Књига пророка Осије

Књига пророка Осије или књига Хошеа је једна од књига хебрејског Танаха, односно Старог завета. Осија или Хошеа (хеб. הושֵעַ) је млађи савременик пророка Амоса и деловао је у време пада Самарије (721. п. н. е.), у доба владавине Јеровоама II. Осија је посебно познат по пророковању симболичким радњама – конкретно женидбом са женом блудницом. Он деци даје симболичка имена да и он и деца буду живи знаци речи Божије упућене Израелу. На крају Осија прима назад своју блудну жену, као што ће Бог примити назад Израел који се одрекне «блуда» са туђим боговима.

Види још

Љиљан у хералдици

Љиљан (франц. Fleur-de-lis) је стилизовани приказ ириса или љиљана. Представља један од најчешћих хералдичких мотива у Европи. Током средњег вијека били су највише препознатљиви на грбу Краљевства Француске. Симбол су љубави, изабраности Богородице, Светога Тројства.Симбол љиљана срећемо још у древној Месопотамији и старом Египту. Хералдички љиљан у Европи се традиционално повезују са француском монархијом, и са оним владарским кућама које су потекле из Француске (данас: Шпанија, Луксембург — кућа Бурбона). У Северној Америци љиљан је симбол области које су првобитно населили Французи, као што су Квебек и Луизијана.

Љиљан је амблем италијанске провинције Фиренца, а на грбу Медичија се појавио у 16. веку. Симбол је и града Лила у Француској.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.