Мачвански управни округ

Мачвански управни округ је један од округа Републике Србије. Округ се налази у западном делу државе, а има укупно 297.778 становника (по попису из 2011. године). Седиште округа је у граду Шапцу.

Мачвански управни округ
Држава Србија
РегионШумадија и западна Србија
Историјске областисредишња Мачва, Поцерина, Јадар, Рађевина, Азбуковица
Админ. центарШабац
Површина3.268 km2
Становништво2011.
 — број ст.298.931
 — густина ст.91,47 ст./km2
Позивни број+381 (0)15
Општине и градови8
Богатић
Владимирци
Коцељева
Крупањ
Град Лозница
Љубовија
Мали Зворник
Град Шабац
Број насеља228
(5 градских и 223 сеоска)

Административна подела

Macvanski district

Округ обухвата следеће градове и општине (са њиховим административним центрима):

  1. Град Шабац - градско насеље Шабац
  2. Град Лозница - градско насеље Лозница
  3. Општина Богатић - сеоско насеље Богатић
  4. Општина Владимирци - сеоско насеље Владимирци
  5. Општина Коцељева - сеоско насеље Коцељева
  6. Општина Мали Зворник - градско насеље Мали Зворник
  7. Општина Крупањ - градско насеље Крупањ
  8. Општина Љубовија - сеоско насеље Љубовија

Већа насеља

Значајнија насеља у округу су (са бројем становника по попису из 2002. године):

Етничке групе (попис из 2002. године)

Етничке групе (попис из 2011. године)

Култура и историја

У близини Шапца су знаменити споменици, посвећени познатим догађајима из историје српског народа:

Недалеко од Лознице је село Тршић, родно место, реформатора српског језика и правописа, Вука Караџића. Из Тршића се пешачком стазом стиже у манастир Троношу, једно од најстаријих средњовековних немањићких задужбина. Овај манастир из XIV века, одиграо је у прошлости истакнуту улогу у очувању народне културе и традиције Срба. Дуго се у њему, а нарочито у XIV веку, неговала преписивачка школа за сопствене потребе и потребе других манастира. Тиме је сачувана историјска и културна грађа српског народа.

Види још

Спољашње везе

Воћњак (вишезначна одредница)

Воћњак може бити:

Воћњак, пољопривредно земљиште засађено воћкама у сврху намјенског узгоја воћаили

Воћњак (Лозница), насеље у граду Лозници, Мачвански управни округ, Република Србија

Воћњак (Србица), насеље у општини Србица, КиМ, Република Србија

Град Лозница

Град Лозница је град у Мачванском округу на западу Србије. По подацима из 2004. град заузима површину од 612 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 35965 ha, а на шумску 19852 ha).

Средиште града је градско насеље Лозница. Град Лозница се састоји од 54 насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 79327 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -1,3‰, а број запослених износи 17228 људи. У граду се налази 34 основних и 4 средње школе.

Град Шабац

Град Шабац је град у Мачванском округу на западу Србије. По подацима из 2004. град заузима површину од 795 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 60653 ha, а на шумску 10037 ha). Средиште града као и округа је градско насеље Шабац. Граду Шапцу припада 52 насеља. По подацима из 2011. године у граду Шапцу је живело 115884 становника. По подацима из 2012. природни прираштај је износио -5,6‰, а број запослених у граду износи 27932 људи. У граду се налази 60 основних и 8 средњих школа.

Општина Љубовија

Општина Љубовија је општина у западној Србији, која обухвата крај Азбуковицу и има површину од 356 km2. Према попису из 2011. општина Љубовија има 14.469 становника, а 1961. године имала је 25.000 житеља. Знатан део одселио се у Мачву, али и у Срем, подручје Ваљева, Новог Сада, Београда и других градова. Највеће место је Љубовија које је њено средиште, са око 5.000 становника, а постоји још 26 углавном мањих села од којих су највећа Црнча и Врхпоље.

Општина Богатић

Општина Богатић је општина у Мачванском округу, на западу Србије. По подацима из 2004. општина заузима површину од 384 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 3.651 ha, а на шумску 2.948 ha).

