Међерда

Река Међерда је река у северној Африци, са дужином од 460 километара је најдужа река Туниса. Извире на Телу Атласу, који је део планине Атлас, у североисточном Алжиру, а затим тече према итоку где улази у Тунис, после 460 километара Међерда се улива у Туниски залив. Она је најважнија и једна од најдужих река у Тунису и главни је снабдевач воде пшеничним пољима у земљи.

Међерда
Medjerda (RN 5)
Међерда
Опште информације
Дужина460 km
Басен22.000 km2
Пр. проток29 ​m3s
СливСлив Средоземног мора
Водоток
ИзворТел Атлас, Алжир
УшћеТуниски залив, Средоземно море
Географске карактеристике
Држава/еАлжир и Тунис

Види још

Галерија слика

Majrda testour

Међерда

Medjerda

Међерда

Географија Туниса

Тунис покрива 163.610 km² што га чини најмањом државом у Магребу. Рељеф Туниса поприлично је другачији од рељефа регије. Земља има велику обалу (1 298 километара). Кроз земљу се у смеру југозапад-североисток протеже планински ланац, који је део источног дела Атласа. Између планина у тој регији налазе се долине и плодне равнице. Највиша је тачка Ђебел Чамби (1544 m), а просечна је висина 700 m. Сахара, која се налази на југу земље, покрива око 40% територија Туниса.

Најважнији је водоток река Међерда која се улива у Туниски залив.

Најважнија природна богатства су: нафта, фосфати, гвожђара, олово, цинк, со и обрадива земљишта.

Мали Атлас

Тел Атлас (познат и као Мали Атлас) је планински ланац преко 1.500 километара дужине, који припада планинском венцу Атлас у северној Африци, која се простире од Марока, преко Алжира до Туниса.

Распони овог система имају просечна узвишења од око 1.500 метара, а чини природну баријеру између Медитерана и Сахаре. Њен највиши врх је Лала Кхедиђа висок 2.308 метара у венцу Ђурђура.

Неколико великих градова као што је алжирска престоница, Алжир са око 1.500.000 становника и Оран са 770.000 становника лежи у подножју Тел Атласа. Алжирски град Константин са око 505.000 становника се налази 80 километара у унутрашњости и директно у планинама на 650 метара.

Тунис

Тунис (раније Тунизија, од франц. Tunisie; арап. تونس‎ [ Tūnis], берберски: ⵜⵓⵏⵙ [Tunes]), званично Туниска Република (арап. الجمهورية التونسية‎ [ al-Jumhūrīya at-Tūnisīya]), магребска је држава у северној Африци, која се на северу и на истоку граничи са Средоземним морем. На западу има границу с Алжиром (965 km) и на југоистоку с Либијом (459 km). Име државе долази од имена главног града Туниса, који се налази на северу земље.

Око 40% територије земље покрива сахарска пустиња, док је остатак земље веома плодан. Овај простор је колевка картагинске цивилизације и житница Римског царства.

Од 1957. Тунис је председничка република. Данас је члан бројних светских и регионалних организација укључујући Арапску лигу, Афричку унију и Заједницу сахело-сахарских држава.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.