Кријумчарење

Кријумчарење је илегални превоз робе или људи, најчешће преко границе једне земље. Поред традиционалног кријумчарења робе ради остварења непријављеног профита и избегавања такси, данас је на делу кријумчарење људи, познато и као трговина људима или секс трафикинг, чије су жртве често радно способни мушкарци, жене и деца.

Cigarette smuggling with a book
Кријумчарење цигарета у књизи.

Литература

  • Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Речника социјалног рада Ивана Видановића уз одобрење аутора.
10. јул

10. јул (10.7.) је 191. дан године по грегоријанском календару (192. у преступној години). До краја године има још 174 дана.

Јанез Јанша

Јанез Јанша (Гросупље, 17. септембар 1958) негде и Иван Јанша је словеначки политичар, предсједник Словеначке демократске странке, бивши премијер Републике Словеније и бивши министар одбране Републике Словеније.

Љубомир Вуловић

Љубомир Вуловић (Вукосавци, 6. јануар 1876 — Солун, 26. јун 1917) је био артиљеријски мајор, завереник у Мајском преврату и припадник револуционарне организације „Уједињење или смрт“.

Ћоркирани у иностранству

Ћоркирани у иностранству (изворно енгл. Banged Up Abroad) британска је документарна/докудрамска телевизијска серија коју је створио Барт Лејтон и која је продуцирана за Канал 5. Премијеру је имала марта 2006. Већина епизода су приче о људима који су ухапшени док су путовали у иностранство, углавном покушавајући прокријумчарити дрогу, а неке епизоде су и о људима који су или били киднаповани или заробљени док су путовали или живели у другим земљама. Неке епизоде су стварне приче које су постале познатије након што су искоришћене као тема филма; неки филмови који су постали известан „римејк” на овај начин су Поноћни експрес, Добри момци, Ђавољи двојник, Арго, Господин Добрица те, у мањој мери (с причом Френка Калоте), Казино.

Емитовано је осам сезона у периоду од 2006. до 2013. године. Девета сезона је емитована 2016. године.

Џон Хенкок

Џон Хенкок (енгл. John Hancock; Брејнтри, Масачусетс, 23. јануар 1737 — Бостон, Масачусетс, 8. октобар 1793) је био трговац, државник и познати патриота током Америчке револуције. Служио је као председник Другог Континенталног конгреса и као први и трећи гувернер Комонвелта Масачусетс. Остао је упамћен по великом и китњастом потпису на Декларацији независности Сједињених Држава, чак толико да је израз „Џон Хенкок“ у Сједињеним Државама постао синоним за потпис.

Пре Америчке револуције, Хенкок је био један од најбогатијих људи у тринаест колонија, наследивши профитабилан трговачки бизнис од свог ујака. Хенкок је започео политичку каријеру у Бостону под менторством Самјуела Адамса, утицајног локалног политичара, мада су се њих двојица касније удаљили један од другог. Како су тензије између колониста и Велике Британије почеле да расту током 1760-их, Хенкок је користио своје богатство да подржи колонијалне циљеве. Постао је врло популаран у Масачусетсу, поготово након што су британске власти заплениле његов слуп Либерти 1768, и оптужиле га за кријумчарење. Ове оптужбе су касније одбачене, али се у историјским текстовима Хенкок ипак понекад описује као кријумчар, иако је тачност тих навода упитна.

Хенкок је био један од вођа из Бостона за време кризе која је довела до Америчког рата за независност 1775. Служио је више од две године као делегат у Континенталном конгресу у Филаделфији, и као председавајући Конгреса је био први који је потписао Декларацију независности. Хенкок се вратио у Масачусетс где је изабран за гувернера Комонвелта, што је дужност на којој је служио током већег дела остатка живота. Искористио је свој утицај да осигура да Масачусетс ратификује Устав Сједињених Држава 1788.

Бостонска чајанка

Бостонска чајанка је био протест америчких колониста против Велике Британије, у коме су уништили велики број сандука чаја на бродовима у Бостонској луци. Народ је био незадовољан убирањем пореза на основне животне намирнице као што је чај. Инцидент, који се одиграо у четвртак, 16. децембра, 1773. је био једна од варница које су запалиле Америчку револуцију.

Британска источноиндијска компанија

Британска источноиндијска компанија (енгл. British East India Company) је била деоничко друштво, које је по краљевској повељи из 1600. добило права трговине са Индијом. Компанија се претворила од трговачког друштва у компанију, која је владала Индијом преузевши војне функције и функције владања, све до распуштања 1858. године.

