Липљанска епархија

Липљанска епархија је древна српска православна епархија, са средиштем у Липљану (античка Улпијана; лат. Ulpiana). Обухватала је средишње Косово. Први помени посебне епископије на том подручју потичу из 4. века, а последњи из средине 18. века. Историја ове епархије и њеног подручја дели се на три раздобља: античко, средњовековно и нововеквно.[1]

Gračanica Monastery, Kosovo – 2017-05 02
Српски православни манастир Грачаница, средиште древне Липљанске епархије

Историја

Ulpiana19
Археолошки остаци ранохришћанске базилике у античкој Улпијани

Првобитна Улпијанска епископија је постојала већ током поноантичког периода, а почевши од 535. године налазила се под јурисдикцијом Архиепископије Јустинијане Приме. Иако је пропала током сеобе народа, касније је обновљена и почевши од 1019. године налазила се у саставу Охридске архиепископије. Током 11. и 12. века, подручје ове епископије је било поприште честих српско-византијских сукоба. Српској држави је коначно прикључено у време владавине Стефана Немање. Почевши од 1219. године, налази се у саставу Српске архиепископије, а након проглашења Српске патријаршије (1346), липљански епископи добијају почасни наслов митрополита. Тешко је пострадала крајем 17 века, у време Велике сеобе Срба (1690) под патријархом Арсенијем III, а последњи пут се помиње средином 18. века.[2]

Сједиште епископије је првобитно било у старој Улпијани, а потом у Липљану, код манастира Грачанице. Под њу је потпадао и чувени рударски град Ново Брдо. Архијереји ове епархије су названи липљнски, односно грачанички или новобрдски, а у 18. веку и 'косовски.[1]

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 Јанковић 1983, стр. 27-37.
  2. ^ Богдановић 1981, стр. 317-320.

Литература

Венедикт Цреповић

Венедикт Цреповић је био српски властелин и митрополит липљански у 15. веку.

Венедикт му је монашко име, а не зна се какво му је било световно. Био је син властелина Црепа Вукосавића, а претпоставља се да је рођен осамдесетих година 15. века.

Имао је сестру Анисију Цреповић (мада неки извори наводе да му је то била кћер). Био је митрополит липљански, односно новобрдски или грачанички (претпоставља се од 1453.) са седиштем у манастиру Грачаница, а касније (од 1455, после пада Новог Брда) и у манастиру Враћевшница.. Био је ктитор цркве Матере Божије у селу Лешју код Параћина.По његовом налогу је са грчког на српски преведен (1426) Шестоднев Јована Златоустог, а он сам је превео другу књигу Беседа Јована Златоустог. Као игуман Лешјанског манастира, био је у делегацији која је по налогу Ђурђа Бранковића ишла да купи мошти апостола Луке 1452. године.Умро је у манастиру Светог Павла на Светој гори у Грчкој, 1459. године.Књижевни клуб „Мирко Бањевић“ Параћин на Светосавском песничком маратону додељује награду Венедикт Цреповић за најбољу духовну песму.

Епархија рашко-призренска

Епархија рашко-призренска или Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Теодосије (Шибалић), а седиште епархије се налази у Призрену. Број верника ове епархије је у опадању због политичких притисака и дешавања која су довела до исељавања српског становниптва.

Липљан

Липљан (алб. Lipjan) је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у централном делу Косова и Метохије и припада Косовском управном округу. Према попису из 2011. године било је 6.870 становника.Смештен је 16 km јужно од Приштине на ушћу Јањевске реке у Ситницу и налази се на главном правцу који повезује главни град покрајине са Скопљем и Призреном.

Пећка патријаршија

Пећка патријаршија је историјски назив за Српску православну цркву са сједиштем у Пећи у периоду од 1346. до 1463, а затим поновно од 1557. до 1766. године.

Призренска епархија

Призренска епархија је древно православно црквено подручје у Јужној Србији. Постојала је у континуитету током више од осам векова, почевши од 10. века, па све до 1808. године, када је спојена са Рашком епархијом у садашњу Рашко-призренску епархију.

Српска архиепископија

Српска архиепископија, односно Жичка архиепископија, а потом Пећка архиепископија, назив је за прву аутокефалну (самосталну) архиепископију у средњовековним српским земљама, која је постојала у раздобљу од 1219. до 1346. године. Стварањем ове архиепископије, која је установљена заслугом првог српског архиепископа Светог Саве, означена је прекретница у историјском развоју Српске православне цркве, која је стицањем аутокефалности постала равноправна са осталим помесним црквама. Прво архиепископско седиште било је у Жичком манастиру (одатле долази назив Жичка архиепископија), а потом је пренето у Пећки манастир (одатле долази назив Пећка архиепископија). Српска архиепископија је 1346. године уздигнута на степен патријаршије, чиме је означен почетак новог раздобља у историји Српске православне цркве.

Тврђава Ново Брдо

Ново Брдо је тврђава у Србији која се налази 20km источно од Приштине односно 30—35km северно од Гњилана код истоименог насеља. Подигнута је на усамљеном, само са истока приступачном, врху (1.124m нмв) Мале планине у међуречју Прилепнице, Новобрдске реке и Криве реке које су леве притоке Биначке Мораве.

Улпијана

Улпијана (лат. Ulpiana) или Јустинијана Секунда (лат. Iustiniana Secunda), је била римски и рановизантијски град у провинцији Горњој Мезији. Њени остаци се простиру на површини од 70 ha на простору између Приштине, Грачанице и Липљана, на свега 1 km од манастира Грачаница. Археолошка истраживања локалитета започета 1954. године и даље трају, а најзначајнији досадашњи налази су:

мермерна женска глава

накит из тзв. Готског гроба

позлаћене крстасте фибулеУлпијана се налази под заштитом државе Србије као археолошко налазиште од изузетног значаја, али је њен статус крајње нејасан, како услед саме политичке ситуације у јужној српској покрајини, тако и услед чињенице да су приватна лица власници земљишта на коме налазе њени остаци.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.