Мадагаскар

Мадагаскар, или званично Република Мадагаскар (мал. Repoblikan’i Madagasikara, франц. République de Madagascar, енгл. Republic of Madagascar), раније име: Малгашка Република), је острвска земља без копнених граница у Индијском океану, близу обале источне Африке.[2] Мадагаскар је 4. највеће острво на свету. Дом је за пет процената светских биљних и животињских врста, од којих 80 % живи само на Мадагаскару. Међу значајним примерима разноликости живог света Мадагаскара су примати лемури и дрвеће баобаб.

Република Мадагаскар
Repoblikan'i Madagasikara  (Malagasy)
Republique de Madagascar  (француски)
Republic of Madagascar  (енглески)
Крилатица: Љубав, отаџбина, напредак
(мал. Fitiavana, Tanindrazana, Fandrosoana)
(франц. Amour, Patrie, Progrès)
(енгл. Love, Land of Our Ancestors, Progress)
Химна: О, вољена земљо наших предака!
(мал. Ry Tanindrazanay malala ô!)
(франц. Ô Terre de nos ancêtres bien-aimée!)
(енгл. Oh, Beloved Land of our Ancestors!)
Положај Мадагаскара
Главни градАнтананариво
Службени језикмалгашки, француски, енглески
Владавина
 — ПредседникАндри Раџоелина
 — Председник ВладеКристијан Нтсај
 — Председник СенатаРиво Ракотовао
 — Председник Народне скупштинеРакотомамоњ Жан Макс
Историја
НезависностОд Француске
26. јун 1960.
Географија
Површина
 — укупно587.040 km2(45)
 — вода (%)0,9
Становништво
 — 2012.[1]21.263.403(55)
 — густина36,22 ст./km2
Економија
ВалутаАријари
Остале информације
Временска зонаUTC +3
Интернет домен.mg
Позивни број+261

Историја

Писана историја Мадагаскара је почела у 7. веку, када су Арапи успоставили трговачке испоставе дуж северозападне обале. Контакт са Европљанима је почео 1500-их, када је португалски поморац Дијего Дијаз угледао острво након што се његов брод одвојио од флоте на путу за Индију. У касном 17. веку, Французи су успоставили трговачке испоставе дуж источне обале. Отприлике од 1774. до 1824, био је омиљено свратиште за гусаре, укључујући америчке, од којих је један донео малагашки пиринач у Јужну Каролину.

Почетком 1790-их, владари Мерина су успели да успоставе премоћ на већем делу острва, укључујући обалу. 1817, владар Мерина и британски гувернер Маурицијуса су потписали споразум о укидању трговине робљем, која је била значајна за економију Мадагаскара. Заузврат, острво је добило војну и финансијску помоћ од Британаца. Британски утицај је остао снажан у наредним деценијама.

Karte Madagaskar MKL1888
Карта Мадагаскара 1888.

Британци су прихватили наметање француског протектората над Мадагаскаром 1885, у замену за евентуалну контролу над Занзибаром (данас део Танзанија), и као део свеукупне дефиниције утицајних сфера у региону. Апсолутна француска контрола над Мадагаскаром је успостављена војном силом 18951896, и монархија Мерина је укинута. Децембра 1904, руска Балтичка флота се зауставила код Дијега Суареза због допуне угљем и намирницама пр него што је наставила пут у окршај са Јапанском флотом у бици за Цушиму. Пре него што су напустили луку, руски морнари су морали да оставе животиње које су понели, укључујући мајмуне, змије и једног крокодила.

Малгашке трупе су се бориле у Француској, Мароку, и Сирији током Другог светског рата. Након што су Французи поражени од стране Немаца, Вишијевска влада је управљала Мадагаскаром. Британске трупе су окупирале ово стратешко острву 1942, како би предупредили да га освоје Јапанци. Слободна Француска је добила контролу над острвом од Уједињеног Краљевства 1943.

Године 1947, француски престиж је опадао, а Мадагаскарски устанак је угушен након неколико месеци жестоких борби. Французи су затим успоставили реформисане институције, и Мадагаскар је кренуо мирним путем ка независности. Малгашка Република је проглашена 14. октобра, 1958, као аутономна држава унутар француске заједнице. Период привремене власти је окончан усвајањем устава 1959, и пуном независношћу 26. јуна, 1960.

