Лагуна

Лагуна је залив одвојен од мора пешчаним наносима. Лагуна је плитко подручје слане или бочатне воде уз морску обалу које је у мањој или већој мјери затворено. Обично је одијељена од отвореног мора са ниским пјешчаним острвима (лидо) или кораљним превлакама. Лагуне се обично налазе уз ниске пјешчане морске обале, посебно на ушћима ријека у море.

Лагунама се исто називају и канали између копна и кораљних гребена, и воде у атолима (врста острва).

Познате су лагуне на обали Венецијанског залива, Балтичког мора, Црног мора и Мексичког залива.

Литература

Спољашње везе

Медији везани за чланак Лагуна на Викимедијиној остави

Ентрада Лагуна де Каначи (Кулијакан)

Ентрада Лагуна де Каначи (шп. Entrada Laguna de Canachi) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 20 м.

Ехидо Кампо Лагуна (Кулијакан)

Ехидо Кампо Лагуна (шп. Ejido Campo Laguna) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 18 м.

Ехидо Лагуна Салада (Мексикали)

Ехидо Лагуна Салада (шп. Ejido Laguna Salada) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 25 м.

Ла Лагуна, Ехидо Дистрито Федерал (Мексикали)

Ла Лагуна, Ехидо Дистрито Федерал (шп. La Laguna, Ejido Distrito Federal) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 19 м.

Ла Лагуна, Сеис де Марзо (Ермосиљо)

Ла Лагуна, Сеис де Марзо (шп. La Laguna, Seis de Marzo) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Ермосиљо. Насеље се налази на надморској висини од 32 м.

Ла Лагуна (Енсенада)

Ла Лагуна (шп. La Laguna) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 678 м.

Ла Лагуна (Ермосиљо)

Ла Лагуна (шп. La Laguna) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Ермосиљо. Насеље се налази на надморској висини од 227 м.

Ла Лагуна (Кулијакан)

Ла Лагуна (шп. La Laguna) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 340 м.

Ла Лагуна Сека (Кулијакан)

Ла Лагуна Сека (шп. La Laguna Seca) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 206 м.

Ла Лагуна дел Рифле (Ла Паз)

Ла Лагуна дел Рифле (шп. La Laguna del Rifle) насеље је у Мексику у савезној држави Јужна Доња Калифорнија у општини Ла Паз. Насеље се налази на надморској висини од 94 м.

Лагуна Енкантада (Кахеме)

Лагуна Енкантада (шп. Laguna Encantada) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Кахеме. Насеље се налази на надморској висини од 77 м.

Лагуна Колорада (Кулијакан)

Лагуна Колорада (шп. Laguna Colorada) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 80 м.

Лагуна Мануела (Енсенада)

Лагуна Мануела (шп. Laguna Manuela) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 6 м.

Лагуна Мексико (Мексикали)

Лагуна Мексико (шп. Laguna México) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 5 м.

Лагуна Сека (Ла Паз)

Лагуна Сека (шп. Laguna Seca) насеље је у Мексику у савезној држави Јужна Доња Калифорнија у општини Ла Паз. Насеље се налази на надморској висини од 102 м.

Лагуна де Абореачи (Гвачочи)

Лагуна де Абореачи (шп. Laguna de Aboreachi) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гвачочи. Насеље се налази на надморској висини од 2271 м.

Лагуна де лос Кано (Гвадалупе и Калво)

Лагуна де лос Кано (шп. Laguna de los Cano) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гвадалупе и Калво. Насеље се налази на надморској висини од 2493 м.

Лагуна ел Суспиро, Сементал (Окосинго)

Лагуна ел Суспиро, Сементал (шп. Laguna el Suspiro, Semental) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Окосинго. Насеље се налази на надморској висини од 920 м.

Ранчерија де ла Лагуна (Гвачочи)

Ранчерија де ла Лагуна (шп. Ranchería de la Laguna) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гвачочи. Насеље се налази на надморској висини од 2301 м.

Фамилија Лагуна, Колонија Индепенденсија Економика (Мексикали)

Фамилија Лагуна, Колонија Индепенденсија Економика (шп. Familia Laguna, Colonia Independencia Económica) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 7 м.

Типови залива
Типови језера
Тектонска
Ерозиона
Акумулативна
Вештачка

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.