Британска источноиндијска компанија је 1617. добила права трговине од могулских царева. Сто година касније добила је право да не плаћа царине у Бенгалу, чиме је добила велику предност у индијској трговини. Одлучном победом Роберта Клајва у бици код Пласеја 1757, компанија постаје војна и трговачка сила. До 1760. Французи су истерани из Индије, са изузетком неколико трговачких места на обали. Победом над Тигром од Мајсора 1799. и над Маратама 1818. постају потпуни господари Индије.

Компанија је показала интерес и за места, која су лежала на трговачким путевима између Индије и Велике Британије. Успоставили су упоришта у Хонгконгу и Сингапуру.

Иван Андабак

Иван Андабак (20. март 1953) хрватски је генерал, заповедник Кажњеничке бојне ХВО-а, а касније генерал Војске Федерације Босне и Херцеговине.

У исељеништву је Андабак тврдио како је био припадник, тј. члан Хрватског револуционарног братства, али су његови припадници одбацили Андабакове тврдње јер им је било забрањено обзнањивање припадности организацији.

Андабак је био један од оснивача КБ-а и близак сарадник Младена Налетилића. Након погоршања Тутиног здравља, у јесен 1992. године, преузима заповедништво над јединицом. Са Тутом и Мариом Хркачем је разрадио план узећа Совића и Дољана као део већега плана чији циљ је био ослобађање Јабланице у априлу 1993. године. КБ је у акцији у Совићима и Дољанима заробила 75-80 припадника Армије РБиХ, који су били подвргнути Андабаковом испитивању, након чега су спроведени у затвор у Љубушком. Септембра 2001. године Иван Андабак је оптужен да је, заједно са британским држављанином, Полом Декстером Фаровом, организовао кријумчарење 656,6 кг кокаина из Еквадора преко Хрватске до Гамбије. Суђење му је почело фебруара 2001. године, а Андабак се изјаснио да се не осећа кривим. На том (првом) суђењу је ослобођен кривице у новембру 2007. године, међутим, Врховни суд је поништио ту судску одлуку у јануару 2010. Судски поступак против Андабака је поново покренут јануара 2012. године, када се Андабак поново, по други пут, пред судом изјаснио невиним. У новембру 2012. године Андабак и Фароу поново су неправоснажно ослобођени оптужнице.

Интерпол

Међународна полицијска организација (енгл. International Police Organization), верб. скр. Интерпол (од енгл. INTERPOL — акр. скр. ИНТЕРПОЛ), је организација која се бави међународном полицијском сарадњом. Основана је 1923. године као Међународна криминалистичка полицијска комисија (енгл. International Criminal Police Commission), а своју телеграфску адресу усвојила је 1956. Не треба је мешати с Међународном полицијом, која има активну улогу као униформисана полиција у ратом захваћеним земљама.

Интерпол је пета по величини међународна организација по броју држава чланица, после Универзалне поштанске уније, ФИБА (Међународне кошаркашке федерације), Уједињених нација и ФИФА-е (Међународне фудбалске организације). Има 194 земаља чланица које Интерполу обезбеђују буџет од 113 милиона долара (2017). (Поређења ради, Европол има буџет од 100 милиона годишње.) Седиште организације је у Лиону, Француска. Њен садашњи председник је Менг Хонгвеј — заменик министра за јавну сигурност у Кини, а генерални секретар Јирген Шток — академик и стручњак за безбедност из Немачке.

Да би задржао политичку неутралност, устав Интерпола забрањује његово мешање у злочине који не обухватају више земаља чланица, или политичке, војне, верске или расне злочине. Његов рад усмерен је на јавну сигурност, тероризам, организовани криминал, ратне злочине, производњу и продају дрога, кријумчарење оружја, трговина белим робљем, прање новца, дечју порнографију, привредни криминал, рачунарски криминал, злочине против интелектуалне својине и корупцију.

У 2013. Генерални секретаријат Интепола имао је 756 запослених и 181 националних бироа. Интерполових потерница је издато око 34.920 те године.

Кријумчарење свилене бубе у Византијско царство

Средином 6. века, два монаха су, уз подршку византијског цара Јустинијана I, успешно прокријумчаривала јаја свилене бубе у Византијско царство, што је довело до успостављања самосталне византијске индустрије свиле. Ова куповина свилених црва из Кине омогућила је византијцима да створе монопол свиле у Европи.

Марк Волберг

Марк Роберт Мајкл Волберг (енгл. Mark Robert Michael Wahlberg) је амерички глумац, рођен 5. јуна 1971. године у Бостону (Масачусетс).

Милтон Оботе

Аполо Милтон Оботе (енгл. Apolo Milton Obote; Акокоро, 28. децембар 1925 — Јоханезбург, 10. октобар 2005) био је председник и премијер Уганде.

Мирко Кулић

Мирко Кулић (Врапце, 30. март 1957) је правник и некадашњи професор Факултета за пословне студије Мегатренд универзитета.