Политика

Први председник Мадагаскара, Филиберт Тсиранана (Philibert Tsiranana) је изабран када је његова Социјал-демократска партија стекла моћ након стицања независности 1960, а реизабран је без опозиције марта 1972. Међутим, дао је оставку само 2 месеца касније као одговор на масовне антивладине демонстрације. Немири су се наставили, и тсирананин наследник, генерал Габријел Раманантсоа (Gabriel Ramanantsoa), је дао оставку 5. фебруара, 1975, предавши извршну власт Ричарду Ратсимандрави (Richard Ratsimandrava), који је убијен само 6 дана касније. Привремени војни директорат је затим владао док није формирана нова влада у јуну 1975, под Дидијеом Ратсираком (Didier Ratsiraka).

Током наредних 16 година владавине председника Ратсираке, Мадагаскар је имао владу посвећену револуционарном социјализму, базираном на уставу из 1975, који је успоставио високо централизовану државу. У овом периоду, стратегија национализације приватних предузећа, централизација економије и „малгазација“ образовног система је уништивши економију, и оставивши чак и до данас видљиве трагове високо централизованог економског система и висок ниво неписмености. Избори 1982. и 1989. су донели Ратсираки други и трећи седмогодишњи председнички мандат. Током већег дела овог периода, само ограничена и обуздана политичка опозиција је била толерисана, без директног критицизма председника у штампи.

Са ослабљивањем политичких стега које је почело крајем 1980-их, ратсиракин режим је дошао под растући притисак да начини фундаменталне промене. Као одговор на опадајућу економију, Ратсирака је ублажио социјалистичку економску политику, и спровео одређене либералне реформе приватног сектора. Ово је, заједно са политичким реформама попут укидања цензуре штампе 1989, и формирања више политичких странака 1990, довело до јачања опозиционог покрета познатог као Хери Велона (Hery Velona - „Активне снаге"). Одређени број већ постојећих политичких партија и њихових лидера, међу којима су били Алберт Зафи (Albert Zafy) и Ракотонијаина Манандафи (Rakotoniaina Manandafy), је пришао овом покрету, који је био посебно јак у главном граду Антананариву и околним висоравнима.

Као одговор на растуће мирне демонстрације и генералне штрајкове, Ратсирака је заменио свог премијера у августу 1991, али је претрпео непоправљиву штету убрзо затим, када су његове трупе пуцале на мирне демонстранте који су марширали на Ијаволоху, председничку палату у предграђу, убивши више од тридесет људи.

У све ослабљенијој позицији, Ратсирака је прихватио преговоре о формирању прелазне владе. "Панорама конвенција", која је уследила 31. октобра, 1991, је одузела скоро сву власт Ратсираки, креирала привремене институције, и поставила 18-месечни рок за комплетирање прелаза на нову форму уставне владавине. Високи уставни суд је остављен као коначни правни арбитар процеса.

У марту 1992, широко репрезентативни Национални форум, који је организовао ФФКМ (Малгашки хришћански црквени савет) је направио нацрт новог устава. Трупе које су обезбеђивале овај поступак су се сукобиле са проратсиракиним федералистима, који су покушали да прекину форум у знак протеста што је нацрт уставних одредаба спречавао председника Ратсираку да се поново кандидује. Текст новог устава је стављен пред национални референдум у августу 1992, и добио је широку подршку, упрокс напорима федералиста да зауставе гласање у неколико обалских области.

Председнички избори су одржани 25. новембра, 1992, након што је Високи уставни суд пресудио, по жалби Хери Велоне, да Ратсирака може да се кандидује. Избори су одржани фебруара 1993, и вођа покрета Хери Велона, Алберт Зафи је победио Ратсираку. Зафи је положио председничку заклетву 27. марта, 1993. Након што је председник Зафи доживео импичмент (опозив) од стране парламента 1996, и кратког квази-председниковања Норберта Ратсирахонане (Norbert Ratsirahonana), избори 1997. су опет представљали двобој Зафија и Ратсираке, с тим што је Ратсирака овај пут победио. Парламент, у коме су доминирали чланови партије председника Ратсираке, АРЕМА, је затим 1998. усвојио устав, који је значајно ојачао председникова овлашћења.

