Радоја и мајке Рајке. Јовићи потичу из села Црквене Водице код Обилића на Косову. У великим сеобама померили су се у област старе Рашке, односно Бобово изнад Пљеваља. Потом су неколико генерација живеле у Милићима на левој обали Дрине. Последњих пет генерација живе у Срему, пре свега у Новој Пазови Јовићева мајка је из породице Маџаревић која у свакој генерацији дала по неког свештеника. Маџаревићи живе са обе стране Дрине и Ваљеву.

Завршио је класичну гимназију у Старој Пазови. Студирао је економију у Београду. Завршио је Академију за Националну оријентацију при српској политичкој емиграцији.

Мирко Јовић је оставио значајан траг у кошарци као играч, тренер и председник клуба. Спортску каријеру је градио у Старој и Новој Пазови а годину дана је провео и у Црвеној Звезди из Београда.

Радио је три године на железници, након тога од 1984. је у самосталном, приватном предузетништву. У време док је играо кошарку био је власник кафеа а потом и власник предузећа за производњу предмета од пластичних маса. Бавио се и трговином. Тренутно је сувласник у мешовитом италијанско - српском предузећу.

У својој богатој биографији стигао је и да статира на филму. Са својим саборцима из друштва "САВА" статирао је у филму "Бој на Косову".

Јовић је ожењен и има четворо деце.

Политичка каријера

Политиком је почео да се бави 1987. у првом антикомунистичком удружењу Друштва Сава где је био и председник. Из тог удружења је на Бадње вече 1990. у Новој Пазови настала Српска народна обнова, прва српска национално-демократска, конзервативна и отворено анти-југословенска странка. Њу су формирали Мирко Јовић као председник, Вук Драшковић, архитекта Илија Ика Глигорејевић, Прота Жарко Гавриловић и Милимир Ђуричић као подпредседници и адвокат Александар Спасић који је био Генерални секретар. Убрзо је Драшковић напустио Јовића и са отцепљеним крилом направио Српски покрет обнове.

Јовић је са добровољцима "Душан Силни" ратовао у војсци Републике Српске Крајне и Републике Српске. Пошто је деведесетих година блиско сарађивао са Момчилом Крајишником, Радованом Караџићем, Биљаном Плавшић и Миланом Бабићем,1996. Српска Народна Обнова, коју је он предводио, донела је одлуку да се уједини у Српску демократску странку српских земаља на челу са Радованом Караџићем. Од те године регистрована је Српска Народна Одбрана у Отаџбини као покрет који делује до данас и Мирко Јовић је почасни председник ове најстарије националне организације. Крајем деведесетих помогао је укрупњавање опозиције и деловање тадашњег Савеза за промене а касније Демократске опозиције Србије. Против њега је Хашки трибунал 2002. и 2003. водио истрагу али никада није подигао оптужницу. Исто тако ниједан суд за ратне злочине у Сарајеву, Загребу и Београду нису подигли било какву оптужницу против Мирка Јовића или било ког његовог сарадника из Српске Народне Обнове или добровољачког одреда "Душан Силни". Од 2004. помагао је или деловао кроз више родољубивих удружеља и државотворних покрета. Без обзира што је мењао организације, како је сам рекао као превозно средство, никада није одустао од својих почетних програмских циљева: обнова српског грађанског, народног и државног идентитета. Од 2018. је члан Нове Србије чији је председник Велимир Илић која тежи истим овим циљевима. У Новој Србији врши функцију председника Извршног одбора.

Види још

Спољашње везе

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Вељко Кадијевић

Вељко Кадијевић (Главина Доња, 21. новембар 1925 — Москва, 2. новембар 2014) био је учесник Народноослободилачке борбе и генерал-армије ЈНА. У периоду од 15. маја 1988. до 8. фебруара 1992. године обављао је функцију савезног секретара за народну одбрану СФР Југославије.

Душан Силни (паравојна формација)

Душан Силни је била српска паравојна формација која је учествовала у рату у Хрватској. Јединицу су чинили чланови Српске народне обнове. Предсједник СНО Мирко Јовић је окупљао добровољце у име СНО и слао их на ратишта.

Европска економска заједница

Европска економска заједница (ЕЕЗ; енгл. European Economic Community (EEC)) била је регионална организација која је за циљ имала економску интеграцију међу својим државама чланицама. Створена је 1957. године Римским уговором. Након формирања Европске уније 1993. године, ЕЕЗ је постала њен дио и преименована у Европску заједницу (ЕЗ; енгл. European Community (EC)). Институције Европске заједнице су 2009. године апсорбоване у шири оквир ЕУ, чиме је Заједница престала да постоји.

Почетни циљ Заједнице је била економска интеграција, укључујући јединствено тржиште и царинску унију, међу својих шест оснивача: Белгија, Француска, Италија, Луксембург, Холандија и Западна Њемачка.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Избори за председника Србије 2004.

Избори за председника Републике Србије 2004. су одржани 13. јуна (први круг) и 27. јуна (други круг). Победио је Борис Тадић.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Милан Мартић

Милан Мартић (Жагровић, 18. новембар 1954) је бивши српски политичар и председник Републике Српске Крајине од 1994. до 1995. године.

Године 2007. је осуђен пред Хашким трибуналом на 35 година затвора за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“. Тренутно је у затвору у Естонији.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Национални центар

Национални центар је опозициона политичка коалиција у Србији, званично оформљена 28. новембра 2018. године, на иницијативу председника Нове Србије, Велимира Илића.

Коалиција је изразито десно, проруски и конзервативно оријентисана, али не искључује евроинтеграције.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Српска народна обнова

Српска народна обнова, скраћено СНО је прва национална странка након пада комунизма Србији која је основана на Бадње вече, 6. јануара 1990. у Новој Пазови. Странка је настала из антикомунистичког удружења Друштво Сава, њен председник је био Мирко Јовић.

Странку су основали Мирко Јовић и Вук Драшковић који је напустио странку, и од отцепљеног крила 14. марта 1990. основао Српску народну одбрану, која се ујединила са Српским слободарским покретом Војислава Шешеља из чега је настао Српски покрет обнове.

Војислав Шешељ и Вук Драшковић су тврдили да је странку формирала полиција.Странка је учествовала у рату деведесетих али је након рата готово ишчезла.

Унпрофор

Унпрофор (енгл. UNPROFOR) је акроним за "United Nations PROtection FORces" (Заштитне Снаге Уједињених нација) и представља ознаку за интернационални војни мандат, основан 21. фебруара 1992, Резолуцијом 743 Савета безбедности, а трансформисан 31. марта 1995.

Војне снаге Унпрофора су биле под контролом Савета безбедности, а од око 39.000 Унпрофових војника из земаља учесница у том подухвату, у мисији их је погинуло 320.

Унпрофор је временом добијао проширења мандата дефинисаним Резолуцијом 743. Тако су долазила проширења дефинисана резолуцијама 762, 769, 779, 758 и 770.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.