Лептерија

Лептерија или Предео изузетних одлика Лептерија — Сокоград је заштићено природно подручје смештен је југозападно од Сокобање, у карпатској Србији. Основна карактеристика предела изузетних одлика је живописна клисура Моравице, средњовековно утврђење у њој, висок степен очуваности природе и значајне површине под шумама у којима се издвајају реликтне полидоминантне заједнице. Назив је добила од грчке речи елефтериа (гр. ἐλευθερία - слобода) односно слободиште.

На том делу Озрена налази се неколико географских феномена:

На пропланцима Лептерије срећу се извори радиоактивне воде који се сливају у Моравицу.

Овај део реке Моравице највише привлачи риболовце, а лети и купаче. У близини се налази Соко-град, у коме су некада давно живели робови. Они су излазили изван зидина тврђаве, да се слободно прошетају, што су били ретки тренуци боравка у слободи, па је тако Лептерија и добила назив. Сам Соко-град је некада био бастион Римљана, а на његовим темељима у 14. веку саграђена је тврђава.

Извор Моравице је 10km удаљен од овог места. То је изузетан природни феномен, пошто се Моравица јавља од самог извора као разливен речни ток. Када се посматра водена површина, не може се уочити како настаје ова река, јер су речни извори у дубини. Одавде Моравица тече током дугим 45km и улива се у Јужну Мораву код Алексинца као њена десна притока.

SokoBanja - Lepterija
Сокобањска Моравица у пределу изузетних одлика Лептерија
Лептерија
Улаз у Лептерију

Геоморфологија

Клисура Моравице код Сокобање представља ивичну епигенетску сутеску дужине око 3 km, усечену подножјем планине Девице. Дубина клисуре у односу на теме узвишења Поповица са њене десне стране износи 140 m. Лева долинска страна континуирано прелази у падине Девице, достижући надморску висину од око 1.200 m. Клисура Моравице има кривудаво, меандарско пружање, са честом појавом импозантних стеновитих одсека, посебно у пределу Сокограда, и са већим бројем дубоко урезаних суводолина стрмо нагнутих уздужних профила. Речне терасе су слабо очуване, а најизразитији терасни облик представљен је заравњеним теменом рта у меандру код локалитета Пећина, на око 50 m изнад речног корита. Северно од брда Поповица налази се појас нижег терена ширине око 500 m у облику преседлине, дуж које води пут Сокобања—Књажевац. Речно корито Моравице у клисури претежно је стеновитог дна и обала, са мањим слапиштима и брзацима раздвојеним вировима. На долинским странама налази се велики број поткапина од којих највећи портал има Сокоградска пећина, поткапина у близини средњовековног утврђења.

Пре уласка у клисуру, Моравица протиче кроз широку долину благо нагнутих страна и са алувијалном наносном равни ширине до 500 m. Једино значајније флувио-денудационо проширење у самој клисури налази се са леве стране Моравице код одмаралишта Лептерија, на месту плавинског ушћа једне суводолице. Овај појас релативно блаже нагнутог терена продужава се левом страном Моравице и низводно од одмаралишта све до долине суседне суводолице чије је ушће на почетку карактеристичног меандра Моравице код локалитета пећине.

Занимљивости

  • У стени у пећини изнад Лептерије налази се интересантно место за вернике и туристе „Богородица у стени“.
  • Поред Моравице налази се већи број стаза и мостића за шетњу.
  • За туристе има више ресторана са националним специјалитетима а један се налази у једној од пећина.
  • Од лептерије води неколико стаза до зидина Соко Града.

Галерија слика

Soko banja mostic

Мостић на Моравици код Соко Бање, излетиште Лептерија

Soko Banja Lepterija Bogorodica

Богородица у стени, излетиште Лептерија

Soko Banja Soko Grad

Соко Град недалеко од Лептерије

Извор водомара сокобања

Извор Водомара

Сокобања извор водомара

Извор Водомара

Спољашње везе

Природни
  • предели изузетних одлика
Културни
  • предели изузетних одлика
Предели
  • нарочите природне лепоте

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.