Децембра 2001. су одржани председнички избори после којих су оба главна кандидата прогласила победу. Министарство унутрашњих послова је прогласило да је Ратсирака из АРЕМА партије победио. Марк Раваломанана (Marc Ravalomanana) није ово прихватио, и тврдио је да је он победио. Политичка криза је уследила, током које су присталице Ратсираке одсекле главне транспортне руте од главне луке до престонице, која је била средиште подршке Раваломанани. Спорадично насиље и значајан економски застој је настављен до јула 2002, када су Ратсирака и неколико његових виђенијих присталица побегли у егзил у Француску. Као додатак политичким разликама, и етничке разлике су играле улогу у кризи, а настављају да играју улогу у политици. Ратсирака је из обалског племена Бетсимисарака (Betsimisaraka), а Раваломанана је из брдског племена Мерина.

Након завршетка политичке кризе из 2002, председник Раваломанана је започео многе реформсе пројекте, силовито се залажући за „брз и одрживи развој“ и почевши борбу против корупције. Децембра 2002, легислативни избори су донели већину у парламенту новоформираној партији TIM (Tiako-I-Madagasikara) (Волим Мадагаскар). Новембра 2003. су одржани општински избори, вративши већину гласова председнику, али значајан број и независним и регионалним опозиционим личностима.

Након кризе 2002, председник је заменио покрајинске гувернере постављеним ПДС (Presidents des Delegations Speciales). Потоња легислација је успоставила структуру од 22 региона да би децентрализовала администрацију. Септембра 2004, влада је именовала 22 регионална шефа. Финансирање и специфична овлашћења регионалних администрација тек треба да буду разјашњена.

Власт

Марта 1998, малгашки гласачи су прихватили измењени устав. Главне институције републике Мадагаскар су председник, парламент (Народна скупштина и Сенат), преимјер и кабинет, и независно судство. Председник се бира на директним општим изборима, за 5-годишњи термин који се два пута може обновити.

Народна скупштина се састоји од 160 представника изабраних директним гласањем сваких пет година. Последњи избори су одржани децембра 2002. Сенат се састоји од 90 сенатора, од којих су две трећине изабрали локални легислатори, а остале велики електори које је поставио председнии, а сви имају мандат у трајању од 6 година. Премијер и савет министара врши текуће послове власти. Председник поставља премијера.

Председник може да распусти Народну скупштину. Народна скупштина може да изгласа неповерење, и да захтева од премијера и савета министара да дају оставке. Уставни суд оцењује уставност нових закона.

Административна подела

Током друге републике, земља је била подељена у пет нивоа:

 1. Фаритани (Faritany) (покрајина)
 2. Фивондронана (Fivondronana) или Фивондронампоконтани (Fivondronampokontany)
 3. Фираисана (Firaisana) или Фираисампоконтани (Firaisampokontany)
 4. Фоконтани (Fokontany)
 5. Фоконолона (Fokonolona)

Устав из 1992. је одредио да земља треба да буде подељена у децентрализоване територијалне ентитете. Име, број, и ограничења територијалних ентитета треба да одреди закон.

У закону усвојеном у народној скупштини 1994, су дефинисана три нивоа ових ентитета: област (фаритра), подручје (департеманта) и комуна (каоминина). Комуне су формиране 1996.

Кад се Дидије Ратсирака вратио на власт, устав је промењен 1998, како би укључио и посебно напоменуо шест аутономних покрајина, подељених у недефинисане регионе и комуне. Аутономне покрајине, са истим именима и територијама као већ постојеће покрајине су формиране 2000.

Током борбе за власт након председничких избора 2001, пет ових покрајина, чији су гувернери подржавали Ратсираку, су се прогласили независним од републике. Нови председник, Раваломанана, је заменио покрајинске владе посебним делегацијама, које је сам поставио. Ово фактички значи да су аутономне покрајине престале да постоје као такве, мада остаје нејасно шта ће са њима бити.

Године 2004, области (региони) су коначно формирани законом број 2004-001 народне скупштине. У међувремену су од 28 предложених области настале 22. Мада су оне делови покрајина, оне представљју републику, а не покрајину. Региони ће такође преузети имовину "ex-Fivondronampokontany". Такође је напоменуто да су комуне једини ентитети који су оперативни, и да предстоји неодређени период транзиције ка новом систему. Подручја (департмани) се не помињу у закону, уместо тога се користи именовање „компоненте“ области. Изгледа да ће подручја бити базирана као Фивондронампоконтани, мада је у вези њих остало још нејасности.

