Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Миле Новаковић
Mile Novaković
Миле Новаковић
Датум рођења29. април 1950.
Место рођењаКирин, Вргинмост, Социјалистичка Република Хрватска НР Хрватска
 ФНР Југославија
Датум смрти14. септембар 2015. (65 год.)
Место смртиБеоград
 Србија
ШколаВојна академија
ВојскаЈугословенска народна армија
Српска Војска Крајине
Војска Југославије
РодПешадија
Године службе19721992.
19921993.
19931994.
ЧинГенерал-потпуковник
Битке/ратовиРаспад Југославије
Рат у Хрватској

Биографија

Миле Новаковић родио се 29. априла 1950. у селу Кирин близу Вргинмоста. Основну школу завршио је 1964. године, гимназију 1968, а Војну академију ЈНА, смер пешадија, са одличним успехом 1972. године. Након Академије, Новаковић је прошао и више војних курсева: 1978. Виши курс војне полиције, 1983. Командно-штабну академију Копнене војске ЈНА и то све са одличним успехом. Студирао је и у Ратној школи ЈНА, али је школовање прекинуо због распада СФРЈ и грађанских ратова.

Од 1972. до 1990. Новаковић брзо напредује у својој војној каријери, те тако стиче следеће чинове:

Чин пуковника је добио ванредно, током рата 1992. године у саставу ЈНА. У саставу Српске Војске Крајине 1992. године добио је чин генерал-мајора, а исти чин у Војсци Југославије 1993. године. Коначно, чин генерал-потпуковника стекао је ванредно 1994. године.

Током војне службе Миле Новаковић био је распоређен на следечим дужностима:

 • Командир вода у Петрињи (1972—1975);
 • Командир чете војне полиције у Загребу (1975—1979);
 • Заменик команданта батаљона Војне полиције у Загребу (1979—1981);
 • Школовање у КША у Београду (1981—1983);
 • Командант 284. батаљона Војне полиције у Загребу (1983—1985);
 • Начелник штаба 140. моторизоване бригаде у Загребу (1985—1989);
 • Командант 73. моторизоване бригаде у Копривници (1989—1991);
 • Помоћник начелника одељења за наставне послове у органу за оперативно-наставне послове Команде 5. Војне области у Загребу (1991);
 • Начелник одељења за оперативно-наставне послове 8. оперативне групе (1991);
 • Командант 4. бригАде ТО Крајине у Вргинмосту (1991—1992);
 • Командант 80. бригаде Посебних јединица милиције РСК у Војнићу (1992);
 • Командант бригаде крајишке војске за пробој "Коридора" (1992);
 • Командант Главног штаба Српске Војске Крајине у Книну (1992—1994);
 • Помоћник Врховног команданта Српске Војске Крајине за послове националне безбедности и односе са међународним организацијама.

Професионална војна служба у Војсци Југославије му је престала 30. децембра 1994. године.

Преминуо је 14. септембра 2015. године од последица срчаног удара, на путу према Војномедицинској академији (ВМА).

Види још

Литература

 • Новаковић, Коста (2009). Српска Крајина: успони, падови уздизања. Београд; Книн: Српско културно друштво Зора.
 • Sekulić, Milisav (2000). Knin je pao u Beogradu. Nidda Verlag.

Спољашње везе

2015

2015. је била проста година.

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Вељко Кадијевић

Вељко Кадијевић (Главина Доња, 21. новембар 1925 — Москва, 2. новембар 2014) био је учесник Народноослободилачке борбе и генерал-армије ЈНА. У периоду од 15. маја 1988. до 8. фебруара 1992. године обављао је функцију савезног секретара за народну одбрану СФР Југославије.

Европска економска заједница

Европска економска заједница (ЕЕЗ; енгл. European Economic Community (EEC)) била је регионална организација која је за циљ имала економску интеграцију међу својим државама чланицама. Створена је 1957. године Римским уговором. Након формирања Европске уније 1993. године, ЕЕЗ је постала њен дио и преименована у Европску заједницу (ЕЗ; енгл. European Community (EC)). Институције Европске заједнице су 2009. године апсорбоване у шири оквир ЕУ, чиме је Заједница престала да постоји.

Почетни циљ Заједнице је била економска интеграција, укључујући јединствено тржиште и царинску унију, међу својих шест оснивача: Белгија, Француска, Италија, Луксембург, Холандија и Западна Њемачка.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Ибрахим Ругова

Ибрахим Ругова (алб. Ibrahim Rugova; Црнце, Исток, 2. децембар 1944 — Приштина, 21. јануар 2006) био је албански сепаратиста, интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова и самопроглашене „Републике Косово”.

Отац Ибрахима Ругове, Ук Ругова, и деда по оцу Рустем Ругова били су нацистички колаборационисти. Јануара 1945. године обојица су стрељана од стране комунистичких власти.

Логор Челебићи

Концентрациони логор Челебићи био је сабирни логор који су формирали припадници Армије БиХ Алије Изетбеговића током Рата у Босни и Херцеговини и у којем су мучени и убијани Срби са територије општине Коњиц и околине. Међународни Црвени крст регистровао је преко 400 лица која су страдала у овом логору.Тужилаштво БиХ за ратне злочине подигло је оптужницу против Есе Мацића званог Макарон из Јабланице, припадника Армије БиХ, који се терети за ратне злочине над заробљеним Србима током рата у Босни, за нечовечно поступање према заточеним цивилима и ратним заробљеницима српске националности у логору „Челебићи“, као и у спортској дворани Мусала у Коњицу, током 1992. и 1993. године.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Милан Мартић

Милан Мартић (Жагровић, 18. новембар 1954) је бивши српски политичар и председник Републике Српске Крајине од 1994. до 1995. године.

Године 2007. је осуђен пред Хашким трибуналом на 35 година затвора за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“. Тренутно је у затвору у Естонији.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција Медачки џеп

Операција Медачки џеп (познато као и Крвави септембар у Лици) је био трећи напад снага Републике Хрватске на снаге Републике Српске Крајине, од када је подручје РСК стављено под заштиту УНПРОФОР-а. Операција се одиграла између 9. и 14. септембра 1993. године изненадним нападом на српска села на подручју Медачког џепа код Госпића, која су се 18 месеца налазила под заштитом УН.Села Дивосело, Читлук, Почитељ и Медак опљачкана су и сравњена.Операцију је пратило значајније учешће снага УНПРОФОР-а него у дотадашњим сукобима. Било је то највеће учешће канадске војске у војним сукобима још од Корејског рата.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Операција Паук

Операција Паук је била заједничка операција Републике Српске и Републике Српске Крајине да поново успоставе Аутономну Покрајину Западну Босну, која је била савезник Срба. Босанска влада је претходно поразила и загосподарила територијом. Операција се окончала српском побједом и Аутономна Покрајина Западна Босна је опстала све до пада Републике Српске Крајине и краја рата у Босни и Херцеговини.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Унпрофор

Унпрофор (енгл. UNPROFOR) је акроним за "United Nations PROtection FORces" (Заштитне Снаге Уједињених нација) и представља ознаку за интернационални војни мандат, основан 21. фебруара 1992, Резолуцијом 743 Савета безбедности, а трансформисан 31. марта 1995.

Војне снаге Унпрофора су биле под контролом Савета безбедности, а од око 39.000 Унпрофових војника из земаља учесница у том подухвату, у мисији их је погинуло 320.

Унпрофор је временом добијао проширења мандата дефинисаним Резолуцијом 743. Тако су долазила проширења дефинисана резолуцијама 762, 769, 779, 758 и 770.

Руковођење
Команданти
Јединице
РВ и ПВО

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.