Медина

Медина (арап. المدينة المنورة) је град у региону Хиџаз, западни део Саудијске Арабије и средиште је провинције Ел Медина. То је други свети град у исламу, и место где је сахрањен Мухамед. Према процени из 2004. у граду је живело 918.889 становника.

Пре Мухамеда, овај град се звао Јатриб.

Медина
арап. ‏المدينة
Mescidi nebevi

Административни подаци
Држава Саудијска Арабија
РегијаЕл Медина
Становништво
Становништво
 — 2010.1.102.728
Географске карактеристике
Координате24°28′00″ СГШ; 39°36′00″ ИГД / 24.466667° СГШ; 39.6° ИГДКоординате: 24°28′00″ СГШ; 39°36′00″ ИГД / 24.466667° СГШ; 39.6° ИГД
Временска зонаUTC+3
Медина на мапи Саудијске Арабије
Медина
Медина
Медина на мапи Саудијске Арабије

Географија

Медина заузима површину од 589 km2 од тога 293 km2 је урбано градско средиште. Град има четрдесет и пет прекрасно уређених паркова са површином преко милион квадратних метара. За одржавање паркова се брине преко 3000 радника. Осим тога, ту је 15 приватних болница и 54 здравствена центра. Заступљена је суха клима. Температуре се крећу од 30 °C до 46 °C љети, а зими од 15 °C до 25 °C.

Историја

Медина се први пута писано помиње у 6. веку п. н. е. у старим асирским текстовима као „Јатрибу“. Први људи који су запосјели оазу Медине су били људи из племена Бену Матравил и Бену Хауф који тврде да воде директно поријекло од Шама, Нојевог сина. Они су били први који су посадили дрвеће. Када су се доселили јеменска племена Бену Аус и Бену Хазреџ, већ су у њему живјела отприлике 70 арапских и 20 јеврејских племена.

Јевреји су дошли у град у 2. вијеку у јеку Јеврејско-римског рата. Три проминентна јеврејска племена се помињу: Бену Кајнука, Бену Курејза и Бену Надир.

Ситуација у граду се мјења доласком два арапска племена са подручја Јемена, по имену Бену Аус и Бену Хазреџ. Ова племена су радила за јевреје, али су послије се побунили и постали независни. До краја петог стољећа јевреји су изгубили контролу над градом од та два племена али је њихова присутност остала веома јака. Када је Мухамед начинио Хиџре у Медину, јеврејска и арапска племена која су ратовала тада већ 120 година, склопила су међусобну алијансу. Тако су Јевреји из племена Бену Надир и Бену Курејза склопили савез са арапским племеном Бену Аус, док су јевреји из племена Бену Кајнука склополи савез са Бену Хазреџ.

Долазак Мухамеда

Долазак Мухамеда и Мухаџира 622. године, из Меке у Јасриб (Медину) је догађај који је из темеља промијенио политички и религиозни састав града. Дугогодишње ривалство и непријатељство између племена Аус и Хазреџ су нестали; многи од припадника оба племена су прешли на ислам. Мухамед, који је повезан крвно са Хазреџом преко пра-нане је ускоро ујединио конвертоване припаднике оба племена и дао им име Енсарије. Град добија име Медина што дословно на арапском језику значи — град. Неки сматрају да је то изведеница из древног имена града „Мединта“. Муслимани и јевреји су потписали споразум, такозвану „мединску повељу“ („медински устав“) који обавезује јевреје и муслимане на међусобну сарадњу.

Средњовјековна Медина

За вријеме владавине прве четворице Халифа (Рашидунски халифат) границе исламског царства су се прошириле на велике свјетске центре као што је Дамаск, Багдад, Јерусалим и халифат се премјестио у Дамаск, али је Медина увијек остала духовни центар исламског халифата. Од 1517 Медина је под влашћу Османлије.

