Линија сиромаштва

Линија сиромаштва или граница сиромаштва је најнижи ниво прихода са којим особа може да преживи у својој држави. Наравно, ова линија варира од државе до државе, тако да је у високоразвијеним земљама попут Немачке, Француске, и Велике Британије далеко виша од оне у Судану, Индији и сл. Светска банка одредила је 2008. године као међународну границу сиромаштва $1,00 дневно, односно $1,25 по паритету куповне моћи.

Граница сиромаштва обично узима у обзир потрошачку корпу. Тиме се одреди апсолутни минимум производа (углавном хране) који су неопходни да би особа преживела. С обзиром да потрошачке корпе варирају од државе до државе, тако свака држава има своју одређену границу сиромаштва. Међутим, појам потрошачке корпе је подложан статистичкој манипулацији тако да се све мање користи у развијеном свету. На пример, САД су често критиковане пошто САД и данас користе исту потрошачку корпу које су користиле и 1950. године. И поред тога, број становника испод границе сиромаштва у САД је висок у поређењу са остатком развијеног света.

Граница сиромаштва не може најбоље приказати економско стање једне земље баш због горенаведених варијација у одређивању исте. Економисти користе ову статистику првенствено зато што показује трендове у здравој економији.

У Србији, приходи испод 8.000 динара месечно се дефинишу као приходи испод границе сиромаштва. 7,9% људи у Србији живи испод границе сиромаштва. Ове породице или појединци углавном се налазе у руралним деловима Србије. У већини развијених земаља, особе које живе испод границе сиромаштва имају приступ разним државним услугама. У Србији, то су нпр. Народна кухиња и Материјално обезбеђење породице.[1]

Percent of population living on less than $1.25 per day
Проценат становништва који живе на мање од $1,25 дневно. Процене Уједињених нација

Извори

  1. ^ На граници сиромаштва 240.000 пензионера : Вести дана : ПОЛИТИКА Архивирано на сајту Wayback Machine (јул 13, 2009) (на језику: енглески), Приступљено 8. 4. 2013.
Показатељ сиромаштва

Показатељ сиромаштва је индикатор којим се мери учешће (проценат) становника који не могу обезбедити основне ресурсе за живот, тј. чији је доходак нижи од „линије сиромаштва”. Индекс и линија сиромаштва се обично рачунају у националним оквирима и квалификују особе за одређена права из домена социјалне заштите. Као међународни компаративни индекс сиромаштва постоји установљена линија сиромаштва по којој особе са мање 30$ изражених у доларима једнаке куповне моћи (тзв. ППП долари) месечно, спадају у апсолутно сиромашне.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.