Насау

Насау је главни град и комерцијални центар Бахама. Према проценама из 2016. године у граду живи 274.400 становника, што представља 70% становништва Бахама (≈391,000). Линден Пиндлинг међународни аеродром, највећи аеродром Бахама, се налази 16 km западно од Насауа и има дневне летове за највеће градове САД, Канаду, Уједињено Краљевство и Карибе. Град је лоциран на острву Њу Провиденс, која функционише попут пословне четврти. У Насау се налази Градска скупштина и различита правосудна одељења. Ово место се историјски сматрало упориштем пирата. Град је назван у част Вилијама III Оранског, принца од Орање-Насау, што је име изведено из Насау у Немачкој.

Организовани криминал

Организовани криминал, организовани криминалитет и криминалне организације, су термини који представљају транснационално, национално или локално груписање високо централизованих организација које воде криминалци са намером бављења илегалним активностима, најчешће ради остваривања профита. Одређене криминалне организације, као што су терористичке организације, политички су мотивисане.

Остале организације — међу којима су државе, војске, полицијске снаге, као и корпорације-понекад могу користити методе организованог криминала ради постизања својих циљева, али се њихове снаге заснивају на њиховом статусу формалних социјалних институција. Постоји тенденција одвајања организованог криминала од осталих форми злочина, као што су криминал белог оковратника, финансијски злочини, политички злочини, ратни злочини, државни злочини и издаја, међутим, ово раздвајање није увек очегледно, и о њему се још увек воде расправе. На пример, у пропалим државама које не могу више вршити основне функције, као што су образовање, безбедност или владавина, углавном због насиља или екстремног сиромаштва, организовани криминал, владавина и рат често допуњују једно друго. Израз парламентарна мафиократија је коришћен за описивање демократских земаља чије су политичке, социјалне и економске институције под контролом пар породица или пословних олигарха.

У Сједињеним Америчким Државама, Акт за контролу организованог криминала (1970) дефинише организовани криминал као "Грозне активности [...] високо организованог, дисциплинованог друштва [...]". Криминална активност као структурална група се назива рекет, и такав вид злочина се често повезује са радом мафије. У Великој Британији, полиција процењује да се организованим криминалом бави до 38.000 људи окупљени у око 6.000 различитих група. Поред тога, због све већег насиља током Рата против нарко-картела у Мексику, мексички нарко-картели се сматрају "највећом претњом од организованог криминала за Сједињене Америчке Државе" према извештају Министарства правде Сједињених Америчких Држава.Карактеристике криминалне организације су:

учешће више од 3 лица у криминалној групи;

строга хијерархија;

коришћење насилних средстава, уцена, претњи;

повезаност са сродним организацијама и

веза са политиком.

Светозар Маровић

Светозар Маровић је био једини председник Државне заједнице Србија и Црна Гора, од њеног формирања 2003. до раздвајања 2006. године.

Трошарина

Трошарина је старији облик пореза на промет. Терети промет или потрошњу одређених артикала, нарочито оних широке потрошње. Трошарина је представљала најважнији порез на промет до Другог светског рата. Није прописивана у облику пореске стопе, већ као износ у динарима по јединици мере или количине.

Шајкашки батаљон

Шајкашки батаљон је био део хабзбуршке Војне границе. Формиран је 1763, а укинут 1873. године. Налазио се на простору југоисточне Бачке, која је данас позната као Шајкашка.

„CITES“ конвенција

„CITES“ конвенција о међународном промету угрожених врста дивље флоре и фауне (енгл. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES) како се у службеним докумантима назива или, краће Вашингтонски споразум о заштити врста је међународни споразум између влада земаља чланица, сачињен на иницијативу IUCN 1973. године, у Вашингтону. Циљ конвенције је да спречи губитак биодиверзитета, проузрокован прекомерном експлоатацијом живог света од стране човека.

CITES је у истој мери споразум као и организација чији циљ је контролисање међународне трговине биљним и животињским врстама до мере која не може довести до угрожавања преживљавања истих. CITES своје циљеве остварује кроз сарадњу са царинама, полицијом и судским органима, кроз комуникацију са међудржавним органима, путем изграђене мултилатералне мреже, као и кроз билатералну сарадњу са свим заинтересованим странама. Као организација, CITES се не меша у суверенитет држава, оне су одговорне за имплементацију одредаба конвенције (члан VIII), али у тежим случајевима злоупотребе може да пружи техничку подршку у решавању проблема (нпр. у случају грубог кршења међународног права, недозвољено рибарење у интернационалним водама, или неконтролисани криволов крајње угрожених врста, као што су тигрови, панде или китови). Секретаријат конвенције је активно укључен у давање препорука, у зависности од случаја, и контролише спровођење обавезе чланица у спречавању илегалне трговине угроженим врстама.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.