Књига пророка Исаије

Књига пророка Исаије је 23. књига Светог писма Старог завета и 12. књига Танаха.

Књига говори о животу пророка Исаије који је живео између 733.-701. п. н. е. Е [1]

Састоји се од појединих казивања пророка Исаије које нису груписане строго хронолошки, и на систематичан начин. Први део књиге (поглавља 1-39) има карактер откривања, док друга (поглавље 40-66) теши народ Израиља због долазећег вавилонског ропства које га очекује.

Isaiah scroll
Књига пророка Исаије

Извори

  1. ^ Вейнберг, Йоэл Введение в Танах. Ч.3. Пророки. М.-Иер., 2003. С.139

Види још

Спољашње везе

Исаија

Исаија (יְשַׁעְיָהוּ на хебрејском) је старозаветни пророк.

Био је царскога рода. Рођен је у Јерусалиму од оца Амоса (брата Амасије, цара јудејског). По хришћанској традицији Исаија се удостојио да види Господа Саваота на престолу небеском, окруженог шестокрилним серафимима, који непрестано певају: "Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот". Исаија је пророковао много ствари, како појединим људима, тако и народима. Једанпут је три дана ходао сасвим наг по улицама Јерусалима проричући скори пад Јерусалима под асирског цара Сенахерима, и опомињући цара и главаре народне, да се не уздају у помоћ Мисираца и Етиопљана, пошто ће и ови ускоро бити покорени од истога Сенахерима, него да се уздају у помоћ Бога. Најважнија су му пророчанства о рођењу Бога, о зачећу Пресвете Богородице, о Јовану Претечи, и о многим догађајима из живота Христова. Хришћани верују да је имао и дар чудотвортва тако да је због његове молитве вода потекла испод горе Сиона када је опседан Јерусалим. Та вода прозвана је Силоам (послата). У Библији је записано да је на ту воду упутио доцније Господ слепорођеног да се умије, да би прогледао. За време владавине цара Манасије, када је Исаија говорио против обичаја цара и главара, сравњујући тадашњи нараштај са Содомом и Гомором, ухваћен је, изведен ван Јерусалима и тестером преструган. Живео је и пророковао на седам стотина година пре Христа.

О његовом животу говори старозаветна Књига пророка Исаије.

Српска православна црква слави га 9. маја по црквеном, а 22. маја по грегоријанском календару.

Махершала Али

Махершалалхашбаз Гилмор (енгл. Mahershalalhashbaz Gilmore; Оукланд, Калифорнија, рођен 16. фебруара 1974), професионално познат као Махершала Али, је амерички глумац најпознатији по серијама Кућа од карата, 4400 и Прави детектив (Сезона 3) и филмовима Игре глади: Сјај слободе - Први део, Месечина, Зелена књига. За улогу у филму Месечина, био је номинован за Награду Удружења филмских глумаца (за ову награду био је номинован више пута), Оскара, Златни глобус, и награђен је наградом Избора критичара (Critics’ Choice Movie Awards) за најбољег глумца у споредној улози. Године 2019. постао је добитник Златног глобуса за филм Зелена књига (најбољи глумац у споредној улози), а поново је номинован и за награду Оскар. Он је први глумац исламске вероисповести који је освојио Оскара. Часопис „Тајм” прогласио је Алија за једног од 100 најутицајнијих људи на свету у 2019.години.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.