Покрајине

Административна мапа Мадагаскара

Мадагаскар је подељен у шест аутономних покрајина (faritany mizakatena). Свака је добила име по својој престоници. Њихова имена су:

 1. Антананариво (Antananarivo)
 2. Антсиранана (Antsiranana)
 3. Фијанарантсоа (Fianarantsoa)
 4. Махајанга (Mahajanga)
 5. Тоамасина (Toamasina)
 6. Толијара (Toliara)

Области

22 области поређане по покрајинама су:

 • Антананариво
  • Аналаманга (Analamanga)
  • Бонголава (Bongolava)
  • Итаси (Itasy)
  • Вакинанкаратра (Vakinankaratra)
 • Антсиранана
  • Дијана (Diana)
  • Сава (Sava)
 • Фијанарантсоа
  • Амрони Манија (Amoron'i Mania)
  • Атсимо Атсинанана (Atsimo Atsinanana)
  • Хауте-Матсијатра (Haute-Matsiatra)
  • Ихоромбе (Ihorombe)
  • Ватовави-Фитовинани (Vatovavy-Fitovinany)
 • Махајанга
  • Бетсибока (Betsiboka)
  • Боени (Boeny)
  • Мелаки (Melaky)
  • Софија (Sofia)
 • Тоамасина
  • Алаотра Мангоро (Alaotra Mangoro)
  • Аналанјирофо (Analanjirofo)
  • Атсинанана (Atsinanana)
 • Толијара
  • Андрој (Androy)
  • Аноси (Anosy)
  • Тасимо Андрефана (Tasimo Andrefana)
  • Менабе (Menabe)

Географија

Положај

Површина државе износи 587.041 km².

Геологија и рељеф

Madagascar map
Мапа Мадагаскара. Nosy значи острво на малагашком.

Источна обала Мадагаскара је у низијама које воде ка стрмим литицама и централним висијама. Масив Тсаратанана на северу садржи вулканске планине. Западна обала има многе заштићене луке и широке равнице, док југозапад чини регион висоравни и пустиње.

Флора и фауна

Флора

Флора Мадагаскара чини велики део уникатне дивље природе тог острва. Мадагаскар има више од 10,000 различитих врста биљака, од којих више од 90% расте само на овом острву. Ендемске врсте укључују пет јединствених породица биљака као и врсте попут баобаб дрвећа и равенала биљака.

На овом острву постоје веома контрастне врсте вегетације које се разликују у централном, источном и западном делу острва. Док у централном делу острва доминирају суве шуме и пашњаци, у источном делу, који добија много више влажности и падавина захваљујући Индијском океану, присутне су тропске прашуме, а најсувљи део острва чине југозападне трновите шуме.

Људска рука и развој пољопривреде драматично су изменили флору Мадагаскара. Пиринчана поља су веома честа, а гаје се и други тропски усеви попут банана, слатког кромпира, ваниле и тапиоке. Поред тога, крчење шума представља озбиљан проблем и довело је до пропадања многих домаћих вегетативних врста.

Висока разноликост упарена са драматичним смањењем природне вегетације чини Мадагаскар једним од светских биодивергентних жаришта. Велики број подручја на овом оствру заштићен је као природни резерват.

Разноликост и ендемизам

Мадагаскар је описан као „једно од најјединсттвенијих места на свету када је флора у питању“.[3] Према Каталогу васкуларних биљака Мадагаскара 243 фамилија васкуларних биљака са скоро 11,000 врста расте на овом острву, од чега се 83% може наћи само на њему. Ово уклучује пет ендемских фамилија : Asteropeiaceae, Barbeuiaceae, Physenaceae, Sarcolaenaceae i Sphaerosepalaceae[4]. Процењује се да је око 96% мадагаскарског дрвећа и жбунова ендемско.[5] Постоји 272 описане врсте папрати и маховине на Мадагаскару. Више од половине су ендемске; у породици перутавих папрати Cyatheaceae, које расту у источним влажним шумама, 44 од 47 врста су ендемске.

