Маретска линија

Маретска линија је систем утврђења које су прво подигли Французи, између Првог и Другог свјетског рата, у јужном Тунису. Требало је да служи заштити од италијанског напада из Либије, а добила је име по оази Марет у склопу линија одбране.

Налазила се у сувом кориту (вади) ријеке Зигзауа, између масива Матмата и Средоземног мора.

MarethMap1943
мини

Други свјетски рат

По капитулацији Француске 1940., Италијани су де-милитаризирали утврђења, остављајући само неке запреке. Са сломом Ромелове офанзиве послије битке код Ел Аламејна, Италијани и Нијемци ужурбано обнављају утврђења, у року од два и по мјесеца. Граде 40 км противтенковских ровова, 170 км препрека од бодљикаве жице, и око 100.000 противтенковских и 70.000 противпјешадијских мина. Граде се и друге запреке и предположај испред старе линије.

Послије битке код Меденина 6. марта 1943., Ромелове снаге се повлаче на М. заједно са италијанским снагама (2 оклопне, 6 пјешадијских дивизија). Британска 8. армија (око 8 дивизија) генерала Монтгомерија 17/18. марта почиње с почетним нападима. Британци, уз јаку подршку ваздухопловства, успијевају углавном да обиђу М. обиласком око платоа Матмата. Послије огорчених вишедневних борби, ноћу 27/28. марта се главнина њемачких и италијанских снага повлачи према сјеверу у правцу Кабиса, да избјегне окружење.

Британци су заробили 2500 Нијемаца и 4500 Италијана.

Види још

Литература

Бернард Монтгомери

Први виконт Монтгомери од Ел Аламејна, Сер Бернард Ло Монтгомери (енгл. Bernard Law Montgomery; Лондон, 17. новембар 1887 — Алтон, 24. март 1976) је био британски фелдмаршал, и један од руководилаца савезничких акција у Другом светском рату. Велики победник код Ел Аламејна, општепознат под надимком Монти.

Битка на линији Марет

Битка на линији Марет или битка код Марета била је напад у британске Осме армије (генерал Бернард Монтгомери) у Тунису у Другом светском рату, против линије Марет коју је држала италијанско-немачка Прва армија (генерал Ђовани Месе). То је била прва велика операција Осме армије од Друге битке код Ел Аламејна 4 1/2 месеца раније. Дана 19. марта 1943, операција Пугилист, први британски напад, успоставио је мостобран, али је покушај пробоја био поражен противнападима Осовине. Пугилист је успоставио алтернативну руту напада и испланиран је Operation Supercharge II, обухватни маневар кроз пролаз Тебага. Монтгомери је појачао обухватни напад који је од 26. до 31. марта натерао Прву армију Осовине да се повуче у Вади Акарит, још 64 km назад у Тунису.

Тунис

Тунис (раније Тунизија, од франц. Tunisie; арап. تونس‎ [ Tūnis], берберски: ⵜⵓⵏⵙ [Tunes]), званично Туниска Република (арап. الجمهورية التونسية‎ [ al-Jumhūrīya at-Tūnisīya]), магребска је држава у северној Африци, која се на северу и на истоку граничи са Средоземним морем. На западу има границу с Алжиром (965 km) и на југоистоку с Либијом (459 km). Име државе долази од имена главног града Туниса, који се налази на северу земље.

Око 40% територије земље покрива сахарска пустиња, док је остатак земље веома плодан. Овај простор је колевка картагинске цивилизације и житница Римског царства.

Од 1957. Тунис је председничка република. Данас је члан бројних светских и регионалних организација укључујући Арапску лигу, Афричку унију и Заједницу сахело-сахарских држава.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.