Центар општине је насеље Богатић. Општина Богатић се састоји од 14 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 32.990 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -6,4‰, а број запослених у општини износи 4.689 људи. У општини се налази 14 основних и 1 средња школа.

Општина Владимирци

Општина Владимирци су једна од осам општина Мачванског округа, која се налази у плодном и

питомом делу северозападне Србије, уз десну обалу реке Саве, удаљена од града Шапца 18 км, Ваљева 43, Обреновца 45 км и Београда 74 км. Територија општине Владимирци која обухвата површину од 338 km, омеђена је

са североистока реком Савом у дужини од 28 км, са истока општином Обреновац, јужно се граничи са територијом општина Коцељева и Уб, а на западу са подручјем општине Шабац. Јужни део општине додирује огранке Влашића. Административно седиште општине је варошица Владимирци са 1879 становника, према попису становништва из 2002. године. У општини постоји укупно 29 насељених места која су организована у 31 месној заједници. Указом његовог величанства краља Александра Карађорђевића 11.12.1924 године, средиште општине Владимирци су проглашени варошицом.

Општина Коцељева

Општина Коцељева је општина у Мачванском округу у западној Србији. По подацима из 2004. општина заузима површину од 257 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 18766 ha, а на шумску 5707 ha).

Центар општине је насеље Коцељева. Општина Коцељева се састоји од 17 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 13129 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -6,6‰, а број запослених у општини износи 2235 људи. У општини се налази 16 основних и 1 средња школа.

Општина Крупањ

Општина Крупањ је општина у Мачванском округу у западној Србији. По подацима из 2004. општина заузима површину од 342 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 19.969 ha, а на шумску 12.221 ha).

Центар општине је град Крупањ. Општина Крупањ се састоји од 23 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 17.295 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -2,3‰, а број запослених у општини износи 2.412 људи. У општини се налази 21 основна и 1 средња школа.

Општина Крупањ се у највећој мери поклапа са облашћу историјско-географски познатом као Рађевина, варошица Крупањ је седиште и једне и друге целине.

Од привредних грана у општини Крупањ су највише заступљени пољопривреда и туризам, док је прошлости било у великој мери развијено рударство, као и индустрија у самом Крупњу. Од пољопривредних култура се највише гаје малина, шљива и кромпир.

Кроз ову општину пролази државни пут IБ реда 27, он спаја Лозницу и Ваљево пролазећи кроз Завлаку.

Општина Мали Зворник

Општина Мали Зворник је општина у Мачванском округу, у западној Србији. По подацима из 2004. године општина заузима површину од 184 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 7.847 ha, а на шумску 9.612 ha) и представља најмању општину у округу, а уједно је и једна од најмањих и најмлађих општина у Србији.Дан општине се обележава 17. септембра, датум којим се чува успомена на ослобођење од окупатора у Другом светском рату.

Поцерина

Поцерина је област у западном делу Србије, заузима нископланински и низијски терен на северној страни планине Цер.

Простире се до Мачве и Посавине. Поцерина је добила име по планини Цер, најсевернијој острвској планини јужног обода Панонског басена. Поцерина се налази северно од планине Цер. Површина Поцерине је 315 км².

Кроз Поцерину теку две реке: Думача и Добрава.

У кречњачким деловима Поцерине јављају се јаме и вртаче (Церова јаруга на граници села Слатине и Бојића).

Списак споменика културе у Мачванском округу

Следи списак знаменитих места у Мачванском округу.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

ФК Гучево Бања Ковиљача

ФК Гучево је српски фудбалски клуб из Бање Ковиљаче, малог места код Лознице, који се такмичи у Мачванској окружној лиги, петом такмичарском нивоу српског фудбала., након што је у сезони 2012/13. освојио титулу у Међуопштинској лиги Јадар. Као домаћин, клуб игра утакмице на Стадион ФК Гучева, димензија 90 х 60 m², изграђен 1978. године, који има капацитет око 1.500 места. Боје клуба су плава и бела. Основан је 1929. године .

Територијална организација Мачванског управног округа
Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.