Скривеносеменица, које чине базалне групе и магнолидиси, има преко 320 врста, од чега је 94% ендемско за Мадагаскар. Најбогатије фамилије су Annonaceae, Lauraceae, Monimiaceae и Myristiceceae, које се састоје превасходно од дрвећа, жбунова и лијана, и доминантна фамилија земљастог бибера Piperaceae.[4]

Монокотиледоне биљке су веома разноврсне на Мадагаскару. Најбогатија фамилија су орхидеје (Orchideceae) којих има преко 900 врста, од чега је 85% ендемско. Палми (Arecaceae) има преко 200 врста на Мадагаскару, више од три пута више него у континенталној Африци и све осим пет врста су ендемске. Друге велике монокотиледоне биљке су Pandanaceae са 78 ендемских врста, које расту у влажним поднебљима, и Asphodelaceae са преко 130 ендемских врста. Траве и шаши су такође разнолике али имају ниже нивое ендемичности. Национални симбол Мадагаскара, биљка која се сади широм овог острва, је ендемска врста Ревенала биљка или Путниково дрво, која је једина мадагаскарска врста из фамилије Strelitziaceae.[4]

Еудикотиледоне биљке чине већи део разноврсности мадагаскарке флоре. Фамилије најбогатије врстама на острву су:[4]

 • Fabaceae(легуми, 661 врсте, 77% су ендемске), чине велики део дрвећа у влажним и сувим шумама, укључује и Палисандрово дрво.
 • Rubiaceae (фамилија кафе, 632 врсте, 92% су ендемске), са преко 100 ендемских Psychotria и 60 ендемских Coffea врста.
 • Asteraceae(мешана фамилија, 533 врсте, 81% су ендемске)
 • Acanthaceae(акантус фамилија, 500 врста, 94% су ендемске)
 • Euphorbiaceae (мечика фамилија, 460 врста, 94% су ендемске), највеће врсте су кротон и млечика.
 • Malvaceae(слез, 485 врста, 87% су ендемске), укључују седам од девет врста баобаб дрвећа, од чега су шест ендемске за Мадагаскар.
 • Apocynaceae(363 врсте, 93% су ендемске), укључујући и Мадагаскарску зимзелен.
 • Melastomataceae (338 врста, 98% су ендемске), које углавном чине дрвеће и жбуње.

Маховине, јетрењаче и роговњаци

На Мадагаскару постоји 751 врста маховина, 390 врста јетрењача и три врсте роговњака. Око 34% маховина и 19% јетрењача су ендемске. Непознат је податак колико ових врста је изумрло од њиховог откривања.[6]

Гљиве

Уколико су гљиве укључене у флору, претпоставља се да на Мадагаскару постоје многе врсте које тек треба да се открију. Преглед јестивих печурки навео је бројне врсте печурака које се конзумирају на Мадагаскару, нарочито из родова Auricularia, лисичарки -(Cantharellus) и красница (Russula). Већина симбиотских врста печурака могу да се пронађу на плантажама еукалиптуса и борова као и у шумама тапиа дрвећа.[7]

Дуго се мислило да се на Мадагаскару не јавља патоген Batrachochytrium dendrobatidis, који је осговоран за читридиомикозу (chytridiomycosis) која напада амфибијску популацију широм света. Међутим, 2010. године је забележен први случај а касније је потврђено да у неколико области на Мадагаскару овај патоген угрожава неколико различитих фамилија жаба.[8]

Клима

Постоје два годишња доба: од новембра до априла је топло и кишовито, а од маја до октобра је хладније и суво. Доминирају југоисточни ветрови, са повременим циклонима.

Екологија

Дуготрајна изолација Мадагаскара од околних континената је резултовала јединственим миксом биљака и животиња, од којих се многе не могу наћи нигде у свету; неки еколози говоре о Мадагаскару као о „осмом континенту“.

Источна страна острва, која је уз ветар, је у тропским кишним шумама, док су источна и јужна страна острва, заштићене од киша због централних висија, пошумљене тропским сувим шумама, бодљикавим шумама и жбуњем.

