МПЕГ-4

МПЕГ-4 је стандард који је развила МПЕГ (енгл. Moving Picture Experts Group - MPEG) група, да би обезбедила платформу за широк спектар мултимедијалних апликација, првенствено за пренос висококвалитетног видеа преко Интернета, како уживо (енгл. streaming) тако и за одложено емитовање, будући да стандарди видео компресије МПЕГ-1 и МПЕГ-2, нису довољно флексибилни да задовоље постављене захтеве.

МПЕГ-4 је развијен 1993, а усвојен 1999. године.

МПЕГ-4 обезбеђује кључне технологије које омогућавају кориснику да лако прегледа, приступа и манипулише аудио-видео садржајем. Осим компресије, овај стандард поседује и технику енгл. video layers, мултидимензионалних објеката, врши сепарацију визуелних компоненти у те слојеве, може да их компресује са различитим битским протоцима. МПЕГ-4 стандард је оптимизован за следеће распоне битског протока:

  • испод 64 kbps
  • између 64 и 384 kbps
  • између 384 kbps и 4 Mbps

Прва имплементација је била у Мајкрософтовој Microsoft NetShow технологији уграђеној у MS Media Player 6.4.

МПЕГ-4
DVD logo
Екстензија фајла:.mpg
Развио:МПЕГ
Прво појављивање:1999.
Тип формата:Видео кодек
H.264

H.264 је начин кодовања видео материјала који је нашао велику примену. У основи настао је као еволуција МПЕГ-4 начина кодовања.

Развојем нових технологија, дошло је до идеја да се телекомуникационе структуре користе за транспорт видеа. Видео представља један од најзахтевнијих сегмената у модерним телекомуникацијама. Основни проблем је неопходни капацитет телекомуникационих ресурса за пренос видеа. Зато су се 90-их година ужурбано развијали многи поступци за компресију видео матерјала, како би се његова величина смањила на потребну меру.

Сви компресиони поступци, па и Н.264, обилато користе несавршености људског видног система, као и одређене особине слике. Тако добијамо компресију величине и до 100 пута.

Н.264 је у себи укључио нека нова унапређења. То су пре свега деблокирајући филтри који омогућују да се оштре ивице блокова ублаже, тако да и при мањим протоцима нема јасно уочљиве блоковске структуре. Тако добијамо слику која при дупло мањем протоку има упоредиве карактеристике као слика кодована помоћу МПЕГ-2 алгоритма.

Видео-кодек

Видео-кодек, или само кодек је заједничка именица за велики број различитих поступака за кодовање видео материјала. Под видео-материјалом се подразумева да је у дигиталном облику, јер се само дигитални видео може адекватно кодовати. Сврха примене кодовања је смањивање величине протока неопходног за пренос дигиталног видео-материјала.

Постоји веома велики број кодека, али најпознатији су: МПЕГ-2, МПЕГ-4, H.264 , Дирак...

Већина кодека са базира на несавршеноси људског ока, као на још неким особинама слике које се могу искористити за адекватну компресију.

МПЕГ

МПЕГ (енгл. Moving Picture Experts Group - MPEG) је радна група стручњака за стандардизацију дигиталних формата који се баве проналажењем, објављивањем и развојем стандарда за кодовање видео и аудио сигнала. Радна група је настала 1988. године у Отави, Канада. Броји око 350 сталних чланова из индустријских, универзитетских и проналазачких институција. Званични назив је ISO/IEC JTC1/SC29 WG1.

MPEG-1- првобитни (почетни) видео и аудио стандард компресије сигнала брзине до 1.5 Mbit/s. Данас у употреби и као Video CD стандард и популарни „Layer 3“ (MP3) аудио компресиони формат.

1 део - систем

2 део - кодовање видеа

3 део - дефинише методу компресије аудио сигнала

4 део - тестирање усклађености (доследности)

5 део - софтверска симулацијаМПЕГ-2 - основно кодовање аудио и видео сигнала (ATSC, DVB и ISDB, сателитских дигиталних ТВ сервиса као што су Dish Network, дигиталних кабловских телевизијских сигнала, SVCD...).

МПЕГ-4 - интерактивни видео на ЦД-РОМ-у, DVD-у, DTV-у.

Иако не представљају формалне стандарде за паковање и сажимање аудио и видео дигиталног сигнала постоје и ови стандарди који представљају заокружену целину и обележавају се на сличан начин:

МПЕГ-7 - формални систем за опис мултимедијалног садржаја.

МПЕГ-21 - МПЕГ описује овај стандард као мултимедијални склоп.

МПЕГ-1

МПЕГ-1 је назив за групу стандарда за кодирање аудио и видео сигнала које је представила организација МПЕГ. МПЕГ-1 компресија се користи код ВЦД формата, а брзина протока и квалитет су блиски ВХС траци. Део МПЕГ-1 стандарда је и популарни МП3 формат за звучне фајлове. Појавом јефтинијих, бржих и моћнијих електронских склопова, напреднији формати, као што су МПЕГ-2 и МПЕГ-4, су развијени и ушли су у употребу. Ови нови формати су комплекснији и захтевају снажније уређаје за обраду, али се постиже већа ефикасност односно за исти проток података се може постићи већи квалитет видео-сигнала.

ISO стандарди по бројевима
1–9999
10000–19999
20000+

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.