Међународна асоцијација за ваздушни превоз

Међународна асоцијација за ваздушни превоз (енгл. International Air Transport Association, франц. Association internationale du transport aérien), позната по свом акрониму ИАТА (од енгл. IATA), је међународна индустријска трговинска група за авио-компаније. Седиште се налази у Монтреалу, провинција Квебек, Канада, где се такође налази и седиште организације Међународне организације цивилног ваздухопловства (ИКАО) (енгл. International Civil Aviation Organization (ICAO).

Ова асоцијација основана је у априлу 1945. године у Хавани, Куба. Наследник је Међународне уније за ваздушни саобраћај, која је основана 1919. године у Хагу, када су почели први редовни међународни летови у свету. У време оснивања, ИАТА је имала 57 чланова из 31 земље, највише из Европе и Северне Америке. Данас, ИАТА има 270 чланова из више од 140 земаља из свих делова света.

Циљ организације је да помогне авио-компанијама да остваре законску конкуренцију и уједначеност цена. При обрачуну цена, ИАТА је поделила свет на три региона:

  1. Северна, Јужна и Средња Америка.
  2. Африка, Блиски исток и Европа (ИАТА Европа обухвата Европу и Алжир, Мароко и Тунис).
  3. Азија, Аустралија, Нови Зеланд и пацифичка острва.

ИАТА издаје трословне ознаке за аеродроме (на пример за аеродром „Никола Тесла“, Београд: BEG) и двословне ознаке за авио-компаније (на пример за Eр Србија: JU), које су најчешће коришћене ознаке ове врсте у свету. ИКАО такође издаје своје ознаке за аеродроме и авио-компаније.

Међународна асоцијација за ваздушни превоз
IATA logo
ИАТА лого
СкраћеницаIATA
Датум оснивања19. април 1945.
Хавана,
 Куба
Типмеђународна трговинска асоцијација
СедиштеМонтреал,
 Канада
Чланови278 авио компанија (2017)
Генерални директорAlexandre de Juniac
 Француска
Веб-сајтwww.iata.org

Спољашње везе

Ерупција вулкана Ејафјадлајекидл 2010.

Ерупција вулкана Ејеафјатлајокутл 2010. односи се на серију појачане вулканске активности Ејафјадлајекидла током 2010. године. Била је то прва ерупција тог вулкана који се налази на југу Исланда, после готово 200 година.

Сеизмичка активност започела је већ крајем 2009. године и кулминирала је у велику вулканску ерупцију 20. марта 2010. Друга ерупција започела је 14. април 2010. и довела је до највећег поремећаја ваздушног саобраћаја у историји Европе узрокованог природном катастрофом. Милиони путника остали су заглављени на аеродромима од 15. априла.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.