Референце

 1. ^ Национална агенција за статистику [1]
 2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
 3. ^ Gautier, L. (2003). „Introduction to the Flora of Madagascar”. Ур.: Goodman, S.M.; Benstead, J.P. The Natural History of Madagascar. Chicago, London: The University of Chicago Press. стр. 229—250. ISBN 978-0-226-30307-9. Непознати параметар |Author2= игнорисан [|author2= се препоручује] (помоћ)
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 "Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar". Saint Louis, Antananarivo: Missouri Botanical Garden. 2009–2016. Приступљено 28 March 2016.
 5. ^ Schatz, G.E. . "Endemism in the Malagasy tree flora". In Lourenço, W.R.; Goodman, S.M. Diversité et endémisme à Madagascar/Diversity and endemism in Madagascar. Biogéographie de Madagascar. 2. Bondy: ORSTOM Editions. 2000. ISBN 978-2-903700-04-1. стр. 1-9.. (English/French)
 6. ^ Lovanomenjanahary, M.; Andriamiarisoa, R.L.; Bardat, J.; Chuah-Petiot, M.; Hedderson, T.A.J.; Reeb, C.; Strasberg, D.; Wilding, N.; Ah-Peng, C. (2012). "Checklist of the Bryophytes of Madagascar". Cryptogamie, Bryologie. 33 (3): 199–255. doi:10.7872/cryb.v33.iss3.2012.199. ISSN 1290-0796
 7. ^ Buyck, Bart (2008). "The Edible Mushrooms of Madagascar: An Evolving Enigma". Economic Botany. 62 (3): 509–520. doi:10.1007/s12231-008-9029-4. ISSN 0013-0001
 8. ^ Bletz, M.C.; Rosa, G.M.; Andreone, F.; Courtois, E.A.; Schmeller, D.S.; Rabibisoa, N.H.C.; Rabemananjara, F.C.E.; Raharivololoniaina, L.; Vences, M.; Weldon, C.; Edmonds, D.; Raxworthy, C.J.; Harris, R.N.; Fisher, M.C.; Crottini, A. (2015). "Widespread presence of the pathogenic fungus Batrachochytrium dendrobatidis in wild amphibian communities in Madagascar". Scientific Reports. 5: 8633. doi:10.1038/srep08633. ISSN 2045-2322

Литература

 • Gautier, L. (2003). „Introduction to the Flora of Madagascar”. Ур.: Goodman, S.M.; Benstead, J.P. The Natural History of Madagascar. Chicago, London: The University of Chicago Press. стр. 229—250. ISBN 978-0-226-30307-9. Непознати параметар |Author2= игнорисан [|author2= се препоручује] (помоћ)
.mg

.mg је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Мадагаскар.

18. август

18. август (18.08) је 230. дан у години по грегоријанском календару (231. у преступној години) До краја године има још 135 дана.

Јужна Африка

У геополитици, јужна Африка је појам које користе Уједињене нације, а који означава регион на јужном делу афричког континента. Овај регион обухвата пет земаља Африке :

Боцвана

Лесото

Намибија

Јужноафричка Република

СвазилендУ ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Ангола, Замбија, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Мадагаскар, Расејана острва, Комори, Мајот, Сејшели, Маурицијус, Реинион, као и Британска територија Индијског океана. Понекад (мада ретко) у регију се укључују и Демократска Република Конго и Танзанија.

Сама Јужноафричка Република, најразвијенија држава региона, у српском се језику најчешће назива једноставно Јужном Африком.

Аријари

Аријари је званична валута на Мадагаскару. Скраћеница тј. симбол за аријари је Ar а међународни ISO 4217 код MGA. Аријари издаје Централна банка Мадагаскара. У 2007. години инфлација је износила 10%. Један аријари састоји се од пет ирајмбилања. Уз мауританску огију једина недецимална валута на свету јер се састоји од 5 ирајмбилањи.

Уведен је 1961. када је заменио малгашки франак.

Постоје новчанице у износима од 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 и 10.000 аријарија и кованице од 1 и 2 ирајмбилања и од 1, 2, 4, 5, 10, 20 и 50 аријарија.

Глодари

Глодари (лат. Rodentia) су највећи ред сисара, која је карактерисана једним паром непрекидно растућих секутића у горњој и доњој вилици. Ова група броји око 2.270 врста, што чини око 42% свих врста сисара. Живе широм света у разноврсним животним условима. У огромним бројевима су присутни на свим континентима, изузев Антарктика. Њихова величина варира од 6 cm дужине и 7 g масе (афрички патуљасти миш) до 130 cm дужине и 45 kg масе (капибара), али је већина врста релативно мала, дужине између 8 и 35 cm.

