Леон

Леон (леон. Llión; шп. León) град је у северозападној Шпанији, главни је град истоимене покрајине Леон и аутономна заједница Кастиља и Леон. Био је главни град краљевине Леон.

Леон је познат по својој готској катедрали и осталим грађевинама као што је базилика Сан Исидоро где се налази пантеон краља од Леона или Каса де Ботинес, једна од грађевина Антонија Гаудија. Леон је интересантан и по својим свечаностима за време Божића.

Леон
Llión
León
León catedral 01 JMM
Градска катедрала
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Шпанија
Аутономна заједницаКастиља и Леон
Становништво
Становништво
 — 135.119
 — густина3.461,93 ст./km2
Географске карактеристике
Координате42°35′00″ СГШ; 5°34′00″ ЗГД / 42.583333° СГШ; 5.566667° ЗГДКоординате: 42°35′00″ СГШ; 5°34′00″ ЗГД / 42.583333° СГШ; 5.566667° ЗГД
Ндм. висина838 м
Површина39,03 км2
Леон на мапи Шпаније
Леон
Леон
Леон на мапи Шпаније
Остали подаци
ГрадоначелникФранциско Фернандез
Веб-сајт
aytoleon.es

Историја

Леон је основан 68. п. н. е. Своје име добио је од латинске речи легио (лат. legio), јер је овде била стационирана римска легија лат. Legio VII Gemina. Већина легионара били су Ибери који су штитили насеље од становника са планина Астурије и Кантабрије. Поред тога били су одговорни за безбедност злата транспортованог из Лас Медуласа. Након пропасти Римског царства, приликом инвазије Визигота, град је освојио визиготски вођа, Леовиглид. Године 712. уследило је освајање Мавара.

После освајања краља Ордоња I од Астурије 856. године уследило је поново насељавање града. За време владавине Ордоња II, 914, Леон је био главни град краљевине Леон и један од најважнијих хришћанских градова на Иберијском полуострву. Алманзор је 987. уништио град који је обновљен за време владавине Алфонса V, 1017. разним декретима унапређена је привреда.

Leon
Палата Гусманес

Леон је био важна станица на ходочашћу за Сантијаго. У предграђу су се населили трговци и занатлије који су од 13. века веома утицали на развој града. У средњем веку град је напредовао захваљујући трговини стоком. Од 16. до 19. века привреда и становништво су назадовали. За време Шпанског грађанског рата Леон је био на страни Франковог режима.

Становништво

Према процени, у граду је 2008. живело 135.119 становника. [1]

Демографија
1981.1989.1991.2001.2002.
127.095144.021[2]144.021130.916130.916[2]

Грађевине

Најзначајније знаменитости града су катедрала, базилика Сан Исидоро са својим сликама рађеним у романском стилу и некадашњи манастир Сан Маркос. Паласио де Лос Гусманес из 16. века је седиште провинцијске управе. У Старом граду су остали сачувани делови средњовековних градских зидина као и остаци из римског доба.

Познати Леонци

Партнерски градови

Референце

  1. ^ „Становништво по општинама”. Државни завод за статистику. Приступљено 3. 10. 2012.
  2. 2,0 2,1 „Градови у Шпанији”. City Population. Приступљено 3. 10. 2012.
Амплијасион Нуево Леон (Мексикали)

Амплијасион Нуево Леон (шп. Ampliación Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 15 м.

Гванахуато (држава)

Држава Гванахуато (шп. Estado de Guanajuato), савезна је држава Мексика. Налази се у централном делу земље. Има површину од 30.491 km² и 4.893.812 становника (попис 2005).

На северу се граничи са државама Закатекас и Сан Луис Потоси, на западу са Халиском, на југу са Мичоаканом, и на истоку са Керетаром.

Због богатства рудом сребра, Гванахуато је била једна од првих области које су Шпанци колонизовали 1520-их. И данас су неки од локалних рудника рекордери по производњи у свету. Поред сребра, експлоатише се још и цинк, злато, бакар, олово и опал.

Гванахуато је једна од привредно најдинамичнијих држава Мексика, чије стопе раста редовно надмашују национални просек.

Главни град је Гванахуато, док је највећи град Леон. Држава је основана 1824.

Ел Каракол, Андраде Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Ел Каракол, Андраде Ехидо Нуево Леон (шп. El Caracol, Andrade Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Ел Родригез, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Ел Родригез, Ехидо Нуево Леон (шп. El Rodríguez, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Ел Хасмин, Агва де Леон (Енсенада)

Ел Хасмин, Агва де Леон (шп. El Jazmín, Agua de León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 1230 м.

Кампо Леон Нумеро Уно, Ескуадрон Досијентос Уно (Мексикали)

Кампо Леон Нумеро Уно, Ескуадрон Досијентос Уно (шп. Campo León Número Uno, Escuadrón Doscientos Uno) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 7 м.

Компуерта Сеис, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Компуерта Сеис, Ехидо Нуево Леон (шп. Compuerta Seis, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 14 м.

Нови Леон

Нови Леон (шп. Estado de Nuevo León), савезна је држава Мексика. Налази се на северу земље. Има површину од 64.924 km² и 4.164.268 становника (податак из 2005).

На истоку се граничи са државом Тамаулипас, са државама Закатекас и Сан Луис Потоси на југу, и државом Коауила на западу. Нови Леон има и 15 километра границе са америчком савезном државом Тексас.

Главни и далеко најзначајнији град Новог Леона је Монтереј. Држава је формирана 1824.

Парсела 107, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Парсела 107, Ехидо Нуево Леон (шп. Parcela 107, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 14 м.

Педро Леон, Ла Биснага (Енсенада)

Педро Леон, Ла Биснага (шп. Pedro León, La Biznaga) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 691 м.

Ранчо Вердуско, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Ранчо Вердуско, Ехидо Нуево Леон (шп. Rancho Verduzco, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Ранчо Прогресо, Фамилија Родригез Леон (Енсенада)

Ранчо Прогресо, Фамилија Родригез Леон (шп. Rancho Progreso, Familia Rodríguez León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 20 м.

Ранчо Рамиро Камачо, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Ранчо Рамиро Камачо, Ехидо Нуево Леон (шп. Rancho Ramiro Camacho, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 15 м.

Фамилија Гарсија Пења, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Фамилија Гарсија Пења, Ехидо Нуево Леон (шп. Familia García Peña, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Фамилија Зарате, Ехидо Нуево Леон (Мексикали)

Фамилија Зарате, Ехидо Нуево Леон (шп. Familia Zárate, Ejido Nuevo León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 13 м.

Фамилија Леон, Ехидо Донато Гера (Мексикали)

Фамилија Леон, Ехидо Донато Гера (шп. Familia León, Ejido Donato Guerra) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Фамилија Леон Бернал, Ехидо Кампече (Мексикали)

Фамилија Леон Бернал, Ехидо Кампече (шп. Familia León Bernal, Ejido Campeche) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 25 м.

Фамилија Леон Калдерон (Енсенада)

Фамилија Леон Калдерон (шп. Familia León Calderón) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 12 м.

Фамилија Леон Мартинез, Ехидо Синалоа (Мексикали)

Фамилија Леон Мартинез, Ехидо Синалоа (шп. Familia León Martínez, Ejido Sinaloa) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 18 м.

Фамилија де Леон (Мексикали)

Фамилија де Леон (шп. Familia de León) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 15 м.

Више од 1.000.000 становника
Између 500.000 и 1.000.000 становника
Између 200.000 и 500.000 становника
Између 100.000 и 200.000 становника
Седишта аутономних
заједница у Шпанији

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.