Модерна Медина

На почетку 20. стољећа у Првом свјетском рату, Медина се суочила са најдужом опсадом у својој историји. Медина је тада био град у склопу Османског царства. Локална власт је била у рукама Хашимитског племена, како Медине тако и Меке. Вођа хашимитског племена Али Ибн Хусејн је подигао устанак против турске власти уз подршку западних земаља (Уједињено Краљевство). Град је био под опсадом од 1916. до 1919. након чега су турске власти су предале град. Хашимити су се прогласили краљевима независног Хеџаза, али су 1924 побијеђени од арапске породице Ибн Сауд који су интегрисали Медину и Хиџаз у Краљевина Саудијска Арабија.

Становништво

Према попису, у граду је 2004. живело 918.889 становника.

Кретање броја становника
1974. 1992. 2004.
198.186 608.295 918.889
Алберто Медина Мендиола (Матаморос)

Алберто Медина Мендиола (шп. Alberto Medina Mendiola) насеље је у Мексику у савезној држави Тамаулипас у општини Матаморос. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Ел Есмерил, Набор Медина В. (Сото ла Марина)

Ел Есмерил, Набор Медина В. (шп. El Esmeril, Nabor Medina V.) насеље је у Мексику у савезној држави Тамаулипас у општини Сото ла Марина. Насеље се налази на надморској висини од 80 м.

Ернесто Чехин Медина (Отон П. Бланко)

Ернесто Чехин Медина (шп. Ernesto Chejín Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Кинтана Ро у општини Отон П. Бланко. Насеље се налази на надморској висини од 5 м.

Естансија де Медина (Леон)

Естансија де Медина (шп. Estancia de Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Леон. Насеље се налази на надморској висини од 2176 м.

Лос Медина (Енсенада)

Лос Медина (шп. Los Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 301 м.

Маргарито Медина, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Маргарито Медина, Ехидо Нуево Леон (шп. Margarito Medina, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 16 м.

Медина (Беневенто)

Медина је насеље у Италији у округу Беневенто, региону Кампанија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 99 становника. Насеље се налази на надморској висини од 221 м.

Медина (Леон)

Медина (шп. Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Леон. Насеље се налази на надморској висини од 1848 м.

Меса де Медина (Леон)

Меса де Медина (шп. Mesa de Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Леон. Насеље се налази на надморској висини од 2204 м.

Округ Медина (Тексас)

Округ Медина (енгл. Medina County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 46.006.

Ранчо Медина (Кулијакан)

Ранчо Медина (шп. Rancho Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 50 м.

Ранчо де лос Медина (Матаморос)

Ранчо де лос Медина (шп. Rancho de los Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Тамаулипас у општини Матаморос. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Рчо. Медина Нумеро 1, Фамилија Медина Мичел (Тихуана)

Рчо. Медина Нумеро 1, Фамилија Медина Мичел (шп. Rcho. Medina Número 1, Familia Medina Michel) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Тихуана. Насеље се налази на надморској висини од 178 м.

Сан Игнасио, Хуан Гарсија Медина (Фресниљо)

Сан Игнасио, Хуан Гарсија Медина (шп. San Ignacio, Juan García Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Закатекас у општини Фресниљо. Насеље се налази на надморској висини од 2030 м.

Сан Салвадор, Ранчо Медина (Енсенада)

Сан Салвадор, Ранчо Медина (шп. San Salvador, Rancho Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Сервилијано Ково Медина (Отон П. Бланко)

Сервилијано Ково Медина (шп. Serviliano Cohuó Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Кинтана Ро у општини Отон П. Бланко. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Фамилија Камачо Медина, Ехидо Најарит (Мексикали)

Фамилија Камачо Медина, Ехидо Најарит (шп. Familia Camacho Medina, Ejido Nayarit) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 8 м.

Фамилија Медина, Ехидо Мичоакан де Окампо (Мексикали)

Фамилија Медина, Ехидо Мичоакан де Окампо (шп. Familia Medina, Ejido Michoacán de Ocampo) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Фамилија Медина, Колонија Абасоло (Мексикали)

Фамилија Медина, Колонија Абасоло (шп. Familia Medina, Colonia Abasolo) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 20 м.

Фамилија Медина (Енсенада)

Фамилија Медина (шп. Familia Medina) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 8 м.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.