Врсте могу да буду арбореалне, фосоријалне (ријуће), или семиакватичне. Неки од добро познатих глодара су мишеви, пацови, веверице, преријски пси, бодљикави прасићи, даброви, морски прасићи, хрчци, Gerbillinae и капибари. Друге животиње као што су кунићи, зечеви, и пикови, чији секутићи исто тако константно расту, су се некад сматрали глодарима, али се у данашње време сматрају засебним редом, Lagomorpha. Без обзира на то, Rodentia и Lagomorpha су сестрињске групе, које имају најближег древног заједничког претка и формирају кладус Glires.

Већина глодара су мале животиње са робусним телом, кратким удовима и дугим репом. Они користе своје оштре секутиће да глођу храну, ископавају јазбине, и за самоодбрану. Већина глодара једе семење или други биљни материјал, док неки од њих имају разноврснију исхрану. Они имају тенденцију да буду друштвене животиње и многе врсте живе у друштвима са комплексним видовима међусобне комуникације. Парење између глодара може да варира од моногамије, до полигиније, до промискуитета. Многи имају легла са неразвијеним младунцима, док су младунци других предруштвени (релативно добро развијени) при рођењу.

Глодарски фосилни рекорди датирају из Палеоцена на суперконтиненту Лауразија. Разноврсност глодара је знатно порасла током Еоцена, с њиховим ширењем по континентима, понекад чак и прелазећи океане. Глодари су досегли Јужну Америку и Мадагаскар из Африке, и они су једини копнени плацентални сисари који су доспели до и колонизовали Аустралију.

Глодари су кориштени као храна, за израду одела, као кућни љубимци, и као лабораторијске животиње у истраживањима. Неке врсте, а посебно смеђи пацов, црни пацов, и кућни миш, су озбиљне штеточине, које једу и упропаштавају ускладиштену храну, и шире болести. Случајно уведене врсте глодара се често сматрају инвазивним, и изазвале су изумирање бројних других врста, као што су острвске птице, претходно изоловане од копнених предатора.

Застава Мадагаскара

Застава Мадагаскара је усвојена 14. октобра, 1958, две године пре стицања независности, док се Мадагаскар припремао за референдум о свом статусу у Француској заједници.

Боје заставе представљају историју Мадагаскара, тежњу за независношћу и традиционалне класе. Црвена и бела су биле боје краљевства Мерина, које је подлегло под Французима 1896. Оне су се користиле у застави задњег Мерина монарха, краљице Ранавалоне III. Оне могу да представљају порекло малагашког народа из Југоисточне Азије, а користе се и у застави Индонезије. Зелена је била боја Хова, истакнутих сељака, који су играли важну улогу у антифранцуској агитацији и у покрету за независност.

Источна Африка

Источна Африка је најисточнија регија афричког континента која се различито дефинише у географији или геополитици. Према УН-овој шеми географских регија источну Африку чине следећих 20 земаља :

Јужни Судан, Уганда, Бурунди и Руанда – понекад се (у географском смислу) сматрају делом Средње Африке

Кенија, Танзанија – чланице Источноафричке заједнице (EAC)

Џибути, Еритреја, Етиопија и Сомалија – често се означавају као Афрички рог

Мозамбик и Мадагаскар – понекад се сматрају делом Јужне Африке

Малави, Замбија и Зимбабве – понекад се укључују у Јужну Африку и бившу Средњоафричку федерацију

Комори, Маурицијус и Сејшели – мале острвске државе у Индијском океану

Реинион и Мајот – Француске прекоморске територије у Индијском океануЕгипат и Судан се понекад, географски, убрајају у ову регију.

КАФ

Афричка фудбалска конфедерација (франц. Confédération africaine de football, енгл. Confederation of African Football) је једна од шест фудбалских конфедерација на свету. Организација је основана 1957. године у Картуму. Седиште КАФ-а је у Каиру (Египат).

Оснивачком конгресу присуствовали су представници Египта, Етиопије, Судана и Јужноафричке Републике, која је те године суспендована због апартхејда. Седиште

је у Каиру (Египат).

