Манастир Ћелија Пиперска

Манастир Ћелија Пиперска је манастир Митрополије црногорско-приморске из 12. вијека.

Манастир Ћелија Пиперска
Основни подаци
ЈурисдикцијаСПЦ
Оснивање12. вијек
ОснивачСтефан Немања
МестоЦрнци (Подгорица)
Држава Црна Гора
Saint Stephen of Piperi
Свети Стефан Пиперски — ктиторска фреска

Историја

Манастир се налази 17 км од Подгорице, на ивици планинске висоравни изнад села Црнци (Подгорица). Основао га је, у првој половини 12. вијека, Стефан Немања, обновио га је у 17. вијеку Свети Стефан Пиперски. Манастир је израстао из испосничке ћелије овог подвижника и светитеља. Године 1667. он је саградио малу цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице, а нешто касније: школу и монашку кухињу.[1]

У XIX веку манастир је обновљен и био активан. Почевши од 1878. године, манастир је припадао новоствореној Захумско-рашкој епархији. Већа реконструкција обављена је 1889. године. У то време у манастирској школи је отворен црквена библиотека, која је у то време била једна од највећих у Црној Гори. Манастир је остао у саставу Захумско-рашке епархије све до 1931. године, када је ова епархија укинута и прикључена Митрополији црногорско-приморској.

Манастир, захваљујући свом положају у планинама, није био оштећен за време Другог светског рата, али је током послератног терора комунистичке партије 1945. године разрушен, када је спаљена и манастирска библиотека. Касније је манастир обновљен као женски. Након земљотреса 1979. године, покренута је његова обнова која је завршена тек 1994. године. Од 1988. године у манастиру је иконописачка школа.

У манастиру се чувају мошти ктитора манастира Светог Стефана Пиперског.

О св.Стефану Пиперском и светој обитељи Ћелији Пиперској, као српском свецу и српском манастиру, као и о славним Немањићима пише никшићки лист Оногошт, у броју 23. за 1899.годину.

Спољашње везе

  Захумско-рашка епархија

  Захумско-рашка епархија (ориг. Захумско-расијска епархија), или Никшићка епархија, била је епархија при Митрополији црногорској (Цетињској архиепископији) од 1878. до 1920. Затим се налазила у саставу обновљене Српске патријаршије од 1920. до 1931.

  Лазар Аџић

  Отац Лазар Острошки (световно Милко Аџић; Кокорина, 29. јул 1948 — Београд, 6. децембар 2000) био је архимандрит и игуман манастира Острог, на основу чијег духовног живота је написана књига Положи наду на Господа.

  Пипери

  Пипери су једно од српских племена која припадају групи брђанских племена у данашњој Црној Гори. Пипери као племе и историјски регион, обухватају област коју чини троугао између река Зете и Мораче, северно од данашње Подгорице. Тачан почетак настанка Пипера остаје и данас непознат. Први пут се спомињу у Млетачким списима средином 15. века, а као брдско племе у правом смислу те речи, попут Куча и Бјелопавлића, формирани око 16. века. Историја и прошлост племена је веома бурна, праћена многобројним биткама са Османлијама, те се за њих са правом сматра да су једно од најратоборнијих српских племена. Ту традицију су наставили и за време Другог светског рата, када велики број Пипера је учествовао у борбама против Сила Осовина, а треба посебно истаћи Тринаестојулски устанак у коме је доста команданата било управо из Пипера.

  На другим језицима

  This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
  Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
  Images, videos and audio are available under their respective licenses.