Маврикије

Маврикије (око 539602) је био источноримски (византијски) цар од 582. до 602. године.

Solidus-Maurice Tiberius-sb0481
Солид (златни новац) цара Мавријикија искован у Цариграду. На аверсу је приказан царски портрет у анфасу са владарским инсигнијама (дијадема, шлем, крстоносни глобус). На реверсу анђео са војним стегом са христограмом (лабарум) и крстоносним глобусом.

Маврикије је пореклом био Јерменин из малоазијске области Кападокије. Истакао се као војсковођа током владавине Тиберија II Константина који га је поставио за заповедника дворске гарде ескубитора, а затим га учинио својим зетом и наследником 582. године.

Маврикије је наследио огромно Царство угрожено од спољних непријатеља на свим фронтовима. Цар је покренуо велике реформе на Западу где је врховну војну и цивилну команду ставио у руке егзарха у Равени и Картагини. У Шпанији је 584. Царство изгубило своје најзначајније упориште, град Кордобу, а у Италији, издељеној лангобардским поседима, се почела осећати и политичка независност папе Григорија I Великог.

Ипак, на Истоку Маврикије је постигао привремену консолидацију. Мир са Персијом је постигнут пошто је Маврикије 591. помогао збаченом Хозроју II да се врати на престо. Хозроје је ожењен царевом ћерком и препустио је Царству делове Јерменије и Месопотамије. На Балкану је Маврикије делимично повратио равнотежу пошто је од 592. војска редовно упадала на територије северно од Дунава и узнемиравала аварске и словенске насеобине. Маврикијева штедљива политика, као и наређење да војска презими на варварској територији изазвала је 602. побуну и уздизање центуриона Фоке на царски престо. Побуњеници су потом кренули на престони Константинопољ и погубили Маврикија и чланове његове породице, чиме је окончана владавина Јустинијанове династије.

Маврикије је остао упамћен као заштитник православних и способан владар који је започео реформе које су антиципирале успостављање тематског система у 7. веку. Поред тога, сматра се и за аутора једог од првих византијских дела о војној вештини Стратегикона.

Његова сестра је била удата за војсковођу Филипика, а брат му је био Петар (куропалат).

Маврикије
MauriceTremissis
Златни тремис са Маврикијевим ликом искован у Равени
Пуно имеФлавије Маврикије Тиберије Август
Датум рођења539.
Место рођењаАрабис, Кападокија,
(данашњи Афшин, Турска)
Византијско царство
Датум смрти27. новембар 602. (63 год.)
Место смртиХалкидон
Византијско царство
ДинастијаЈустинијанова династија
ОтацПавле
СупружникКонстантина (царица)
ПотомствоТеодосије
Тиберије
Петар
Византијски цар
Период14. август 582. — 27. новембар 602. (20 год.)
ПретходникТиберије
НаследникФока

Види још

Литература

Спољашње везе

Претходник:
Тиберије II Константин
Византијски цареви

582602.

Наследник:
Фока
Принципат
(27. п. н. е. — 235 н. е.)
Криза 3. века
(235—284)
Доминат
(284—395)
Западно царство
(395—476)
Источно
(Византијско) царство

(395—1453)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.