Повећањем броја независних држава у Африци, повећавао се и број чланова Конфедерације. Данас их има 54.

У надлежности Конфедерације су такмичења:

репрезентацијеАфрички куп нација

Афричко првенство јуниори - U-17,

Афричко првенство у фудбалу за жене,

Афричко првенство за јуниорке - U-19,

Афричко првенство у малом фудбалу,

КАФ првенство у фудбалу на песку,

Афричке игреклубоваКАФ Лига шампиона

КАФ Куп победника купова

КАФ Куп Конфедерације

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Мадагаскар је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27-1. септембра. Репрезентацију Мадагаскара представљала је једна атлертичарка која се такмичила у трчању на 400 метара са препонама..

На овом првенству Мадагаскар није освојио ниједну медаљу. Постигнут је један лични рекорд.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Мадагаскар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа четрнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Мадагаскара представљало је двоје атлетичара, који су се такмичили у две дисциплине..

На овом првенству Мадагаскар није освојио ниједну медаљу. Није било националних рекорда али је било шест личних рекорда сезоне и један лични рекорд.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Мадагаскар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа петнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Мадагаскара представљала је 1 атлетичарка која се такмичила у трци на 1.500 метара. , .

На овом првенству такмичарка Мадагаскара није освојила ниједну медаљу али је остварила најбољи лични резултат сезоне.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Мадагаскар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа шеснаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Мадагаскара представљала је 1 атлетичарка која се такмичила у трци на 1.500 метара., .

На овом првенству такмичарка Мадагаскара није освојила ниједну медаљу али је остварила најбољи лични резултат сезоне.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Мадагаскар је једанаести пут учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Мадагаскара представљала је једна такмичарка, која се такмичила у трци на 60 метара са препонама.

Мадагаскар није освојио ниједну медаљу али је оборен национални рекорд.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Мадагаскар је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта дванаести пут. Репрезентацију Мадагаскара представљала је једна атлетичарка, која се такмичила у трци на 1.500 метара., На овом првенству Мадагаскар није освојио ниједну медаљу. Није било нових националних, личних и рекорда сезоне.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици у дворани 2016.

Мадагаскар је учествовао на 16. Светском првенству у атлетици у дворани 2016. одржаном у Портланду од 17. до 20. марта тринаести пут. Репрезентацију Мадагаскара представљала је једна атлетичарка, која се такмичила у трци на 60 метара., На овом првенству такмичарка Мадагаскара није освојила ниједну медаљу нити је остварила неки резултат.

Мадагаскар на Светском првенству у атлетици у дворани 2018.

Мадагаскар је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2018. одржаном у Бирмингему од 1. до 4. марта четрнаести пут. Репрезентацију Мадагаскара представљала је једна атлетичарка, која се такмичила у трци на 1.500 метара., На овом првенству такмичарка Мадагаскара није освојила ниједну медаљу. Није било нових националних, личних и рекорда сезоне.

Мадагаскар на олимпијским играма

Мадагаскар се први пут појавио на Олимпијским играма 1964. године и од тада је Мадагаскар пропустио учешће на само 2 Летње олимпијске игре: 1976. и 1988. године.

На Зимске олимпијске игре Мадагаскар је само једанпут послао своје представнике и то на игре одржане 2006. године. Представници Мадагаскара закључно са Олимпијским играма одржаним 2008. године у Пекингу нису освојили ни једну олимпијску медаљу.

Национални олимпијски комитет Мадагаскара (Comité Olympique Malgache) је основан 1963. а признат од стране МОКа 1964. године.

Мозамбички канал

Мозамбички канал (порт. Canal de Moçambique, мал. Lakandranon'i Mozambika, франц. Canal du Mozambique) је морски пролаз између Мозамбика у југоисточној Африци и острва Мадагаскар. Део је Индијског океана.

Мозамбички канал је дуг 1.500 km, а широк између 420 и 1.000 km. Највећа дубина је 3.292 метара. Топла морска струја тече овим каналом ка југу. На северу је ограничен Коморским острвима. У Мозамбичком каналу се налази више ненасељених острваца (4 од 5 француских Расејаних острва у Индијском океану).

Односи Србије и Мадагаскара

Односи Србије и Мадагаскара су инострани односи Републике Србије и Републике Мадагаскара.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.