Књига пророка Амоса

Књига пророка Амоса (хеб: Sefer Amos) је једна од књига хебрејског Танаха, међу хришћанима познатог као Стари завет.

Амос је најстарији старозаветни пророк чије су нам речи сачуване у виду књиге. Деловао је у VIII веку п. н. е. Књигу су написали Амосови ученици и следбеници. Она представља компилацију различитих говора и пророштава које је он изрекао у различитим приликама.

Види још

Амос

Амос (עָמוֹס на хебрејском) је био старозаветни пророк који је живео у VIII веку п. н. е.

Моав

Моав (хебр. מואב, грч. Μωαβ) - историјски регион у западном делу данашње државе Јордан. То је једна безводна висораван, која се налази на источним обалама Мртвог мора и јужно од реке Јордан (Књига бројева, 35:1). Многе информације о Моаву црпимо из Старог завета, према коме су Моавци потомци Лота. Становник Моава је била и Рута, јунакиња једне о књига Библије и прабаба краља Давида.

Престоница Моава био је град Моаб Кериоф (Књига пророка Амоса, 2:2). Међу значајним упориштима, такође се помињу и Кир Харешет (Четврта књига о царевима, 3:25}; Књига пророка Исајије, 16:7), Ар Моав, Кир Моав (Књига пророка Исајије, 15: 1), а постоје и различите верзије имена, које се односе на исти град Карак.

Неко време Моав је био вазална држава Израела, али после смрти Ахава , Моав је поново повратио независност (Четврта књига о царевима, 3:4).

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.