Марко Јеванђелиста

Апостол и јеванђелист Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исуса Христа и аутор другог јеванђеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим.

Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију. У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији. Уморен од незнабожаца, сахрањен је био у Александрији. 828. године његово тело је украдено од стране млетачких трговаца и преведено у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Апостол Марко је писац, по времену писања, другог јеванђеља, које носи његово име - Свето Јеванђеље по Марку.

StMarkcoptic
Свети Марко Јеванђелиста

Марковдан

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка - Марковдан 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Јустус Александријски

Патријарх Јустус Александријски, био је шести патријарх и поглавар (папа) Александријске патријаршије.

Овај светитељ је био частан и учен човек и пре свог рукоположења. Крстио га је Свети Марко Јеванђелиста, заједно са његовим оцем, мајком и другима. Свети Марко га је такође именовао за првог декана катехистичке школе (теолошка школа) у Александрији. Свети Анијан, други патријарх, рукоположио га је за ђакона, затим свештеника, и поставио га да проповеда и подучава. Изабран је да наследи патријарха Примуса. Водио је своју паству током десет година. Преминуо је у старости 12. дана месеца паона 129. године, током шеснаесте године владавине цара Хадријана, а сахрањен је са својим прецима.

Епископ

Епископ, епарх, или народно владика (грч. επίσκοπος – епископос = „старешина, надзорник, старатељ, чувар“, из епискептомаи = „посматрати, надзирати, посетити, чувати“), је духовни достојанственик у многим хришћанским црквама и има духовну и административну управу на једној одређеној територији која обухвата локалне општине које се у Православној цркви зову парохије. Административна јединица једног епископа зове се епископија (епархија, или владичанство).

Катедрала Светог Марка у Корчули

Катедрала Светог Марка у Корчули је централна катедрала у граду Корчули у Републици Хрватској. Посвећена је Светом Марку, а саграђена је 1406. године.

Грађена је од почетка 15. до средине 16. вијека. Први подаци о мајсторима потичу са почетка 15. вијека кад се међу њима помиње Хранић Драгошевић и други мајстори. Године 1412. помиње се и Бонино де Милано као градитељ, уз ове мајсторе помиње се и Марко Андријић који је према уговору 1481. градио врх звоника цркве. Катедрала је изграђена као тробродна базилика романичког, напуљског типа. У 18. вијеку по налогу бискупа Јосипа Косирића базилика је измјенила првобитни изглед низом захвата. У савременом добу катедрала је уређена бронзаним кипом Исуса Христа , дјело хрватског вајара Фране Кршинића . Кип се налази у крстионици катедрале.

Кво вадис? (мини-серија)

„Кво Вадис?” је италијанска телевизијска серија снимљена 1985. године. У продукцији ове серије учестовало је 7 држава. Сценарио је заснован на роману „Кво Вадис?” пољског књижевника Хенрика Сјенкјевича.

Михајло Хамзић

Михајло Хамзић (Стон, око 1482. — Дубровник, 1518), био је посљедњи велики дубровачки сликар 15. вијека, који је ставара у раздобљу прелаза из готике у ренесансу.

Религија у Египту

Религија у Египту контролише многе аспекте друштвеног живота и одобрена је од стране закона. Становници Египта су претежно муслимани, са знатним бројем хришћанског становништва, иако процене знатно варирају у одуству званичне статистике. Пошто је попис становништва из 2006. године искључивао религију, број присталица различитих религија обично је груба процена од стране верских и невладиних организација.

У Египту се налазе две велике религијске институције. Џамија Ал-Азхар, основана 970. године п. н. е. од стране Фатимидског калифата као први исламски универзитет у Египту и Коптска оријентално-православна црква у Александрији, основана средином 1. века (око 42. године) од стране апостола и јеванђелисте Марка.

У Египту, муслимани и џришћани живе као комшије, деле заједничку историју, национални идентитет, етничку припадност, расу, културу и језик.За време мандата Хосни Мубарака, 2002. године, коптски Божић (7. јануар) признат је као службени празник, иако се хришћани жале на то да су минимално заступљени у спровођењу закона, државној безбедности и јавним функцијама, те да су дискриминисани у послу на основу своје религије.

Свети Марко

Свети Марко може да се односи на:

личности:

Марко Ефешки, православни светитељ

Марко Јеванђелиста, један од апостола Исус Христа и аутор првог јевађеља

Папа Маркогеографске појмове:

Свети Марко, острво

Свети Марко, село у општини Перушић, у Личко-сењској жупанији, Хрватска

Списак александријских патријарха

Списак александријских православних патријараха обухвата архијереје, односно епископе, архиепископе и патријархе првопрестолног трона Александријске патријаршије.

Код појединих архијереја који су запали у јерес или раскол назначено је њихово одступање од православља и канонског поретка.

Личности Новог завета
Исус Христос
(гледишта)
Јеванђеље
Апостоли
Дела
Петар и Павле
Римљани
Иродијади
Посланице
Откровење
Епископи Александријски (42 — 325)
Александријски архиепископи (325—451
Александријски патриарси (од 451. године)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.